Tensiunea în sarcină: când este prea mare și când este normală
Tensiunea arterială ridicată (hipertensiunea arterială) uneori nu provoacă simptome, dar în timpul sarcinii poate duce la complicații grave, tocmai de aceea gravidei i se verifică tensiunea la fiecare programare prenatală. În cazul în care gravida este cunoscută cu antecedente de hipertensiune arterială, trebuie să consulte un medic specialist, pentru a discuta despre riscurile și beneficiile tratamentului. De asemenea, dacă gravida dezvoltă hipertensiune arterială prima dată în timpul sarcinii, aceasta trebuie evaluată de un profesionist instruită în îngrijirea tensiunii arterială crescută (1).
În acest articol îți spunem ce este tensiunea arterială, care este deosebirea între tensiunea arterială normală și cea din timpul sarcinii, care sunt valorile normale ale tensiunii în sarcină, care sunt riscurile acesteia și cum poate fi prevenită hipertensiunea în sarcină.
Ce este tensiunea arterială
Tensiunea arterială este presiunea sângelui asupra pereților vaselor de sânge în timpul contracțiilor inimii. Se consideră că o persoană este hipertensivă (sau are tensiune arterială crescută) atunci când valorile tensiunii sunt mai mari de 140/90 mm Hg (milimetri coloană de mercur). Hipertensiunea este o afecțiune care nu trebuie trecută cu vederea pentru că poate duce la complicații multiple (boală coronariană, accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă, boli renale).
Cum diferă hipertensiunea din timpul sarcinii de hipertensiunea obișnuită
Tensiunea arterială crescută în timpul sarcinii poate avea un impact sever asupra organismului. Inima are o activitate mai intensă în timpul sarcinii, deoarece trebuie să pompeze mai mult sânge, iar acest lucru pune o presiune suplimentară asupra organismului.
Tensiunea arterială afectează și felul în care se dezvoltă placenta, astfel încât este posibil ca fătul să nu primească substanțele nutritive de care are nevoie pentru a se dezvolta în mod normal. În cazul tensiunii arteriale crescute, atât gravida cât și fătul prezintă un risc crescut de complicații înainte de naștere, în timpul nașterii sau după aceea (3). Tensiunea arterială în sarcină este frecvent măsurată pentru că sunt cazuri în care poate duce la dezvoltarea unor complicații. Există multe situații în care gravidele hipertensive au dat naștere unor copii sănătoși.
Valorile normale ale tensiunii arteriale în timpul sarcinii
Tensiunea arterială este formată din două cifre. Prima valoare este reprezentată de tensiunea arterială sistolică (rezultă în urma modului în care inima se contractă). A doua valoare este tensiunea arterială diastolică (este valoarea înregistrată în perioada în care inima se odihnește între bătăi).
În primul trimestru de sarcină, este recomandată verificarea regulată a tensiunii arteriale. În al doilea trimestru, tensiunea arterială scade, este destul de greu să fie descoperită hipertensiunea arterială. În general, dacă tensiunea arterială depășește 140/90 mm Hg, atunci medicul de specialitate poate prescrie medicamente pentru a ține tensiunea sub control. Tensiunea arterială sistolică care depășește 160 mm Hg (sau tensiunea arterială diastolică de peste 110 mm Hg) poate duce la provocarea de accidente vasculare cerebrale sau convulsii, așa încât este nevoie de tratament de specialitate (3).
Tipurile de tensiune arterială ridicată în timpul sarcinii
Uneori, hipertensiunea arterială se manifestă înainte de sarcină, dar există cazuri în care hipertensiunea se manifestă după apariția sarcinii. Iată care sunt tipurile de tensiune arterială ridicată:
- hipertensiune cronică: fie se dezvoltă înainte de sarcină, fie în primele 20 de săptămâni de sarcină. Este dificil de identificat momentul când apare.
- preeclampsie suprapusă hipertensiunii: apare atunci când hipertensiunea cronică duce la agravarea tensiunii arteriale ridicate în timpul sarcinii. În general, în asemenea cazuri se dezvoltă proteine în urină (preeclampsie) sau alte complicații.
- hipertensiune arterială gestațională: tensiunea crescută se poate dezvolta în primele 20 de săptămâni de sarcină, dar nu există exces de proteine în urină și nici semne de afectare a organelor. Cu toate acestea, în cele mai multe cazuri, gravida ajunge la preeclampsie.
- preeclampsie: apare atunci când hipertensiunea arterială se dezvoltă după 20 de săptămâni de sarcină. Afecțiunea este asociată cu afectarea altor organe: ficat, sânge, creier, rinichi. Dacă nu este tratată, preeclampsia poate dezvolta complicații grave, chiar fatale (pentru mamă și copil).
De ce este tensiunea arterială ridicată o problemă în timpul sarcinii
Tensiunea arterială ridicată în timpul sarcinii prezintă riscuri crescute:
- flux sanguin redus către placentă: asta înseamnă că fătul primește mai puțin oxigen și nutrienți, ceea ce poate duce la o creștere lentă, greutate mică la naștere sau chiar naștere prematură.
- ruptura placentei: duce la sângerări abundente care pot pune viața în pericol atât mamei cât și fătului.
- încetinirea sau stoparea creșterii fetale.
- leziuni ala nivelul unor organe: creier, ochi, inimă, plămâni, rinichi, ficat. În unele cazuri, viața gravidei poate fi în pericol.
- naștere prematură: pentru a preveni complicațiile.
- boli cardiace și cardiovasculare viitoare (2).
Cine prezintă risc de hipertensiune în timpul sarcinii
Prezintă un risc mai mare de hipertensiune în timpul sarcinii în cazul persoanelor care:
- au sub 20 de ani sau peste 40 de ani;
- au avut hipertensiune gestațională sau preeclampsie în timpul sarcinilor anterioare;
- au un istoric familial de hipertensiune gestațională;
- prezintă diabet sau diabet gestațional;
- au afecțiuni ale sistemului imunitar (lupus);
- au afecțiuni renale;
- prezintă sarcină multiplă (3).
Măsuri recomandate pentru o naștere în siguranță
Iată ce se poate face pentru a crește șansele de a avea o naștere sigură și sănătoasă, chiar în cazul hipertensiunii:
- luarea tratamentelor recomandate de medicul de specialitate;
- verificarea tensiunii arteriale la domiciliu;
- respectarea vizitelor prenatale;
- naștere anticipată, dacă se recomandă;
- respectarea programului de exerciții fizice, dacă acestea sunt recomandate;
Majoritatea persoanelor cu hipertensiune arterială nu prezintă complicații grave în timpul sarcinii dacă tensiunea arterială este monitorizată și corect gestionată (3).
Cum se poate preveni hipertensiunea în timpul sarcinii
Hipertensiunea în timpul sarcinii este greu de prevenit. Iată ce poți face pentru a preveni hipertensiunea arterială în această perioadă:
- menține o greutate sănătoasă;
- adoptă o dietă sănătoasă;
- mergi pe jos, pe bicicletă, fă yoga sau alte exerciții fizice, de mai multe ori pe săptămână;
- evită fumatul și alcoolul;
- odihnește-te suficient;
Înțelegerea riscului de a dezvolta hipertensiune arterială și cunoașterea semnelor de avertizare pot preveni complicațiile grave ale bolii. Discută cu medicul despre îngrijorările legate de hipertensiune în timpul sarcinii.
Disclaimer
Informațiile din acest articol nu înlocuiesc consultația la medic. Informațiile medicale despre tensiunea în sarcină au scop pur informativ. Nevoile și simptomele pot varia de la individ la individ și depind de stilul de viață al fiecăruia, de vârstă, de starea de sănătate, dar și de mulți alți factori. Tocmai de aceea, aceste informații nu trebuie să înlocuiască un diagnostic avizat.
Acest articol a fost realizat în baza informațiilor preluate din următoarele surse:
(1) Mayo Clinic, „Pregnancy week by week”, accesat în data de 05.07.2023: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy/art-20046098
(2) NHS, „High blood pressure (hypertension) and pregnancy”, accesat în data de 05.07.2023: https://www.nhs.uk/pregnancy/related-conditions/complications/high-blood-pressure/
(3) Cleveland Clinic, „High Blood Pressure (Hypertension) during pregnancy”, accesat în datra de 05.07.2023: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4497-gestational-hypertension