Consult Obstetrical – Urmărirea sarcinii
Scopul consultației prenatale constă în: supravegherea sarcinii, depistarea factorilor de risc pentru a preveni complicațiile obtetricale, dirijarea condițiilor de igienă a sarcinii precum și pregătirea fizică și psihică în vederea nașterii.
Consultația prenatală reprezintă un element major în diminuarea riscului matern și fetal și în identificarea unei sarcini cu risc obstetrical crescut.
Consultul obstetrical trebuie să includă toate etapele de profilaxie:
- profilaxie primară – evitarea apariției îmbolnăvirii
- profilaxia secundară – diagnosticul și tratamentul cât mai precoce și cât mai corect al unei afecțiuni asociate sarcinii
- profilaxia terțiară – evitarea complicațiilor și agaravării bolilor asociate sarcinii.
Când sunăm medicul specialist în Obstetrică?
Deși sarcina și nașterea sunt stări fiziologice din viața femeii, este bine să se desfășoare sub atenta observație a medicului, tocmai pentru a putea preveni, depista și interveni asupra unor factori sau condiții patologice ce pot perturba acest proces.
Consultațiile prenatale se realizează în mod obișnuit: lunar, până în săptămâna 28, bilunar, între săptămânile 29-36, și, ulterior, săptămânal, până la momentul nașterii.
Totodată, recomandarea este să faceți o consultație și înainte de momentul concepției, pentru a evalua riscurile sarcinii și metodele de reducere a acestora. Acesta este și momentul în care vi se pot face recomandări medicale preconcepționale.
Care este calendarul consultațiilor în timpul sarcinii?
În infograficul de mai jos găsiți etapele de urmărire a sarcinii, precum și analizele uzuale și speciale pentru fiecare dintre aceste vizite.