Teste de fertilitate
Când trebuie solicitat primul consult medical pentru infertilitate?
Peste 8 din 10 cupluri cu partenere sub 40 ani vor concepe natural în mai putin de un an de contact sexual neprotejat.
Infertilitatea este definită ca lipsa apariției unei sarcini după aproximativ 1 an de contact sexual regulat, neprotejat, la un cuplu aflat la o vârstă fertilă. Dacă vârsta partenerei este peste 35 ani, cuplul va apela la consultul de specialitate după 6 luni de incercări.
Testele de fertilitate necesită mai mult timp, capacitatea fertilă scăzând cu vârsta, de aceea consultul de specialitate nu trebuie amânat.
În ce constă testarea și diagnosticul infertilității de cuplu?
1. Anamneza cuplului infertil
La prima intalnire cu medicul specialist vor fi consemnate date despre istoricul medical al cuplului.
Partenerele vor prezenta istoricul medical și reproductiv: sarcini anterioare, nașteri, avorturi, eventuale complicații la sarcinile anterioare.
Partenerii vor prezenta istoricul medical și reproductiv.
Este foarte importantă perioada în care un cuplu a incercat concepția pe cale naturală, dacă acest lucru a fost în mod regulat, dacă sunt probleme în viața sexuală, perioada de timp de la oprirea contracepției, istoricul de BTS (boli cu transmitere sexuală), dereglări ale ciclului menstrual.
Trebuie menționate și tratamentele medicale anterioare sau în curs, inclusiv suplimentele alimentare sau terapiile alternative pe bază de plante.
Unii factori legați de stilul de viață pot afecta fertilitatea: fumatul, obezitatea, consumul de alcool sau droguri, munca în mediu toxic, stress-ul. Uneori specialistul vă poate recomanda schimbarea stilului de viață pentru îmbunătățirea fertilității.
2. Examenul fizic
Pentru parteneră vor fi trecute în fișă:
- greutatea cu IMC (indice de masă corporală)
- examenul local al aparatului genital: cu menționarea istoricului de BTS (Chlamidya, Mycoplasma, Ureaplasma) dacă este cazul, eventuale formațiuni uterine (fibroame), tumori ovariene, endometrioză sau BIP.
Pentru partener vor fi trecute în fișă:
- examenul local al aparatului genital
- greutatea cu IMC
3. Examinări paraclinice
Pentru parteneră
- teste de sânge: teste generale, grup sangvin și Rh,
- profil hormonal complet effectuât în ziua 2-3 a ciclului menstrual (estradiol, LH, FSH, TSH, FT3, FT4, anticorpi antitireoglobulina, DHEA-S, testosteron, AMH, prolactină, CA-125)
- dozarea AMH (hormonul antimullerian) este utilă în: determinarea rezervei ovariene și fertilității, evaluarea sindromului ovarelor polichistice și predicția menopauzei.
- Teste specifice pentru BTS și PAP test
- testare genetică: cariotip sânge, profil genetic de trombofilie, SMA, X- Fragile, fibroză chistică.
- examen ecografic pentru evaluarea aparatului genital: uter, ovare, trompe
- ecografie mamară
- histerosonografia: metodă de verificare a permeabilitații trompelor uterine prin injectare de substanță de contrast sub ghidaj ecografic.
- HSG: metodă de verificare a permeabilității trompelor uterine realizată prin injectare de subtatnță de contrast la expunere radiologică.
- laparoscopia diagnostică și/sau operatorie
Pentru partener:
- spermogramă cu/fără spermocultură
- teste de sânge
- teste specifice pentru BTS
- profil hormonal: TSH, LH, prolactină, testosteron, testosteron liber
- consult de specialitate urologie/andrologie
4. Consiliere psihologică a cuplului infertil
În cadrul Departamentului de FIV al Fetal Care, un psiholog specializat in consilierea cuplurilor infertile va discuta înainte de începerea procedurilor pentru a vă indeparta stările firești de anxietate și incertitudine, iar după procedură va ajuta să gestionați situația atât în cazul dorit de obținere a unei sarcini cât și mai ales în cazul unui prim esec.