Screening pentru cancerele ginecologice
Cancerul afectează un număr mare de persoane an de an, apărând la nivelul multor organe cu diverse forme de manifestare; de aceea, este extrem de importantă cunoașterea celor mai frecvente tipuri de cancer și modalitățile de a le preveni.
Ce este cancerul?
Cancerul este o multiplicare exagerată și haotică a unor celule ce vor determina apariția unei tumori.
Tumorile pot fi maligne sau benigne cu potențial diferit de diseminare (cele maligne se extind in organism, iar cele benigne, nu). Netratat, cancerul evoluează până la deces.
Cauzele apariției sunt multiple si încă nu în totalitate elucidate. Din fericire, unele tipuri de cancer pot fi diagnosticate în stadii precoce printr-un proces de screening conceput pentru depistarea celuleleor anormale.
Ce este un test screening?
Testul screening este conceput pentru a identifica celulele canceroase (ori precanceroase) aflate într-un stadiu inițial de proliferare înainte de apariția simptomelor, când tratarea afecțiunii canceroase poate fi realizată cu succes și speranța de supraviețuire este mare.
De asemenea, testele screening sunt minim invazive, cu disconfort minim pentru pacientă.
Ce test screening poate fi efectuat de către ginecolog?
Echipa noastră de specialiști vă stă la dispoziție pentru a vă oferi toate informațiile necesare cunoașterii tipurilor de teste specifice patologiei canceroase din sfera ginecologică.
Cancerul de sân
Cancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer apărut in rândul femeilor, de aceea se recomandă control de specialitate anual.
Aceasta presupune o examinare clinică în care medicul nostru ginecolog vă va examina cu atenție, urmărind modificările cutanate la nivelul sânului, palparea în cele patru cadrane, în vederea depistării eventualelor formațiuni tumorale. De asemenea, examenul sânului trebuie completat cu examinarea axilei pentru a decela eventuali ganglioni limfatici măriți de volum.
În funcție de vârsta și istoricu familial vi se va recomanda completarea examinării cu o ecografie și/sau mamografie mamară și ulterior examen RMN.
Ocazional, pentru pacientele incluse în grupa de risc genetic crescut, medicul ginecolog vă poate recomanda efectuarea unor teste genetice (BRCA1, BRCA2).
Ce investigații putem efectua la FetalCare?
- examenul clinic al sânilor
- ecografie cu elastografie
- markeri serologici
- biopsie mamară
Cancerul de col uterin
La nivel mondial, cancerul de col uterin este a 3 a cea mai frecventă formă de cancer la femeie.
Testul de screening de bază în depistarea timpurie a unei eventuale modificări la nivelul colului uterin se numeste test Babeș-Papanicolau; acesta presupune prelevare de celule de la nivelul cervixului și vizualizarea acestora la miscroscop.
Cauza etiologică principală a apariției cancerului de col uterin este infecția persistentă cu Papilloma virusul uman (HPV).
În prezent, există metode de testare HPV prin depistarea ADN-ului HPV cu identificarea tulpinilor cu potențial înalt oncogen și încadrarea intr-o anumită grupă de risc. În urma rezultatului testelor Papanicolau si genotipării HPV, medicul nostru ginecolog vă poate recomanda si colposcopia pentru completarea diagnosticului.
Ce investigații putem efectua la Fetal Care?
- examenul ginecologic
- ecografie transvaginală
- frotiu Papanicolau în mediu lichid
- colposcopie
- ADN HPV
- imunocitodiagnostic CINtecPLUS
Cancerul ovarian
Din nefericire, nu există teste screening cu specificitate înaltă în vederea depistării unui eventual cancer ovarian.
Examinările ecografice si identificarea unor markeri tumorali din sânge fac parte din conduita de identificare timpurie dar, de multe ori, acestea se arată a fi fals pozitive in tabloul de diagnosticare a unei patologii tumorale.
Medicul ginecolog va însuma si analiza toate aceste teste și suplimentar, în cazul în care pacienta prezintă și un istoric familial pozitiv, se va recomanda o consultație cu un medic genetician deoarece anumite modificări genetice pot crește riscul apariției cancerului ovarian.
Ce investigații putem efectua la Fetal Care?
- examenul ginecologic
- ecografie transvaginală
- markeri serologici