FIV & ICSI
Fertilizarea in vitro este o procedură de reproducere umană asistată prin care un ovocit este fecundat de un spermatozoid în laborator, spre deosebire de fertilizarea in vivo de la nivelul trompei uterine.
Fiecare ciclu de FIV cuprinde mai multe etape. Fiecare etapă se desfășoară într-un interval de timp bine stabilit, individualizat pentru fiecare cuplu, pe durata a 4-6 săptămâni.
Etapele parcurse pe parcursul unei proceduri de FIV sunt:
- Stimularea ovariană controlată este un tratament medicamentos hormonal, cu administrare zilnică subcutanată, cu durată medie de 9-11 zile. Scopul stimulării este obținerea unui număr mai mare de foliculi și ovocite.
- Monitorizarea tratamentului: ecografic si prin dozări hormonale seriate la aproximativ 2-3 zile pe parcursul stimulării.
- Puncția ovariană cu recoltarea ovocitelor: se face sub ghidaj ecografic, cu analgezie generală intravenoasă.
- Fertilizarea în laboratorul de embriologie prin FIV clasic (contact direct pe mediu de cultură) sau ICSI (injectarea unui singur spermatozoid într-un ovocit, cu ajutorul unui ac sub control microscopic.
- Transferul embrionilor în cavitatea uterină după 2-5 zile – decizia cu privire la numărul de embrioni transferați aparține cuplului
- Vitrificarea embrionilor pentru embriotransferuri ulterioare – un transfer ulterior de embrioni conservați nu mai necesită toate etapele anterioare, ci doar o pregătire a endometrului pentru implantare.
- Tratament specific hormonal pentru susținerea implantării susținerea sarcinii.
- Efectuarea testului de sarcina din sange – betahCG, dupa aprox 10-14 zile de le transferul de embrioni, pentru a vedea daca s-a obtinut sau nu o sarcina.
Fertilizarea in vitro se poate face cu:
• sperma proaspata de la sot/ partener preparata in laborator
• sperma de la donator anonim/cunoscut, de la banca de sperma – se recomanda atunci cand proba de sperma din cuplu nu are parametrii corespunzatori (azoospermie) sau daca pacienta nu are partener/ sot
Cine beneficiaza de Fertilizare in Vitro ?
• cuplurile cu infertilitate de cauza tubara – trompe absente sau obstruate sau cu sindrom aderential pelvin important si disfunctie tubara aferenta
• cuplurile cu factor masculin important, se recomanda FIV cu ICSI/P-ICSI atunci cand parametri spermogramei sunt modificati
• cupluri in care partenerul feminin are o rezerva ovariana scazuta, evaluata prin ecografia de AFC, dozarea AMH si dozarile hormonale de ziua 3 de FSH si Estradiol
• cupluri in care partenerul feminin este diagnosticat cu endometrioza severa
• cupluri cu 2-3 proceduri de IUI esuate, efectuate cu stimulare ovariana controlata
• cupluri in care varsta femeii este peste 38 ani, rata de sarcina in aceste situatii fiind mica/foarte mica prin alte proceduri de tratament
• cupluri cu infertilitate idiopatica, cu esecuri la inseminare
• cupluri cu probleme genetice, la care procedura de FIV se recomanda pentru a efectua diagnostic genetic preimplantator PGD, pentru a exclude embrionii cu anomalii genetice.
Situatii particulare:
• Evoluţia în laborator este un proces de selecţie naturală: nu toate ovocitele se fertilizează, nu toţi embrionii evoluează normal şi numărul embrionilor de calitate, capabili de implantare scade zilnic. Acest proces continuă şi după transferul embrionilor în uter, inclusiv în primele 3 luni de sarcină când 20% dintre embrioni se opresc din evoluţie.
• Congelarea embrionilor este recomandată numai pentru embrionii care s-au dezvoltat în parametri normali. O parte din/sau toţi embrionii pot să nu supravieţuiască procesului de congelare/decongelare chiar dacă aveau un aspect normal înainte de congelare.
• Tehnica fertilizării in vitro nu este aplicabilă oricărui cuplu cu infertilitate – oportunitatea iniţierii acestei proceduri se stabileşte de către medicul ginecolog.
• Nu exista diferenţe între copiii obţinuţi pe cale naturală şi cei obţinuţi prin FIV din punctul de vedere al procentului de malformaţii, inteligenţei, dezvoltării fizice. Sunt însă mai frecvente sarcinile multiple în FIV (în jur de 25%).
• Riscul de anomalii fetale în cazul FIV este similar cu sarcinile obţinute normal (3-5%) şi creşte cu vârsta.
• În cazul eşecurilor repetate ale procedurii FIV exista un test de receptivitate (ERA) ce poate fi recomandat pacientei şi poate stabili fereastra de implantare pentru fiecare pacientă. Testul ERA este disponibil în cadrul Departamentului de FIV de la Fetal Care.
• Stilul de viaţă (consumul de alcool, fumatul, alimentaţia) şi obezitatea sunt factori care pot afecta fertilitatea de cuplu, atât din punctul de vedere al bărbatului, cât şi al femeii.
Care este rata de sucess (de a avea o sarcina)pentru procedurile de fertilizării in vitro?
În functie de vârsta femeii rata de succes în FIV poate varia astfel:
• < 35 ani – 35-40 %
• 35-37 ani – 25 %
• 38-40 ani – 15-20 %
• > 40 ani – 6 -10 %
Care sunt riscurile FIV/ICSI?
În general, complicațiile procedurilor de reproducere umană asistată apar într-un procent foarte redus, de aproximativ 0,4%.
- complicații legate de tratamentul de stimulare ovariană
- complicații legate de analgosedare
- sângerare vaginală
- hemoragie intraabdominală/intraperitoneală
- leziuni ale structurilor pelvine
- abces pelvin
- abces ovarian
- sindrom dureros sever (poate necesita spitalizare)