Programare
Ne unim forțele cu Rețeaua de Sănătate Regina Maria

Morfologie fetală trimestrul 1

Fetal Care » Medicina materno-fetala » Morfologie fetală trimestrul 1

Sarcina reprezintă o perioadă minunată de care merită să te bucuri din plin, însă investigațiile medicale nu vor trebui omise. În timpul primului trimestru, riscurile sunt mai mari, de aceea vizitele la medicul ginecolog sunt obligatorii pentru a asigura o dezvoltare sănătoasă a fătului, dar și pentru a verifica îndeaproape sănătatea mamei. Printre investigațiile cele mai importante în timpul sarcinii, se numără morfologia fetală.

Ce înseamnă morfologie fetală în trimestrul 1?

Morfologia fetală reprezintă o investigație imagistică avansată ce constă într-o ecografie prin care se verifică în detaliu anatomia și dezvoltarea fătului și se pot identifica malformații grave sau alte anomalii. Această ecografie se efectuează între 11 săptămâni și 6 zile și 13 săptămâni și 6 zile, deoarece acesta este momentul în care organele fătului sunt dezvoltate suficient și pot fi examinate. Ecografia poate fi realizată transabdominal sau transvaginal.

Ce anomalii poate depista morfologia fetală în trimestrul 1 de sarcină?

Morfologia fetală din trimestrul 1 este recomandată depistarea unor anomalii cromozomiale: sindromul Down (trisomia 21) este asociat cu malformații ale craniului, inimii și retard mintal; sindromul Patau (trisomia 13) este foarte periculos, scăzând foarte mult speranța de viață a copilului și nu se poate trata; sindromul Edwards (trisomia 18) este asociat cu malformații ale inimii, oaselor, rinichilor și retard mintal.

Ce anomalii poate depista morfologia fetală în trimestrul 1 de sarcină

De asemenea, mai există și alte anomalii fetale majore care pot fi depistate 100% la această vârstă a sarcinii. Acestea includ anencefalia, encefalocel, exomphalos, gastroschizis, absența unor membre, holoprosencefalia alobară etc sau multe altele care pot fi suspicionate și apoi confirmate sau infirmate în consultațiile ulterioare. Părinții vor primi interpretarea rezultatului și vor fi sfătuiți în privința necesității unor investigații suplimentare.

Anumite anomalii, precum sindromul Down, pot fi descoperite cu greu la o vârstă mai înaintată a sarcinii, de aceea este important ca morfologia fetală de trimestrul 1 să se realizeze la timp.

De ce se realizează o ecografie de morfologie fetală în trimestrul 1 de sarcină?

În primul rând, cu ajutorul acestui tip de investigație se poate stabili exact vârsta sarcinii prin măsurarea lungimii embrionului (CRL sau LCP). Apoi, se va putea evalua riscul fătului de a suferi diferite anomalii, precum și preeclampsie, restricție de creștere sau naștere prematură.

Fiecărei gravide i se va calcula un risc individual pentru sarcina prezentă, luând în considerare mai mulți parametri: 

  • anamneza maternă: vârsta mamei, istoricul obstetrical, IMC, patologia asociată;
  • serologia maternă pentru: PAPP-A si Beta hCG liber, AFP și PIGF; 
  • markerii ecografici: frecvența cardiacă fetală (FHR), grosimea translucenței nuchale – NT, osul nazal – NB, unghiul maxilofacial, aspectul fluxului sanguin la nivelul valvei tricuspide fetale – TR și ductul venos – DV fetal;
  • evaluarea anatomiei fetale pentru excluderea anomaliilor structurale incipiente.

Morfologia fetală din trimestrul 1 poate identifica numărul de bebeluși, deci poate diagnostica o sarcină multiplă. Acestea reprezintă aproximativ 2% din sarcinile obținute natural și 10% dintre cele obținute după metode de reproducere umană asistată.

În cele din urmă, o astfel de investigația poate diagnostica și o sarcină oprită în evoluție. Din păcate, la această vârstă de sarcină, aproximativ 2% dintre femeile gravide pot avea o sarcină oprită in evoluție, fără a prezenta niciun alt semn sau simptom de îngrijorare. In aceasta situație, cuplul va primi informații despre posibilele cauze ale avortului spontan, vor fi consiliați și, dacă este cazul, se vor recomanda o serie de investigații specifice.

Cum te pregătești pentru ecografie de morfologie fetală în trimestrul 1 de sarcină?

O astfel de investigație nu necesită foarte multă pregătire înainte de examinare. Este recomandat ca vezica urinară să nu fie complet goală înainte de realizarea ecografiei. Totuși, aceasta nu trebuie să fie nici prea plină, așa că ar trebui evitat consumul de lichide în exces. De asemenea, este recomandat să eviți alimentele care pot cauza balonare, deoarece uterul încă are o dimensiune mică și este posibil ca acesta să nu fie vizibil.

Ce aparatură este utilizată în efectuarea morfologiei fetale în trimestrul 1 de sarcină?

Acest tip de investigație este complet sigur și reprezintă o metodă non-invazivă și nedureroasă de examinare a fătului. Se va utiliza un ecograf performant care va reda, în timp real, imagini 3D/4D complexe. Acesta va transmite imaginile prin intermediul ultrasunetelor, așadar nici mama, nici copilul nu vor fi expuși la radiații sau la alte riscuri.

Care sunt prețurile pentru realizarea ecografiei de morfologie fetală în trimestrul 1 de sarcină?

Dacă ai aflat de curând că ești însărcinată, trebuie să te pregătești pentru primele investigații obligatorii în orice sarcină. Consultă lista noastră de prețuri și află ce alte analize ar trebui să realizezi în timpul sarcinii. 

De ce să alegi serviciile medicale de la Fetal Care?

Clinica Fetal Care oferă servicii de calitate, asigurate de medici specialiști care se vor asigura că sarcina ta va avea un parcurs normal și că fătul se va dezvolta sănătos. Aducem împreună știința și tehnologia avansată, utilizând echipamente performante și oferindu-le pacienților noștri sfaturi informate. Fă acum o programare și urmează toate investigațiile recomandate în timpul sarcinii!