Centru de ginecologie: consulturi de rutină și monitorizarea sarcinii
Vizita la medicul ginecolog este esențială pentru a verifica starea aparatului reproducător feminin și pentru a depista la timp eventuale probleme sau afecțiuni ale acestuia. Consultul periodic este recomandat anual, însă ar trebui realizat mai des atunci când apar semne ale unor posibile afecțiuni sau în timpul sarcinii. Află mai multe despre etapele unui consult ginecologic, de ce este recomandat dar și care este prețul acestuia.
De ce este important să te prezinți la consulturi ginecologice regulate?
Examenul ginecologic de rutină este foarte important deoarece, prin intermediul acestuia, se pot descoperi din timp unele afecțiuni sau stări anormale ce țin de sănătatea ginecologică a femeii. Dacă acestea nu sunt tratate la timp, pot apărea complicații serioase dar, dacă vor fi depistate la momentul potrivit, se poate interveni cu o schemă potrivită de tratament pentru a se evita situațiile neplăcute.
În ce constă o consultație ginecologică?
Un examen ginecologic de rutină constă în următoarele:
- examenul fizic complet al organelor genitale;
- ecografie transvaginală;
- screening pentru cancerele ginecologice;
- teste screening pentru boli cu transmitere sexuală;
- educație pentru menținerea sănătății sexuale, planificare familială și contracepție.
În timpul consultului, medicul ginecolog va urma etapele de mai jos.
- Istoricul medical – medicul ginecolog îi va pune întrebări pacientei pentru a afla dacă aceasta are vreo predispoziție genetică pentru a suferi de afecțiuni ginecologice sau dacă are alte boli ce pot influența sănătatea aparatului reproducător;
- Examenul fizic se efectuează în poziție ginecologică, pe o masă specială și constă în evaluarea zonei genitale, cu consemnarea eventualelor modificări ale tegumentelor, a mucoasei și continența perineului;
- Examenul cu valvele/specul verifică mucoasa vaginală și aspectul colului, calitatea și cantitatea secrețiilor vaginale, dar și eventuale sângerări. Se verifică și sensibilitatea fundului de sac vaginal posterior;
- Examinarea manuală verifică uterul și zonele anexiale. În caz de suspiciune de patologie neoplazică, tușeul vaginal trebuie completat obligatoriu de tușeul rectal;
- Examinarea sânilor constă în inspecția și palparea sânilor și regiunilor axilare. În caz de suspiciune neoplazică se recomandă investigații suplimentare imagistice pentru completarea diagnosticului.
Ce investigații suplimentare se pot solicita în urma controlului ginecologic?
În cazul în care medicul ginecolog observă diferite semne ce pot indica prezența unei afecțiuni genitale, acesta poate recomanda o serie de investigații suplimentare. Cu ajutorul acestora, se poate stabili un diagnostic exact și se pot lua măsurile de tratament necesare.
Investigațiile mamare imagistice, care includ ecografiile și mamografiile, se recomandă atunci când, în timpul examinării sânilor, se depistează posibili noduli sau tumori. Cu ajutorul tehnologiei imagistice, se poate pune un diagnostic corect și se pot măsura exact formațiunile apărute la nivelul sânilor sau axilei.
Testul Papanicolau, sau examenul citodiagnostic al colului uterin, ar trebui realizat anual sau o dată la 2 ani, în funcție de vârstă. Acesta poate ajuta la identificarea modificărilor suferite la nivelul colului uterin și este o metodă bună de diagnostic a cancerului de col uterin sau a displaziei cervicale.
Dacă medicul ginecolog va observa o modificare a secreției vaginale, precum colorație anormală sau miros neplăcut, acesta va recomanda recoltarea și examinarea acesteia. Astfel, se pot diagnostica potențiale infecții genitale sau boli cu transmitere sexuală.
Există anumite perioade sau momente când ar trebui să urmezi o consultație ginecologică. Iată care sunt recomandările medicului ginecolog:
- la debutul vieții sexuale;
- consult de rutină anual, indiferent de absența simptomatologiei;
- la apariția unor simptome precum: amenoree (lipsa totală a menstruației), sângerări menstruale anormale, dereglări ale ciclului menstrual, modificarea secrețiilor vaginale, iritații, mâncărimi, dureri în etajul abdominal inferior;
- consultații ginecologice regulate pentru urmărirea sarcinii, dar și după terminarea perioadei de lăuzie, la 6-8 săptămâni după naștere.
Cum te pregătești pentru consultația ginecologică?
Perioada optimă pentru efectuarea examinării este după terminarea sângerării menstruale. Pregătirea pentru consultația ginecologică este, de asemenea, importantă. Cu 24 ore înainte de consult, este important ca pacienta să nu efectueze spălături vaginale și să evite introducerea în vagin a ovulelor, a cremelor speciale sau a tampoanelor vaginale. De asemenea, va trebui să se evite contactul sexual.
Care este calendarul consultațiilor ginecologice?
Investigațiile ginecologice recomandate diferă în funcție de vârsta pacientei, deoarece anumite afecțiuni apar mai des după 30 de ani sau în perioada menopauzei.
Analize ginecologice recomandate femeilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani:
- Examen clinic ginecologic – anual;
- Examen bacteriologic al secreției vaginale – anual;
- Examen citodiagnostic col uterin (test papanicolau) – anual sau o dată la 2 ani dacă ultimul examen a fost normal și nu există alți factori de risc, cum ar fi infecția HPV;
- Ecografie transvaginală – la recomandarea medicului;
- Examinarea clinică a sânilor – o dată la 2-3 ani. Acest tip de examen este util ca metodă de depistare a nodulilor mamari ce ar putea necesita tratament
Iată care sunt analizele ginecologice recomandate femeilor cu vârsta cuprinsă între 30 și 40 de ani:
- Examen clinic ginecologic realizat anual;
- Examen bacteriologic al secreției vaginale realizat anual;
- Examen citodiagnostic col uterin (test Papanicolau) realizat anual sau o dată la 2 ani dacă ultimul examen a fost normal și nu exista alți factori de risc, cum ar fi infecția HPV;
- Ecografie transvaginală realizată doar la recomandarea medicului;
- Examinarea clinică a sânilor realizată anual;
- Ecografie mamară realizată anual;
- Test HPV realizat doar la recomandarea medicului ginecolog. Human papilloma virus (HPV) este un virus comun care infectează epiderma și mucoasele, atât la femei, cât și la bărbați. Această infecție este frecvent întâlnită la persoanele adulte cu o viață sexuală activă și poate fi transmisă ușor. De aceea, este important să se realizeze testarea, pentru ca virusul să poată fi depistat din timp și să se poată administra tratamentul potrivit.
Analize ginecologice recomandate femeilor aflate în perioada menopauzei sau după menopauză.
Este bine de știut că riscul anumitor afecțiuni precum cancerul la sân sau incidența cancerului ovarian crește odată cu vârsta, așa că vizitele la medicul ginecolog ar trebui să rămână regulate, chiar și după apariția menopauzei. Iată ce analize ginecologice sunt esențiale pentru femeile cu vârsta peste 40 de ani:
- Examen ginecologic realizat anual;
- Examen citodiagnostic col uterin (test Papanicolau) realizat la recomandarea medicului;
- Examinarea clinică a sânilor realizată anual;
- Ecografie de sân bilaterală realizată anual. Medicii ginecologi recomandă mamografia anuală pentru toate femeile de peste 45 de ani ca metodă de prevenție și de depistare precoce a cancerului de sân.
Cât costă investigațiile ginecologice de rutină?
Prețul unei consultații ginecologice este de 200 lei, dar pacientele pot beneficia și de oferte care să includă costul unei consultații, precum și diferite investigații. Pachetul format din consult și ecografie transvaginală este disponibil la doar 300 lei. Prețul este același și pentru un consult împreună cu examenul Papanicolau. Pentru investigații complete (test Papanicolau și genotipare pentru HPV), prețul este de 450 de lei. O listă completă a tuturor prețurilor poate fi accesată aici.
Consultația ginecologică regulată este esențială pentru depista potențiale afecțiuni și a administra la timp tratamentul necesar. Fă acum o programare și verifică sănătatea aparatului tău reproducător!