Programare
Ne unim forțele cu Rețeaua de Sănătate Regina Maria

Morfologie fetală trimestrul 2

Fetal Care » Medicina materno-fetala » Morfologie fetală trimestrul 2

Ecografiile din timpul sarcinii sunt investigații absolut obligatorii pentru a verifica dezvoltarea fătului și a depista potențiale anomalii sau alte probleme ce pot afecta sarcina. Morfologia fetală din trimestrul 2 este foarte importantă, deoarece se realizează într-un moment în care fătul este suficient dezvoltat pentru a fi observat cu ușurință. Acest lucru permite o mai bună examinare, precum și depistarea eventualelor probleme.

Ce înseamnă morfologie fetală în trimestrul 2?

Morfologia fetală reprezintă o investigație imagistică obligatorie prin care se poate examina în detaliu anatomia fătului și se pot depista anomalii sau malformații. Medicul va analiza cu atenție inima, creierul, oasele, abdomenul, dar și fața copilului. 

Examinarea din trimestrul 2 se efectuează la 20-22 de săptămâni de sarcină și constă într-o ecografie transabdominală. Însă, este posibil ca medicul să recomande și o investigație transvaginală. Aceasta este necesară dacă este nevoie de examinarea precisă a unor zone mici, ce nu se pot vizualiza prin alte metode, sau dacă vizibilitatea din partea inferioară a uterului nu este foarte bună.

Este recomandat ca morfologia fetală din trimestrul 2 să nu se realizeze mai devreme, deoarece anumite organe nu sunt dezvoltate suficient la o vârstă mai fragedă. De asemenea, dacă ecografia va avea loc prea târziu, există riscul unei depistări tardive a eventualelor anomalii. Multe astfel de probleme sunt de obicei vizibile în această perioadă, însă există și malformații ce se descoperă abia în trimestrul 3 de sarcină.

Ce anomalii poate depista morfologia fetală în trimestrul 2 de sarcină?

În timpul morfologiei fetale din trimestrul 2, se pot observa diferite anomalii ale coloanei vertebrale, inimii, creierii sau rinichilor. Unele dintre acestea nu sunt neapărat vizibile în urma examinării structurilor anatomice. Totuși, există niște elemente fetale numite soft markeri. Aceștia nu reprezintă malformații, însă prezența lor este mai frecventă în cazul feților cu anomalii. 

Daca se evidențiază o anomalie fetală majoră sau minoră sau sunt depistați acești soft markeri, examinarea ecografică este urmată de explicarea acestor probleme și a efectelor asupra dezvoltării/evoluției fătului și, ulterior, a copilului, precum și semnificația și prognosticul lor. În aceste situații, cuplul va primi informații și în legătură cu posibilitățile actuale în privința diagnosticului și tratamentului la standarde internaționale.

De ce se realizează o ecografie de morfologie fetală în trimestrul 2 de sarcină?

Standardele examinării ecografice în timpul unei investigații de morfologie fetală din trimestrul 2 sunt următoarele:

  • examinarea structurilor fetale cu efectuarea corectă a biometriei fetale. Mai precis, se vor măsura craniul, abdomenul și membrele fătului și se vor compara cu parametrii standard, cât și cu măsurătorile realizate la investigațiile anterioare. Astfel, se va observa dacă bebelușul are o dezvoltare normală.
  • examinarea anexelor fetale (lichid amniotic, placentă, cordon ombilical). Starea acestora reprezintă, de asemenea, un indicativ al dezvoltării fătului.
  • examinarea stării de bine fetale – examinarea Doppler
  • examinarea structurilor materne: uter, cervix, anexe. În funcție de lungimea colului uterin sau de prezența fibroamelor uterine, se poate identifica un potențial risc de avort spontan sau de naștere prematură.

Așadar, morfologia fetală din trimestrul 2 este esențială pentru sănătatea fetală, ajutând la depistarea unor malformații și permițând medicului să verifice dacă fătul se dezvoltă sănătos, în parametri normali. De asemenea, în cazul în care există riscuri de avort sau naștere prematură, se pot lua măsurile necesare.

Cum te pregătești pentru o ecografie de morfologie fetală în trimestrul 2 de sarcină?

Ecografia de morfologie fetală din trimestrul 2 de sarcină nu este o procedură complexă, așa că nu va fi nevoie de pregătiri speciale înainte de începerea investigației. Pentru o mai bună vizibilitate, este recomandat ca vezica urinară să fie golită înainte de realizarea ecografiei. Dacă va fi nevoie și de realizarea unei examinări transvaginale, vezica va trebui să fie complet goală pentru a permite verificarea colului uterin și a uterului.

Ce aparatură este utilizată în efectuarea morfologiei fetale din trimestrul 2 de sarcină?

Ecografia de morfologie fetală nu prezintă niciun risc pentru mamă sau pentru făt. Aceasta se realizează cu ajutorul unui ecograf performant, care funcționează cu ajutorul ultrasunetelor. Așadar, acesta nu folosește radiații, nu reprezintă o metodă invazivă de examinare, nu cauzează durere și este 100% sigur. 

Ce aparatură este utilizată în efectuarea morfologiei fetale din trimestrul 2 de sarcină

Prin intermediul ultrasunetelor, ecograful va transmite către un ecran imagini 3D/4D în timp real, permițând examinarea corespunzătoare a fătului. Imaginile sunt complexe, clare și îl ajută pe medic să identifice potențialele anomalii vizibile din trimestrul 2 de sarcină.

Cât costă o ecografie de morfologie fetală în trimestrul 2 de sarcină?

Morfologia fetală se numără printre investigațiile obligatorii din al doilea trimestru de sarcină. Așadar, va trebui să te pregătești pentru realizarea acesteia în intervalul de timp recomandat, între săptămânile 20 și 22. Consultă prețurile practicate în clinica noastră și fă acum o programare. Medicii noștri te vor informa cu privire la toate analizele și investigațiile necesare în trimestrul 2 de sarcină.

De ce să alegi serviciile medicale de la Fetal Care?

Clinica Fetal Care pune la dispoziție o serie de analize și investigații realizate de medici specialiști, cu experiență bogată în domeniul medicinei fetale. Astfel, te vei asigura că bebelușul tău va fi sănătos și că sarcina va decurge normal. Cu ajutorul tehnologiei de ultimă generație, le oferim pacienților cele mai bune soluții și îi ajutăm să se simtă în siguranță!