Stimulare ovariana
Un ciclu menstrual normal este caracterizat de formarea unui folicul matur ce conține un singur ovocit capabil să fie fertilizat de celula reproductivă masculină (spermatozoid).
Ciclul menstrual se împarte in trei faze: foliculara, ovulatorie si luteala. Durata fiecarei faze poate varia de la o femeie la alta si la aceeasi femeie, de la un ciclu la altul, astfel incat se considera ca o durata normala a unui ciclu ovulator o perioadă de 21 pana la 35 zile.
Prima zi a menstruatiei (sangerarii) este prima zi a ciclului menstrual.
Faza foliculara incepe cu prima zi a sangerarii si dureaza pana in ziua ce precede varful preovulator al hormonului luteinizant LH. Durata fazei foliculare este cea mai variabila dintre cele trei faze, avand in medie intre 10 si 14 zile. In aceasta faza, sub influenta hormonului de stimulare foliculara FSH la nivelul unui ovar se recruteaza mai multi foliculi, doar unul fiind selectat ca folicul dominant ovulator.
Faza ovulatorie incepe cu o eliberare masiva de LH sub influenta estrogenilor. Varful secretiei LH este indispensabil pentru ovulatie deoarece produce maturarea completa a foliculului; astfel, la 16-32 ore de la inceputul varfului de LH se elibereaza ovovitul din foliculul matur (ovulatie). Ovocitul este apoi captat de catre trompa uterina.
Daca fecundarea nu se produce, ovocitul nefecundat se va dezintegra. Daca ovocitul este fecundat, procesul de dezvoltare (embriogeneza) va incepe imediat. Ovocitul fecundat isi va continua calatoria catre uter in aproximativ 3-4 zile, iar in alte 3-4 zile se va implanta la nivelul endometrului (mucoasa ce captuseste cavitatea uterina).
Faza luteala incepe dupa ovulatie și durează în medie 14 zile.
Dupa eliminarea ovocitului, foliculul restant se transforma in corpul galben, ce secreta cantitati mari de progesteron, un hormon care ajuta endometrul sa se pregateasca pentru implantarea embrionului (sarcina).
Daca nu are loc implantarea, corpul galben degenereaza, nivelul de progesteron scade si apare menstruatia, iar apoi ciclul se reia.
Ce este stimularea ovariană controlată?
Stimularea ovariana controlata se realizează prin medicatie, în prima parte a ciclului menstrual (faza foliculară) până la declanșarea ovulației.
Tratamentul poate fi oral sau/si injectabil, cu durată de 5-12 zile, in functie de scopul tratamentului si evolutia raspunsului pe parcursul tratamentului.
Scopul SOC este creșterea numărului de foliculi selectați pentru maturare, maturarea foliculilor selectați ți declanșarea ovulației.
Când folosim stimularea ovariană controlată?
1 contact sexual dirijat, pe parcursul unui ciclu menstrual cu stimulare ovariană.
2 inseminare intrauterina
3 fertilizare in vitro
4 stimularea ovarelor la donatoarele de ovocite in vederea fertilizarii in vitro, pentru a putea obtine mai multe ovocite mature in cursul unui ciclu menstrual
Eficiența tratamentului
Raspunsul ovarelor la tratament se monitorizeaza ecografic si hormonal (estradiol si progesteron), pentru a evalua in timp real raspunsul la tratament. În funcție de rezultate se decide continuarea tratamentului și se alege momentul optim de declanșare a ovulației.
Care sunt posibilele efecte secundare ale stimulării ovariene controlate?
1 Hiperstimularea ovariana
Sindromul de hiperstimulare ovariană poate apărea ulterior tratamentului de SOC, la aproximativ 1-2% dintre paciente
Sindromul hiperstimularii ovariene poate fi clasificat, in functie de gradul de severitate astfel:
Sindrom usor:
▪ Grad 1 – umflare si disconfort in zona abdominala //balonare
▪ Grad 2 – umflare si disconfort in zona abdominala, greuturi, stari de voma si/sau diaree, cresterea in volum a ovarelor cu 5-12 cm
Sindrom moderat:
▪ Grad 3 – pe langa simptomele sindormului usor se pot constata ecografic ascite (acumulare de lichid in interiorul cavitatii peritoneale)
Sindrom sever:
▪ Grad 4 – sunt prezente toate caracteristicile sindromului moderat, dovezi clinice a prezentei ascitelor si/sau hidrotorax insotita de dificultati in respiratie
▪ Grad 5 – Toate caracteristicile de mai sus insotite de modificari in volumul sanguin, cresterea vascozitatii sanguine datorita hemoconcentrarii, functii renale scazute
Recomandări medicale
- monitorizare atentă și personalizarea tratamentului SOC
- suprimarea activității ovariene prin administrare de double triggering (Gn-RH) în momentul declanșării ovulației.
- în funcție de gradul de severitate, simptomatologia poate fi controlată prin: hidratare corespunzătoare, tratament anticoagulant, medicație adjuvantă, examinari si ecografii, analize de sange, drenajul surplusului lichidian.
2 Torsiunea ovariana
Este o complicație rară ce poate apărea în sub 1% din cazuri. Volumul ovarian poate crește mult și acesta se poate torsiona prin rotire in jurul propriei axe. Acest lucru duce la scaderea cantitatii de sange ce iriga ovarul conducind la compromiterea vascularizatie, insotita de dureri intense (abdomen acut), fiind necesară interventia chirurgicala de urgenta. Prin interventie chirurgicala se poate detorsiona ovarul sau exista chiar riscul exirparii lui.
3 Cancerul ovarian
Sunt ipoteze care sustin ca tratamentele de SOC si procedurile de FIV, prin agresiunea asupra ovarelor, ar creste riscul de neoplazii ovariene.
Pana acum studiile nu au sustinut aceste ipoteze si nu a fost descoperita o legatura directa intre acestea.
4 Sarcina multipla
Este recunoscut si dovedit faptul ca tratamentele de SOC cresc riscul de sarcina multipla tocmai pentru ca se bazaza pe cresterea fertilitatii femeii. Riscul real este mai degraba legat de varsta femeii, de nivelul de raspuns al ovarelor la tratament, si mai ales de numarul de embrioni transferati in uter in cazul procedurilor de FIV , decat de medicatia in sine.
Riscul de complicatii in sarcina multipla este mai ridicat comparativ cu sarcina unica si in consecinta sarcina multipla este considerata o complicatie.
Care este costul unei stimulari ovariene?
Costurile pentru această etapă pot varia în funcție de particularitatea cazului și de medicația recomandată.
La costurile tratamentului de stimulare (protocol lung/scurt, formă orală sau injectabilă) se adauga costurile monitorizării ecografice a răspunsului la tratament și costurile dozărilor hormonale de control.
Pachet monitorizare stimulare ovariana: include ecografii de control și analizele hormonale (*tarifele pot varia în funcție de tarifele stabilite de laboratorul partener).