FIV cu ovocite sau cu sperma donate
FIV cu ovocite donate:
Această tehnică implică folosirea ovocitelor altei femei pentru a obține o sarcină.
Când un cuplu poate apela la fertilizare in vitro cu ovocite donate?
Această opțiune de tratament se aplică în cazurile în care propriul material genetic nu poate fi folosit din varii motive:
- pacienta nu mai răspunde la tratamentul de stimulare și nu se obțin ovocite,
- vârsta pacientei este prea avansată pentru a se obține embrioni de calitate bună (de regulă, se recomandă FIV cu ovocite donate după vârsta de 43 de ani)
- pacienta este purtatoarea unei anomalii genetice (sindrom Turner, insuficiență ovariană precoce, X-Fragile, etc).
- Rezervă ovariană extrem de scăzută
- Cicluri FIV anterioare cu ovocite de calitate scăzută (egg factor)
- Lipsa ambelor ovare (îndepărtarea ambelor ovare în cadrul unor intervenții chirurgicale anterioare)
- Insuficiență ovariană prematură secundară chimioterapiei (la pacientele cu cancer în antecedente).
Care este rata de succes pentru FIV cu ovocite donate?
Rata de sucess la procedurile cu ovocite donate este de aproximativ 35-45% pentru blastocist (embrion de ziua 5 in procesul de dezvoltare).
Riscul de malformații genetice al unui embrion astfel obținut este scăzut datorită vârstei tinere a donatoarei.
Există la nivel internațional protocoale foarte bine definite pentru astfel de proceduri care permit alegerea donatoarei în funcție de o serie de criterii, începând cu aspectul fizic (să fie cât mai apropiat de cel al viitoarei mame) și până la nivelul de educație al acesteia.
Cum se desfășoară procedura de FIV cu ovocite donate?
În urmă cu câțiva ani, în România procedura FIV cu ovocite donate se desfășura mai ales cu donatoare cunoscută.
În prezent, datorită legislației în vigoare în România, practicăm FIV cu ovocite donate de la donatoare anonimă.
Etapele FIV cu ovocite donate:
- Cuplul va completa un chestionar online, în care alege anumite caracteristici pentru donatoare, de obicei caracteristici fizice: grupă de sânge, Rh, rasă, greutatea, înălțimea, culoarea părului, culoarea ochilor.
- clinica de FIV parteneră acreditată din străinătate va procesa chestionarul și va alege o donatoare care să corespundă profilului ales de cuplul primitor.
- Procedura FIV a donatoarei este realizată integral de către clinica FIV parteneră.
- după semnarea contractului între cuplu și clinica parteneră, aceasta va pune la dispoziție pentru transport ovocitele de la donatoarea selectată.Băncile de ovocite trimit de obicei pachete de 6-10 ovocite, garantând un anumit număr minim de ovocite, pentru a putea obține 2 blastocisti.
- În paralel este completată o cerere care este trimisă la Agenția Națională de Transplant pentru autorizarea importului de ovocite; numai după primirea aprobării de la ANT, procesul poate demara.
- După primirea ovocitelor congelate, se poate începe pregătirea primitoarei.
- procesul de pregătire poate fi natural (adică fără tratament, dacă pacienta ovuleaza în mod regulat), sau indus artificial (medicamentos) și constă în administrarea de estrogeni și progesteron în doze care mimează ciclul natural al pacienței.
- Are loc decongelarea ovocitelor, folosirea spermei partenerului, obținerea embrionilor și transferul intrauterin (cu congelarea surplusului de embrioni).
Care sunt riscurile sarcinilor obținute prin proceduri de FIV cu donare de ovocite?
- rată mai mare de sarcini multiple comparativ cu ciclurile FIV cu ovocite proprii sau populația generală.
- risc crescut de complicații materrne în timpul sarcinii: HTA gestațională, preeclampsia, IUGR.
- Mortalitatea perinatala și rata de malformații neonatale nu diferă semnificativ față de populația generală
- risc crescut de naștere prematură și copii cu greutate mică la naștere
FIV cu spermă donată
La nivel social această procedură este din ce în ce mai acceptată, mai ales pentru cuplurile care se confruntă cu diagnosticul de infertilitate de cauză masculină, dar și cu cea a adopției de cele mai dese ori.
Cine poate apela la fertilizare in vitro cu spermă donată?
Pentru cuplurile infertile in care cauza principala este factorul masculin cu modificari foarte severe ale calitatii spermei (azoospermie), se poate apela la tehnici de RUA cu spermă de la donator.
Cum se desfășoară procedura de FIV cu spermă donată?
Din punct de vedere legal, pentru realizarea procedurii de FIV cu spermă de la donator se urmăresc aceeași pași ca și pentru donarea de ovocite.
Procedura consta în ținerea la congelare a spermei timp de cel puțin 6 luni, iar ulterior sperma este utilizata atat pentru fertilizare in vitro ( FIV standart /ICSI) dar si pentru inseminare intrauterina
Donatorul trebuie să fie un bărbat sănătos, ce oferă produsul unei ejaculări pentru a ajuta o femeie sau un cuplu să obțină o sarcină. Donatorul parcurge mai multe teste înainte de a i se acorda permisiunea de a dona spermă și de asemenea identitatea sa este anonimă. Este o procedură din ce în ce mai sigură, reglementată la nivel internațional.
Probele de sperma solicitate vor ajunge cu un transport special securizat în cadrul Clinicii Fetal Care, unde la solicitare cuplului vor fi monitorizate in conditii speciale pana la efectuarea inseminarii intrauterine sau a fertilizarii in vitro.