Programare
Ne unim forțele cu Rețeaua de Sănătate Regina Maria

Morfologie fetală trimestrul 3

Fetal Care » Medicina materno-fetala » Morfologie fetală trimestrul 3

Odată ce ai ajuns în ultima perioadă de sarcină, morfologia fetală din trimestrul 3 este o ultimă examinare importantă pe care va trebui să o realizezi. Chiar dacă bebelușul tău s-a dezvoltat normal până acum, este esențial să te asiguri că nu au apărut posibile probleme. Scopul acestei ecografii este de a verifica “bunăstarea” fătului înainte de naștere și creșterea sa.

Ce înseamnă morfologie fetală în trimestrul 3?

În cazul morfologiilor fetale de trimestru 1 și trimestru 2, perioada în care acestea trebuie realizate este una destul de fixă. Același lucru este valabil și pentru ecografia de trimestru 3, care se efectuează la 30-32 de săptămâni de sarcină. 

Ecografia este recomandată tuturor gravidelor, dar indicația majoră este în cazul femeilor care au un istoric de sarcini complicate cu hipertensiune – preeclampsie, diabet, limitarea creșterii fetale intrauterine (LCIU – hipotrofie fetală), făt mort antepartum sau in cazul în care sarcina actuala prezintă o serie de complicații sau boli asociate. Recomandarea se aplică și în cazul sarcinii supramaturate (peste 40 de săptămâni de gestație).

Odată ajuns la această vârstă, fătul devine mai dificil de examinat prin intermediul ecografiei de morfologie fetală. Acesta a crescut semnificativ de la ultima examinare de acest fel, așadar se află într-o poziție înghesuită și fixă. Din această cauză, anumite organe sunt mai dificil de vizualizat. De asemenea, oasele fătului au o densitate mai mare și cantitatea de lichid amniotic este mai scăzută, factori care vor îngreuna procesul de examinare.

Ce înseamnă morfologie fetală în trimestrul 3

Ce anomalii poate depista morfologia fetală în trimestrul 3 de sarcină?

În afară de evaluarea dezvoltării fătului și a stării sale de bine, morfologia fetală din trimestrul 3 poate identifica și diferite anomalii ce debutează mai târziu. La această vârstă, majoritatea organelor sunt dezvoltate suficient și pot fi examinate în timpul ecografiei. Deși există riscul ca ele să nu fie complet vizibile din cauza poziției bebelușului, încă se pot depista eventuale malformații.

Dacă fătul nu a prezentat probleme până în trimestrul 3 de sarcină, șansele ca acesta să mai aibă de-a face cu anomalii de dezvoltare sunt destul de mici. Însă, este posibil ca acestea să mai apară chiar și la acest stadiu avansat al sarcinii. Printre potențialele probleme din această categorie se numără hidrocefalia, anomaliile intestinale sau complicațiile cauzate de bolile pe care le poate contracta mama în timpul sarcinii (rubeolă, rujeolă, toxoplasmoză).

Ce anomalii poate depista morfologia fetală în trimestrul 3 de sarcină

De ce se realizează o ecografie de morfologie fetală în trimestrul 3 de sarcină?

Scopul morfologiei fetale din trimestrul 3 de sarcină este de a evalua creșterea fetală (dimensiunile fătului) și starea sa de bine, ceea ce se realizează prin:

1. Biometria fetală (măsurarea capului, a abdomenului, a oaselor) ce permite   calcularea greutății fetale estimate. Toate acestea se compară cu valorile expectate și, astfel, se realizează curba de creștere a fătului.

2. Examinarea mișcărilor fetale

3. Evaluarea gradului de maturare si a poziției placentare.

4. Aprecierea lichidului amniotic.

5. Evaluarea fluxului sanguin la nivelul placentei, a cordonului ombilical, dar si a fătului prin ecografie Doppler.

Gradul de “bunăstare” al fătului va fi stabilit în urma comparării măsurătorilor cu anumiți parametri standard, dar și în urma comparării acestora cu valorile înregistrate la ecografiile anterioare. Astfel, se va stabili dacă fătul s-a dezvoltat normal. De asemenea, gradul de mișcare înregistrat poate indica sănătatea fătului, precum și starea placentei, a lichidului amniotic și a fluxului sanguin, factori care contribuie la hrănirea bebelușului.

Cum te pregătești pentru o ecografie de morfologie fetală în trimestrul 3 de sarcină?

Morfologia fetală din trimestrul 3 de sarcină nu reprezintă o procedură foarte complicată, așa că nu va fi nevoie de prea multe pregătiri ce trebuiesc realizate de către gravidă. În general, este recomandat să nu consumi prea multe lichide înainte de realizarea ecografiei, pentru a nu avea vezica urinară plină și a nu exista riscul de a apărea probleme de vizibilitate. Este esențial ca pacienta să se simtă cât mai confortabil în timpul intervenției.

Morfologia fetală din trimestrul 3

Ce este ecografia 3D/4D și ce aplicații are în sarcină?

Principala caracteristică a unei ecografii de morfologie fetală reprezintă tehnologia 3D/4D. Cu ajutorul acesteia se pot transmite imagini în timp real cu bebelușul și le va permite părinților să observe mai bine detalii precum fața sau membrele. 

În trimestrul 3 de sarcină, fătul este dezvoltat aproape complet, așa că trăsăturile faciale observate pe ecografie vor rămâne la fel și după naștere. Deși aceste reconstrucții tridimensionale nu sunt indispensabile pentru investigațiile din timpul sarcinii, ele ajută părinții să creeze o legătură emoțională cu bebelușul și îi pregătește pentru momentul nașterii.

Ecografia 3D/4D poate realiza și reconstrucția craniului, a membrelor sau a altor organe. În cazul în care acestea prezintă malformații, ele vor putea fi vizualizate și cu ajutorul unei ecografii 2D, însă imaginile 3D/4D sunt mult mai utile pentru părinți. Medicii le pot folosi pentru a-i ajuta pe aceștia să înțeleagă mai bine care este problema cu fătul și să vizualizeze posibilele malformații. Pe baza acestora, medicii îi vor sfătui pe viitorii părinți despre ce ar trebui făcut mai departe.

Care este prețul unei ecografii de morfologie fetală în trimestrul 3 de sarcină?

Dacă te apropii de momentul mult așteptat al nașterii, trebuie să te asiguri că ultimele analize și investigații sunt realizate la timp. Află care sunt prețurile pentru morfologia fetală din trimestrul 3, dar și pentru alte examinări pe care ar trebui să le realizezi. Fă acum o programare și află care sunt recomandările medicului pentru ultima perioadă a sarcinii.

De ce să alegi serviciile medicale de la Fetal Care?

Echipa de medici specialiști clinica Fetal Care combină știința și tehnologia modernă pentru a le ajuta pe viitoarele mămici în una dintre cele mai frumoase perioade din viața lor. Aceștia au o experiență bogată în domeniul medicinei fetale și sunt gata să ofere cele mai bune sfaturi și proceduri pentru ca sarcina să decurgă absolut normal și bebelușul să fie sănătos. Pacienții noștri vor avea parte de servicii de calitate și îi asigurăm că se pot simți confortabil și în siguranță de fiecare dată când ne vizitează.