Proceduri minim-invazive in Obstetrică – Ginecologie
1. Colposcopie
Colposcopia este o procedură ce are loc în cabinetul ginecologic. Aceasta presupune analizarea cu ajutorul unui instrument numit colposcop, similar microscopului, a suprafețelor celulare de la nivelul colului uterin, vaginului și vulvei. Colposcopia nu este un examen de rutină; este recomandată, în general, după un test Papanicolau ce evidențiază modificări la nivelul colului sau în urma identificării infecției HPV cu tulpini high risk, ca parte a conduitei de diagnosticare a cazurilor de cancer.
Cum se realizează colposcopia?
Colposcopia, în general, se realizează destul de rapid, cu interval de efectuare intre 5-15 minute. Pentru realizarea colposcopiei, pacienta dezbrăcată de la brâu în jos, se așează pe masa ginecologică. După introducerea unui specul la nivelul vaginului, examinarea poate începe. Prin intermediul colposcopului și cu ajutorul unei surse de lumini, se începe analiza vulvei, vaginului și a cervixului. În etape succesive, ginecologul va aplica la nivelul acestora acid acetic și soluție Lugol pentru o identificare mai acurată a eventualelor zone cu atipii. Deseori, pentru o vizualizare mai facilă a suprafețelor cu modificări, se poate folosi o lumină de culoare verde.
Dacă medicul ginecolog constată existența unor modificări, este foarte probabil ca acesta sa vă recomande efectuarea unei biopsii de la nivelul acestor țesuturi.
La ce să vă așteptați după o colposcopie?
Imediat după efectuarea colposcopiei, este probabil să acuzați un discomfort sau ușoare crampe. Acestea pot ține până la 7 zile dar fară a reprezenta un motiv de îngrijorare; la dministrarea unei pastille de Ibuprofen acestea se vor diminua semnificativ. De asemenea, pierderea unor picături de sânge sau secreții modoficate pe cale vaginală câteva zile după procedură nu trebuie să vă alarmeze. Este indicat a se folosi absorbante, și nu tampoane.
Dacă medicul ginecolog v-a recomandat efectuarea ueni biopsii, este de dorit a se evita contactul sexual sau activitate fizică susținută câteva zile după prelevarea biopsiei.
2. Histeroscopia
Ce este histeroscopia diagnostică?
Este o procedură prin care un telescop de mici dimensiuni (2.9-4mm) numit histeroscop este folosit pentru a reda imagini din interiorul uterului. Cavitatea uterină este destinsă folosind soluție salină iar histeroscopul se introduce prin vagin și canalul cervical, până în interiorul uterului.
Camera video atașată de histeroscop este conectată la un monitor iar medicul specialist are acces la imagini clare din interiorul cavității uterului.
Ce este histeroscopia intervențională?
Este o procedură care folosește un histeroscop prevăzut cu canale de lucru, prin care medicul poate introduce instrumente foarte subţiri, sub control video.
Acestea pot fi folosite pentru a trata anomalii observate în timpul ecografiei sau histeroscopiei diagnostic, cum ar fi îndepărtarea unui polip, a unui fibrom cavitar, rezecția unui sept, îndepărtarea unor corpi străini, a aderențelor sau pentru alte proceduri.
Această procedură se efectuează de obicei sub anestezie generală.
Când se recomandă efectuarea unei histeroscopii?
- Dacă prezentați simptome de sângerări vaginale anormale, care apar în absența unui dezechilibru hormonal care să le justifice
- Dacă un control ecografic evidențiază prezența unui corp străin în cavitatea uterină
- Dacă prezentați sângerări în post-menopauză, histeroscopia va identifica eventuale leziuni, polipi, țesut canceros etc.
- Dacă după un tratament hormonal încă prezentați simptome de amenoree persistentă, histeroscopia diagnostică va evidenția eventuale aderențe uterine, tratate ulterior cu ajutorul histeroscopiei operatorii
- În cazurile de avort repetat sau înainte de începerea procesului de Fertilizare in Vitro, pentru a evidenția conformația cavității uterine
- În situații în care histerosalpingografia este nerelevantă
- Pentru rezecția de sept uterin, diagnosticat prin histerosalpingografie sau ecografie
Cum trebuie să vă pregătiți pentru o histeroscopie?
- De obicei această procedură este efectuată post-menstrual
- Înainte de această procedură, este recomandată tratarea eventualelor infecții vaginale
- În cazul necesității anesteziei, este necesar un repaus alimentar de 8-12 ore înainte de intervenție.
3. Histerosonografia
Histerosonografia este cea mai modernă metodă ecografică, minim invazivă care permite identificarea cu mare acuratețe a modificărilor de la nivelul cavității uterine și studiul permeabilității trompelor.
Când se recomandă histerosonografia?
- investigarea infertilității, pentru evaluarea cavității uterine și a permeabilității trompelor
- În evaluarea succesului unei intervenții chirurgicale de corecție la nivelul uterului și al trompelor
Care sunt avantajele metodei?
- Este o metodă de diagnostic simplă, bine tolerată
- NU necesită expunere la radiații ionizante (radiatii X) comparativ cu metoda clasică, radiologică
- Nu este o metodă chirurgicală invazivă
- Substanța de contrast ecografic utilizată nu produce reacții alergice
- Procedura durează între 15-30 minute
- Efectuată în condiții standard, examinarea nu are efecte dăunătoare cunoscute
Cum se efectuează histerosonografia?
Medicul ginecolog inseră prin colul uterin un cateter (tub) în cavitatea uterină, prin intermediul căruia va injecta soluția sterilă de contrast ecografic.
Substanța de contrast va contura interiorul uterului și al trompelor uterine, iar dacă trompele sunt permeabile, se va împrăștia în cavitatea abdominală.
În timpul efectuării procedurii pacienta este posibil să resimtă un discomfort similar unor crampe abdominale în timpul introducerii sondei. Acest discomfort se remite spontan, în scurt timp după terminarea investigației.
Care este pregatirea necesară pentru a efectua o histerosonografie?
Histerosonografia se efectuează între zilele 5-10 ale ciclului menstrual.
Pacienta trebuie să aibe o recomandare medicală scrisă și să prezinte rezultatele ultimului examen Papanicolau și respectiv rezultatele examenului pentru secreții și culturi de col.
Nu se recomandă efectuarea acestei investigații dacă femeia este însărcinată.
Care sunt limitele metodei?
Histerosonografia poate fi dificil sau imposibil de realizat în caz de: stenoză cervicală – zona de îngustare extremă a canalului cervical dificil de depășit cu sonda, poziții vicioase ale uterului, sinechii uterine (bride)