Programare
Ne unim forțele cu Rețeaua de Sănătate Regina Maria

Fertilizare in Vitro (FIV)

FERTILIZARE IN VITRO (FIV) – REPRODUCERE UMANĂ ASISTATĂ MEDICAL

Reproducerea umană asistată medical (RUAM) sau Fertilizarea In Vitro (FIV) este un proces complex de proceduri medicale și de laborator pentru tratarea infertilității cuplului.

Fetal Care este centru de excelență în Reproducere Umană Asistată, locul în care știința și tehnologia de vârf sunt puse în slujba pacienților, pentru cele mai bune rezultate!

Ne mândrim cu o echipa supraspecializată în centre de prestigiu, cu recunoaștere internațională în domeniul fertilizării in vitro. 

Specialiștii Fetal Care sunt lideri de opinie în aspecte ce privesc practica medicală, educație, cercetare și inovație. 

CE ESTE FERILIZAREA IN VITRO?

FIV  –  este o modalitate medicală de a obtine sarcina. 

Celula  reproductivă feminină (ovocitul) este ferilizată în condiții de laborator de celula reproductivă masculină (spermatozoidul) rezultând  embrionul.

La ora actuală, în medicina reproductivă există progrese remarcabile în ceea ce privește metodele de laborator și investigații genetice, pentru a stabili planul terapeutic al cuplului infertil. 

Odată cu stabilirea diagnosticului de infertilitate, cuplul impreună cu medicul curant decid momentul și modalitatea de începere a procedurilor de reproducere asistată.

CARE SUNT ETAPELE ÎN FERTILIZAREA  IN VITRO?

ETAPA 1. Stimularea ovariană controlată

ETAPA 1. Stimularea ovariană controlată

În funcție de profilul hormonal al pacientei și investigațiile efectuate se decide stimularea functiei ovariene  prin tratament medicamentos oral și/sau injectabil , în scopul producerii de către ovare al unui numar crescut de folicului ce conțin ovocite mature. 

Tratamentul de stimulare ovariana este considerat eficient , daca se obtin  8-12 ovocite mature.

ETAPA 2. Monitorizarea răspunsului la medicație

ETAPA 2. Monitorizarea răspunsului la medicație

Monitorizarea tratamentului de stimulare ovariană este evaluată prin examinari ecografice seriate ale endometrului, ovarelor și testări serologige pentru estradiol, progesteron, LH. În funcție de acestea, tratamentul va  fi personalizat. Pe toată această perioadă, coordonatorul departamentului FIV vă va sta la dispoziție pentru întrebări, sfaturi și suport. 

ETAPA 3. Declansarea ovulatiei

ETAPA 3. Declansarea ovulatiei

Declanșarea ovulației se decide în funcție de rezultatele evaluărilor ecografice și valorile serologice hormonale care indică dezvoltarea corespunzătoare a foliculilor ovarieni.

Declansare ovulatiei se face printr-o injectie hormonala (hCG – Ovitrelle, Pregnyl) ce determina maturatea ovocitelor. Unele protocoale utilizează double trigger pentru declanșarea ovulației.

La 35-36 ore de la administrarea injectiei se va efectua punctia și aspirația ovocitara pentru colectarea ovocitelor mature.

Data și ora administrării acestei injecții vă vor fi indicate și comunicate de coordonatorul FIV din clinică.

ETAPA 4. Puncția ovariană – colectarea ovocitelor

ETAPA 4. Puncția ovariană – colectarea ovocitelor

Manevra de puncționare și aspirație foliculară se realizează sub ghidaj ecografic, la 35-36 ore după administrarea hCG, sub anestezie intravenoasă ușoară.

Materialul aspirat ce include lichid folicular, ovocite și celule granuloase va fi evaluat în laborator de către embriolog. Numărul de ovocite aspirate depinde de răspunsul ovarian la tratament, numărul de foliculi dezvoltați și accesibilitatea acestora.

Post procedural pot aparea: ușor disconfort abdominal, spotting vaginal și ușoară amețeală, ce vor disparea în următoarele zile.

ETAPA 5. Material genetic masculin – sperma

ETAPA 5. Material genetic masculin – sperma

 În ziua puncției, partenerul va oferi o probă de spermă conform instrucțiunilor, care  va fi folosită în laborator pentru fertilizarea ovocitelor extrase.

 Pentru situațiile cu infertilitate de cauză masculină este recomandată crioprezervarea spermei înaintea începerii procedurilor.

ETAPA 6.  Fertilizarea in vitro

ETAPA 6. Fertilizarea in vitro

În cadrul laboratorului de FIV, embriologul folosește tehnologii avansate și medii de cultură optimizate pentru formarea unor embrioni de calitate din celulele reproductive ale cuplului. 

FIV standard

După aspirare, ovocitele obținute vor fi puse în laborator în medii de cultură. După câteva ore, în aceste medii de cultură vor fi plasați spermatozoizii, pentru obținerea fertilizării.

FIV prin ICSI – Dacă rezultatul analizei spermei partenerului dumneavoastră indică acest lucru, embriologul va fertiliza ovocitele prin injectarea intracitoplasmatică a acestora cu spermatozoizii viabili (ICSI).

Pe parcursul acestui proces, embriologul va urmări și analiza calitatea embrionilor.

La trei zile după puncție se va comunica numărul și calitatea embrionilor obținuți si se va decide momentul optim pentru embriotransfer sau crioprezervare.

ETAPA 7. Ce se întâmplă în laboratorul de embriologie?

ETAPA 7. Ce se întâmplă în laboratorul de embriologie?

ZIUA 0 – ziua puncţiei ovariene și recoltării ovocitelor: în cadrul laboratorului de embriologie ovocitele sunt fertilizate prin tehnica FIV clasică sau prin ICSI.

Ziua 1: Unele ovocite se fertilizează, însă altele nu. Embriologul verifică  și monitorizează evoluţia acestora.

Ziua 2: Ovocitele fertilizate sunt deja divizate în 2-6 celule, iar în funcţie de numărul şi aspectul acestora, se decide dacă embrionii vor fi transferați în uter în ziua 3 sau se aşteaptă până în ziua 5. 

Ziua 3: Ovocitele fertilizate şi care au evoluţie bună pot fi deja divizate în 6-10 celule. În această zi se poate efectua embriotransferul, însă în unele cazuri se aşteaptă până în ziua a 5-a.

Ziua 4: Embrionul este în stadiul de morula.

Ziua 5: Embrionul este în stadiul de blastocist. În cazul în care nu s-a efectuat embriotransferul în ziua 3, embrionii vor vi transferați în stadiul de blastocist sau vor fi vitrificați (congelați). 

ETAPA 8. Transferul de embrioni - embriotransfer

ETAPA 8. Transferul de embrioni – embriotransfer

Embriotransferul este ultimul pas al procedurii de FIV și se realizează în funcție de starea pacientei și calitatea embrionilor.

Transferul de embrioni se poate realiza la 3-5 zile de la puncția ovariană. Procedura este ușoară, nedureroasă, sub ghidaj ecografic, nefiind nevoie de anestezie sau pregătire specială.

Specialiștii Fetal Care folosesc un algoritm complex în ceea ce privește numărul de embrioni transferați, în conformitate cu ultimele protocoale și ghiduri internaționale. În acest mod, dumneavoastră puteți avea certitudinea unei decizii corecte și a unui plan terapeutic eficient.

Algoritm pentru embriotransfer

Managementul contemporan favorizează transferul în ziua 5, adică în stadiul de blastocist. Acest lucru funcționează cel mai bine la pacientele sub 40 ani, la care s-au obținut mai multi embrioni din care se poate alege. Strategia este de transfer a unui singur blastocist. 

La pacientele poor responder, vârsta înaintată sau cu eșecuri repetate ale ciclurilor de FIV se vor transfera mai mult de un embrion de ziua 3, deorece există o creștere a probabilității de anomalii cromozomiale care scad rata de implantare.

fără realizarea screening-ului sau diagnosticului genetic preimplantațional (PGS/PGD) nu putem cunoaște cu certitudine integritatea genetică a unui embrion.

Embrionii aneuploizi se vor dezintegra intrauterin și nu se vor implanta, astfel încât transferul multiplu nu va crește rata de sarcini gemelare în aceste situații.

În cazul în care echipa medicală decide împeună cu un cuplu realizarea unui embriotransfer cu 2-3 embrioni este preferabil ca acesta să se efectueze într-un stadiu mai precoce, respectiv ziua 2-3.

ETAPA 9. Criogenarea embrionilor

ETAPA 9. Criogenarea embrionilor

Tehnica de congelare a embrionilor suplimentari se numește vitrificare.

Dacă în laborator s-au dezvoltat embrioni suplimentari care au ajuns la o calitate potrivită pentru implantare, aceștia pot fi congelați în ziua 5-6 și păstrați pentru transferuri viitoare.

ETAPA 10. Faza luteală

ETAPA 10. Faza luteală

Această fază constă în suținerea dezvoltării endometrului cu suplimente hormonale.

Preparatele pe bază de estrogen sau progesteron pot fi administrate pe cale orală, injectabilă sau intravaginal. De obicei suplimentarea începe în ziua puncției ovocitare sau începând cu a doua zi după aceasta. Celulele foliculare încep să producă progesteron după aspirație. unele din aceste celule pot fi aspirate odată cu ovocitul.

Suplimentarea hormonală ajută la pregătirea stratului endometrial pentru implantare și se continuă până la rezultatul pozitiv al testului de sarcină sau câteva săptămâni după confirmarea sarcinii, în funcție de particularitatea cazului.

ETAPA 11. Testul de sarcină

ETAPA 11. Testul de sarcină

În aproximativ 10-12 zile după transferul de embrioni, se va face dozarea seriată beta-hCG, pentru a verifica reușita tratamentului.

Dacă testul este negativ, dumneavoastră şi partenerul dumneavoastră puteți discuta cu medicul specialist veți decide următorii pași. 

TEMERI ȘI RISCURI ÎN LEGATURĂ CU PROCEDURIILE DE FIV

Ca orice procedură medicală, procedurile de reproducere umană asistată au câteva riscuri.

Riscurile legate de stimularea ovariană controlată - efecte adverse ale medicației de stimulare

Riscurile legate de stimularea ovariană controlată – efecte adverse ale medicației de stimulare

 •  bufeuri
 • schimbări de dispoziție
 • cefalee
 • agitație, nervozitate
 • sindrom de hiperstimulare ovariană
 Riscurile legate de procedura de puncție ovariană

Riscurile legate de procedura de puncție ovariană

 • complicații legate de analgosedare
 • sângerare vaginală
 • hemoragie intraabdominală/ intraperitoneală
 • leziuni ale structurilor pelvine
 • abces pelvin
 • abces ovarian
 • sindrom dureros sever (poate necesita spitalizare)
Riscurile legate de perioada de implantare embrionară

Riscurile legate de perioada de implantare embrionară

 • sarcina multiplă
 • sarcina ectopică/heterotopică
 • sarcina cu risc crescut, legat de vârsta maternă

CE PROCEDURI DE REPRODUCERE UMANĂ PUTETI EFECTUA LA FETAL CARE CENTER?

Echipa noastra multidisciplinara vine in sprijinul dumneavoastra prin formularea unui diagnostic complet şi crearea unui plan terapeutic individualizat pentru fiecare cuplu. 

Indeplinirea visului dumneavoastră este măsura succesului profesional şi viitoarea noastră carte de vizită.

Departamentul de RUA din cadrul centrului nostru vă pune la dispoziție o gamă largă de tehnici aplicate pentru obținerea unei sarcini, incluzând:

 ICSI – injectarea intracitoplasmatică a ovocitului cu un spermatozoid selectat 

Alte metode/tehnici micromanipulare

Programe de finanțare FIV

Programul – O șansă pentru viață! – ASSMB 

Programul INFANT – Primaria Constanța

Star -BT (program de finantare in rate)