Programare
Ne unim forțele cu Rețeaua de Sănătate Regina Maria

Tehnica ZyMōt: cum poate îmbunătăți succesul tratamentului de fertilizare in vitro?

Fetal Care » Tehnica ZyMōt: cum poate îmbunătăți succesul tratamentului de fertilizare in vitro?
8 mai 2023

Într-o lume în care problemele de fertilitate devin tot mai frecvente, tehnica ZyMōt aduce o rază de speranță pentru cuplurile care se confruntă cu astfel de provocări. Dispozitivul de separare a spermei ZyMōt simulează barierele naturale pe care spermatozoizii trebuie să le depășească pentru a fertiliza un ovul. Tehnica presupune separarea spermatozoizilor cu cea mai bună funcționalitate, fără a utiliza substanțe chimice sau centrifugare. 

Tehnica ZyMōt este o nouă procedură inovatoare, naturală, de procesare a spermatozoizilor care îmbunătățește succesul tratamentului de fertilizare in vitro. Explicăm în cadrul acestui material ce este tehnica ZyMōt, care sunt pașii necesari în realizarea acesteia, beneficiile oferite de aceasta în cadrul Fetal Care centru de excelență în Medicină Materno-Fetală și Reproducere Umană Asistată

Ce este tehnica ZyMōt?

Tehnicile utilizate în Reproducerea Umană Asistată s-au lovit în unele cazuri de probleme legate de calitatea spermei și de cantitatea rezultată de spermatozoizi mobili activi ce pot fi utilizați pentru fertilizarea ovocitelor, pe fondul centrifugărilor repetate. Tehnica ZyMōt vine cu o inovație în acest sens, dispozitivul special realizat este de fapt o cameră de migrare care permite specialiștilor prelevarea probelor de spermă fără a mai trece prin centrifugare și fără implicarea altor substanțe chimice. 

Cu ajutorul acestei tehnici sunt obținuți spermatozoizi de cea mai bună calitate, cu cele mai mici riscuri posibile de fragmentare a ADN-ului. Acest lucru înseamnă motilitate progresivă îmbunătățită, procent mai mare de morfologie normală, rate crescute de fertilizare și de obținere a unei sarcini, o îmbunătățire semnificativă a succesului tratamentului de fertilizare in vitro. 

Pentru că în astfel de procese calitatea spermei este esențială, dispozitivele ZyMōt oferă un mijloc natural și eficient de a alegere cei mai buni spermatozoizi, cei care prezintă cea mai mare motilitate și cele mai bune performanțe pentru rezultate conform așteptărilor. (1)

Cum funcționează tehnica ZyMōt?

Primul pas este recomandarea medicului specialist. Acesta poate decide varianta utilizării tehnicii ZyMōt după o atentă evaluare a situației reale a celor doi parteneri. Fertilizarea in vitro este o procedură care implică realizarea unui dosar ce cuprinde documente și analize necesare procedurii

După prelevarea probei de spermă, un embriolog injectează materialul seminal prin orificiul de admisie în interiorul dispozitivului ZyMōt care este de fapt o cameră de migrare a spermatozoizilor. În interiorul acestuia, spermatozoizii sănătoși, mobili vor înota în partea superioară și vor trece printr-un filtru intern cu membrană ce imită condițiile reale pe care spermatozoizii le întâlnesc în organismul femeii. De aici sunt colectați de specialiști și utilizați în cadrul procedurilor de fertilizare in vitro. Spermatozoizii de calitate slabă nu pot traversa bariera membranei, așadar nu vor fi întrebuințați. (2)

Diferența majoră între tehnicile clasice de procesare a unei probe de spermatozoizi și tehnica ZyMōt constă în faptul că varianta tradițională presupune centrifugarea spermatozoizilor ceea ce putea genera uneori leziuni ale ADN-ului acestora și un procent mai mic de reușită în obținerea unei sarcini viabile.  

Care sunt caracteristicile dispozitivelor ZyMōt?

Există mai multe tipuri de dispozitive ZyMōt ce pot fi folosite, în funcție de volumul de procesare, de la 850 μl și 3 ml, până la 2 μl pe micro-canal. Alcătuirea dispozitivelor ZyMōt este simplă:

 • portul de intrare a probei;
 • portul de ieșire;
 • filtrul cu membrană. 

Procesul de fertilizare are loc în partea superioară a membranei, iar spermatozoizii colectați din această regiune sunt mai sănătoși și mai eficienți din punct de vedere genomic. Studiile efectuate au arătat că spermatozoizii mai sănătoși au oferit rezultatele mai bune. De aceea, separarea și colectarea spermei cu ajutorul tehnicii ZyMōt este una dintre cele mai eficiente modalități de procesare a probelor și de obținere a unei rate crescute de fertilizare in vitro. (3)

Beneficiile tehnicii ZyMōt

Inovația tehnologiei, procedura ZyMōt nu apelează nici la centrifugare și nici la substanțe chimice. Procesul de separare și selectare a spermatozoizilor mobili mai sănătoși, care pot îmbunătăți succesul tratamentului de fertilizare in vitro, se face în cel mai natural mod cu putință.

Concret, beneficiile oferite de tehnica ZyMōt se referă la separarea spermatozoizilor potriviți fără a fi necesară pregătire sau centrifugarea probei. Procedura este simplă, standard, rapidă, iar spermatozoizii separați cu tehnica ZyMōt sunt în volume adecvate pentru fertilizare in vitro, inseminare intrauterină sau injectare intracitoplasmatică de spermă. (3), (4)

Dispozitivele de separe a spermei ZyMōt reproduc calea uterină și pe cea cervicală, permițând astfel spermatozoizilor să urmeze traseul asemănător celui natural, care în infertilitate masculină nu este posibil.

Avantajul utilizării spermatozoizilor cu motilitate mai mare, fragmentare minimă a ADN-ului și morfologie normală înseamnă că aceștia pot naviga și fertiliza în mod natural ovulul. Timpul de incubare și dimensiunile canalului sunt optimizate astfel încât să vorbim de cea mai mare eficiență de separare. (3), (4)

Ce mai trebuie să știi despre tehnica ZyMōt? 

Medicii noștri specialiști pot recomanda cea mai bună variantă în funcție de nevoile reale. Calitatea spermei variază de la un bărbat la altul, spermatozoizii pot fi sănătoși și să aibă motilitate mare, alții sunt mai puțin buni și există și spermatozoizi care nu sunt viabili. 

Bărbații cu probleme de fertilitate se pot confrunta adesea și cu probleme suplimentare de sănătate a materialului seminal precum:

 • motilitate scăzută;
 • morfologie anormală;
 • scăderea numărului de spermatozoizi;
 • fragmentarea ADN-ului spermatozoizilor. (3)

Înainte de a propune tehnica ZyMōt medicul va indica efectuarea unor teste:

 • analiza spermei – spermograma;
 • test de fragmentare ADN;
 • test ZyMōt de diagnostic. (2)

În Reproducerea Umană Asistată sunt necesare uneori investigații suplimentare pentru a se putea stabili un diagnostic corect și pentru identificarea celei mai bune metode de tratament. Totul începe cu programarea unei consultații la Clinica Fetal Care, locul în care profesionalismul și dedicarea față de pacienți și de actul medical, respectul pentru pacienți și pentru profesie, responsabilitatea actului medical se împletește cu discreția, confidențialitate și empatia. 

Informațiile din acest material sunt generale și nu pot înlocui o consultație medicală adecvată. Orice problemă de sănătate trebuie diagnosticată de medicul specialist care propune și tratamentul adecvat, în condițiile în care fiecare persoană se confruntă cu nevoi diferite.

Surse de informare:

 1. Effect of Microfluidic Sperm Separation vs. Standard Sperm Washing Processes on Laboratory Outcomes and Clinical Pregnancy Rates in an Unselected Patient Population – https://www.mdpi.com/2673-3897/2/3/13
 2. Zymot test – a better way to process sperm – https://fertilitysolutions.co.uk/zymot-test-a-better-way-to-process-sperm/
 3. ZyMot Sperm Separation – https://icloudhospital.com/specialties/zymot-sperm-separation
 4. ZyMot Sperm Separation Devices – https://ivf.net/ivf/zymt-sperm-separation-devices-o10731.html