Programare
Ne unim forțele cu Rețeaua de Sănătate Regina Maria

Totul despre Spermogramă: Recoltare, preț și interpretare rezultate

Fetal Care » Totul despre Spermogramă: Recoltare, preț și interpretare rezultate
17 decembrie 2021

Sperma reprezintă lichidul fiziologic pe care persoanele de sex masculin îl elimină în momentul ejaculării. Celulele reproductive din conținutul spermei trebuie să se încadreze într-un tabel cu valori normale pentru a fi apte de a crea embrioni care se vor maturiza într-un copil. În acest caz, spermograma este un test ideal pentru verificarea calității spermei și a spermatozoizilor și pentru identificarea unor afecțiuni care apar în lichidul seminal.

Ce este Spermograma?

Spermograma reprezintă un test standard care vizează fertilitatea masculină prin evaluarea condițiilor și caracteristicilor spermei și a spermatozoizilor. O spermogramă este destinată să determine următoarele aspecte:

  • Volumul spermei ejaculate;
  • Număru de spermatozoizi prezenți pe mililitru de material seminal;
  • Motricitatea și vitalitatea spermatozoizilor;
  • Morfologia spermatozoizilor;
  • Vâscozitatea și pH-ul spermei;
  • Prezența celulelor albe din sânge sau a lianților.

 

Spermograma poate fi efectuată de orice pacient care dorește să cunoască condiția calității spermei, dar și capacității acestora de a fecunda. Un test de spermă este recomandat în cazul pacienților care se confruntă cu:

  • Infertilitate masculină (azoospermia, oligozoospermia, astenozoospermia, teratozoospermia);
  • Sechele provocate de parotidita epidemică (sau oreion) asupra țesutului spermatogen;
  • Sechele provocate de varicocel asupra spermatogenezei.

Spermograma este indicată și pentru a evalua eficiența vasectomiei și pentru diagnosticarea hematospermiei.

Indicatorii normali pentru Spermogramă

Fertilitatea masculină se stabilește în urma evaluării caracteristicilor spermei și a spermatozoizilor care trebuie să îndeplinească anumite valori considerate normale.

  • Voumul ejaculării spermei trebuie să fie egal sau să depășească 2 ml. O cantitate mai mică poate reprezenta un obstacol pentru fertilizare, iar acest fapt se poate observa la pacienții cu un volum mai mic de 1,5 ml. Volumul lichidului seminal este important în ceea ce privește numărul de spermatozoizi prezenți în el, capabili să fertilizeze în celula germinală femelă (ovocit);
  • Numărul de spermatozoizi trebuie să fie aproximativ 15 milioane într-un singur ml de lichid seminal. Dintre aceștia, cel puțin 30-35% ar trebui să prezinte mobilitate crescută pentru a se considera fertilitatea pacientului;
  • Viteza de lichefiere a spermei. În cazul în care, în urma testului de spermă, medicul specialist observă semne ale vâscozității crescute, poate face o posibilă presupunere despre prezența prostatei;
  • Numărul de spermatozoizi cu o structură normală (morfologia spermei) trebuie să fie de cel puțin 4% din numărul total de spermatozoizi. O anomalie a spermatozoizilor indică o problemă de reproducere și poate fi observată în structura celulelor spermatozoizilor fără cap, cu două cozi sau fără cozi;

pH-ul lichidului seminal trebuie să fie cuprins între 7,1 și 8,1. În caz contrar, această dereglare poate indica probleme de fertilitate sau infecții.

Cum să te pregătești pentru Spermogramă

 Doctor în timpul consultării ținut în mână și arată pacientului model anatomic de spermatozoizi masculin. Consiliere bărbaților și cuplurilor despre infertilitatea masculină, patologia spermei, imposibilitatea de a rămâne însărcinată

Lichidul seminal are o sensibilitate crescută în momentul în care intră în contact cu stimulii externi. De aceea, se indică efectuarea testului de spermă de cel puțin două ori într-un interval de o lună pentru a stabili diagnosticul de infertilitate a unei persoane.

Conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății privind efectuarea corectă a unei spermograme, pacientul trebuie să respecte următoarele recomandări:

  • Pacientul nu are voie să întreprindă activități sexuale cu cel puțin 3 zile înainte de testul de spermă, dar nu mai mult de 7 zile înainte de test;
  • Pacientul nu are voie să consume alcool cu cel puțin 4 zile înainte de spermogramă;
  • Pacientul nu are voie să își administreze medicamente narcotice sau să consume droguri cu cel puțin 30 de zile înainte de testul de spermă.

Totodată, spermograma se efectuează asupra persoanelor care nu au întâmpinat probleme de sănătate cu cel puțin 30 de zile înainte de testare.

Deoarece există mulți factori atât interni, cât și externi care interferează cu calitatea lichidului seminal produs, este esențial ca pacientul să respecte recomandările OMS pentru o probă adecvată. Un rezultat anormal al testului de spermă, nu implică neapărat infertilitatea pacientului, dar dacă rezultatele spermogramei nu sunt cele așteptate, atunci testul va fi repetat după aproximativ 20 de zile.

Pentru realizarea unui test de spermă, pacientul trebuie să se masturbeze într-o cameră izolată și să depună proba de material seminal într-un recipient sterilizat care va fi asigurat de clinica medicală.

Cum se interpretează rezultatele unui test de spermă?

În principal, rezultatele unei spermograme sunt interpretate de medicul specialist care cunoaște caracteristicile normale și anormalitățile din conținutul lichidului seminal.

Rezultatele macroscopice (vizibile) ale unei spermograme sunt determinate de aspectul vizual al spermei. Aspectul lichidului seminal este dat de: cantitatea totală de material ejaculat, culoarea și vâscozitatea acestuia. În medie, cantitatea ejaculată trebuie să depășească 2 ml și să aibă proprietatea de a se lichefia în mod natural după aproximativ 20 de minute, fără intervenții specializate.

În ceea ce privește culoarea lichidului seminal, transparența nu este un semn bun pentru fertilizare. O colorare normală a spermei variază de la gri la galben.

În cazul caracteristicilor microscopice, biochimistul evaluează parametrii mobilității, concentrației, formei și vitalității spermatozoizilor.

  • Mobilitatea. Biochimistul analizează numărul de spermatozoizi care se deplasează, dar și dacă aceștia au suficientă viteză pentru a ajunge în zona de fertilizare. Cel puțin 40% din proba de material seminal ar trebui să fie mobilă pentru a exista o posibilitate de sarcină;
  • Concentrația. Minim 15 milioane de spermatozoizi în fiecare ml de material seminal;
  • Forma;
  • Vitalitatea. Măsurarea acestui parametru variază în funcție de laboratoarele care efectuează testul.

Efectuarea unei spermograme este benefică pentru orice persoană de sex masculin care dorește să-și cunoască sănătatea lichidului seminal, dar și dacă se consideră că persoana este predispusă la apariția unor afecțiuni ale organului reproducător.