Programare
Ne unim forțele cu Rețeaua de Sănătate Regina Maria

Infertilitatea masculina: ce este, cum poate fi prevenită și tratată

Fetal Care » Infertilitatea masculina: ce este, cum poate fi prevenită și tratată
14 ianuarie 2021

În cele de mai jos, vom discuta legat de infertilitatea masculină, ce este ea, cât de frecvent este diagnostică dar și ce se poate pentru a o preveni. Vom intra mai în detaliu și legat de felul în care este diagnosticată și cum poate fi tratată infertilitatea masculină dar mai întâi, vom începe prin a determina exact ce este infertilitatea de cuplu. 

Ce este infertilitatea de cuplu?

Cel mai des, cuplurile pot concepe pe cale naturală cu ușurință însă, din păcate nu se întâmplă întotdeauna aşa, unele cupluri experimentând așa-numitele probleme de fertilitate.

Conform OMS: ”Infertilitatea reprezinta incapacitatea unui cuplu activ sexual de a avea copii pe cale naturală după un an de contact sexual regulat, neprotejate.”

Până în momentul de fata în România nu există studii care sa stabilească frecvența infertilității de cuplu, dar studiile internaționale au arătat că 1 din 6 cupluri aflate la vârsta fertilă au primit sau vor primi un diagnostic de infertilitate.

Cât de frecventă este infertilitatea masculină?

Cauza infertilității de cuplu este în aproximativ 50% din cazuri una masculină. Detaliind, în aproximativ 30% din cazuri, este exclusiv masculină (partenera având fertilitate normală) iar în restul de 20% ambii parteneri se confruntă cu diverse probleme de fertilitate.

Când trebuie investigat bărbatul într-un cuplu cu probleme de fertilitate?

Evaluarea inițială a fertilității bărbatului se face simplu, prin analiza unei probe de spermă. Această analiză, numită spermograma, poate să evalueze rapid și sigur calitatea spermei și astfel bărbatul poate afla dacă are probleme de fertilitate. Ca urmare, știind cât de frecvent este implicat factorul masculin, în cazul unui cuplu care se prezintă pentru infertilitate, prima persoană investigată ar trebui sa fie bărbatul. 

Să nu uităm că investigațiile în cazul infertilității masculine sunt mai puțin costisitoare și mai puțin invazive și foarte important, pot fi efectuate într-un timp mai scurt decât cele pentru parteneră. Timpul este important pentru cuplurile cu infertilitate, având în vedere că există o scădere naturală a fertilității odată cu înaintarea în vârstă!

Ce cauzează infertilitatea masculină?

Cauzele sunt multiple și aș dori să punctez doar câteva, pe care le consider a fi cele mai importante, deoarece prin tratamentul acestora fertilitatea masculină poate fi restabilită:

  • varicocelul – reprezintă cea mai frecventă cauza de infertilitate masculină;
  • obstrucția tractului spermatic (căile de eliminare a spermei) cu reducere a calității spermei până la azoospermie – lipsa de spermatozoizi în lichidul ejaculat;
  • scăderea volumului de spermă – hipospermie;
  • infecții ale tractului spermatic – prostatita, epididimita, etc;
  • modificări ale profilului hormonal (în principal scăderea producției de testosteron).

Alte cauze pot fi complementare sau factori de mediu: munca în medii toxice, stresul, fumatul, alcoolul, consumul de droguri, obezitatea, istoricul de chimioterapie, terapia hormonala sau alte tratamente, istoricul de intervenții chirurgicale la nivel pelvin sau la nivelul sistemului urogenital; traumatisme ale organelor genitale, cancerul testicular, sindroame genetice (klinefelter, microdeletii ale brațului lung cromozom Y, Down); modificări ale dinamicii sexuale (disfunctia erectila).

În aproximativ 15% din cazuri, infertilitatea masculină este de etiologie necunoscută, adică idiopatică.

Infertilitatea masculină (Diagnostic)

  • În timpul consultului de specialitate, un urolog cu experiență în infertilitate masculină se poate orienta cu ușurință asupra diagnosticului.
  • Istoricului personal al pacientului (este important să identificăm în istoricul pacientului dacă acesta a procreat sau nu, prezența de BTS, orhita urliană secundară oreionului, intervenții chirurgicale, cu precădere la nivelul organelor genitale – testicul necoborat, cancer testicular, istoric de concepție naturală sau boli asociate – DZ, boli C-V, patologie neurologică).
  • Examenul clinic al organelor genitale, pe care îl consider obligatoriu poate oferi informații foarte prețioase legate de prezența/absența testiculelor, volum, consistența lor; se evaluează epididimele și se poate identifica absența ductelor deferente sau prezența varicocelului.
  • În cadrul protocolului de investigații spermograma, profilul hormonal și ecografia testiculelor sunt obligatorii, conturând astfel tabloul complet al diagnosticului de infertilitate masculină. În anumite situații, ca de exemplu azoospermia obstructivă, se poate indica ecografia prostastica transrectala și foarte important, evaluarea bacteriologică a tractului spermatic și urinar cu analiza PCR a probelor pentru excluderea infecțiilor.

Cum tratăm infertilitatea masculină?

Cu toate că la prima vedere acest diagnostic poate avea un impact puternic emoțional asupra bărbatului, este bine de știut că, din fericire, la majoritatea bărbaților infertili cauză este tratabilă, oferind astfel șansa de a procrea natural.

Tratamentul este condiționat de cauză, fie că vorbim de îmbunătățirea stilului de viață, tratament medicamentos în situația infertilității de cauza hormonală, imunologică, infecțioase, tratamentul problemelor de dinamică sexuală (disfuncții erectile) sau chirurgie.

În ultimii 10-15 ani tratamentul infertilității masculine a fost revoluționat odată cu introducerea tehnicilor microchirurgicale – dorind să subliniez aici importanța varicocelectomiei microchirurgicale, vasovasostomiei și a vasoepididimostomiei microchirurgicale care, în mâinile unor specialiști cu experiență, pot trata cauza cu rezultate excelente postoperator.

În situația în care infertilitatea masculină este netratabilă sau dacă în ciuda tuturor metodelor terapeutice calitatea spermei rămâne foarte scăzută, singura șansă a unui cuplu de a avea copii sunt tehnicile de FIV (fertilizare in vitro) cu ICSI (injectare intracistoplamatică de spermatozoizi.

MESA (aspirația de spermatozoizi asistată microscopic de la nivelul epididimului) și MicroTESE (biopsie testiculară asistată microscopic) nu au rolul de a rezolva  cauza infertilității masculine, însă cu ajutorul acestor tehnici microchirurgicale se pot recolta spermatozoizii necesari procedurilor de FIV/ICSI, astfel încât acestor bărbați li se oferă șansa de a deveni părinți.

În România, în ultimii 12 ani, împreună cu D-l Dr. Voinea Sebastian folosim cu succes aceste tehnici ca parte a tratamentului infertilității masculine.

Cum poate fi prevenită infertilitatea masculină?

Există o serie de măsuri prin care putem preveni infertilitatea masculină. Personal, le recomand pacienților mei:

  • Renunțarea la fumat;
  • Renunțarea sau reducerea la minim a consumului de alcool;
  • Menținerea unei greutăți normale;
  • Evitarea băilor fierbinți, sauna, Jacuzzi;
  • Evitarea administrării de steroizi;
  • Purtarea unei lenjerii intime mai largi sau deloc – fiind de notorietate faptul ca testiculele funcționează optim la o temperatură mai scăzută cu câteva grade decât temperatura centrală a corpului;
  • Activitate sexuală susținută, regulată, are un rol important. Stresul neobținerii rapid al unei sarcini are efecte negative asupra ambilor parteneri;
  • Evitarea BTS.