Ecografia endovaginală / transvaginală: Tot ce trebuie să știi
Ecografia endovaginală / transvaginală este o investigație imagistică sigură, rapidă și nedureroasă prin care medicul specialist examinează uterul, ovarele, colul uterin și vaginul femeii. Sonda cu ultrasunete este plasată în interiorul vaginului. Rolul ecografiei endovaginale este acela de a ajuta specialistul în stabilirea unui diagnostic în diverse probleme ale aparatului genital feminin, dar și de monitorizare a sarcinii.
O ecografie endovaginală / transvaginală permite studierea în timp real a organelor pelviene, imaginile fiind mult mai amănunțite decât în cazul unei ecografii abdominale tradiționale. Investigația imagistică este frecventă, fiind un mijloc modern și sigur de identificare a unor eventuale probleme de sănătate, dar și un instrument util înainte de o intervenție chirurgicală.
Ce este ecografia endovaginală / transvaginală?
Ecografia endovaginală sau transvaginală este o modalitate des utilizată pentru investigarea unor afecțiuni ginecologice, care afectează viața femeilor, dar și pentru vizualizarea fătului, în timpul sarcinii.
Plasarea sondei cu ultrasunete în interiorul vaginului oferă imagini detaliate ale organelor pelviene interne, ceea ce permite medicului specialist completarea analizei modului de funcționale a aparatului reproducător feminin sau a fătului.
Cum se efectuează ecografia endovaginală / transvaginală
Nefiind o investigație care să implice riscuri, ecografia endovaginală / transvaginală se poate realiza oricând pe durata unui ciclu menstrual, iar în sarcină este de asemenea posibilă în orice stadiu.
Dacă ai o programare pentru o investigație de acest tip, iată ce trebuie să știi (1):
- Procedeul imagistic nu este dureros, însă, produce un ușor disconfort;
- Poziția ta pe durata ecografiei endovaginale este pe spate, cu picioarele ușor îndoite;
- Specialistul va introduce sonda cu ultrasunete, acoperită de un prezervativ cu gel, în vagin;
- Imaginile înregistrate de reflexiile undelor sonore vor fi studiate pentru diagnosticarea simptomelor descrise sau pentru monitorizarea sarcinii.
Atunci când ecografia endovaginală nu oferă suficiente informații pentru stabilirea unui diagnostic complet și corect, specialistul poate indica un tip special de ecografie transvaginală, sonohisterografia cu perfuzie salină, cunoscută și sub numele de sonohisterogramă. Este vorba de un procedeu special care se realizează cu utilizarea unei cantități mici de lichid, folosit pentru a dilata cavitatea uterină, ceea ce permite o mai bună vizualizare a mucoasei încrețite din interiorul uterului (2).
Când este necesară ecografia endovaginală / transvaginală
Medicul îți poate recomanda realizarea unei ecografii transvaginale în următoarele situații (2):
- durere pelviană intensă și de lungă durată;
- sângerări anormale;
- probleme cu obținerea unei sarcini;
- prezența unor formațiuni anormale sesizate la examinarea fizică;
- confirmarea sau monitorizarea sarcinii;
- monitorizarea bătăilor inimii bebelușului;
- planificarea unei intervenții chirurgicale.
Ce se poate evidenția cu ajutorul ecografiei endovaginale
Investigația poate permite specialistului să identifice diverse afecțiuni (2):
- chisturi;
- tumori;
- polipi;
- fibroame;
- diverse infecții pelviene;
- sarcină extrauterină sau ectopică sau avort spontan;
- posibile cauze pentru infertilitatea feminină;
- poziționarea corectă sau incorectă a dispozitivelor intrauterine;
- semne de cancer.
Cum te pregătești pentru ecografia endovaginală / transvaginală
Pentru o ecografie endovaginală nu ai nevoie de multe pregătiri, trebuie doar să urmezi indicațiile medicului.
- Poartă haine lejere și ușor de schimbat, la cabinetul medical va trebui să renunți la articolele vestimentare din partea inferioară a corpului și să te îmbraci cu un halat medical;
- Vezica urinară poate fi golită complet înainte de procedură, poate fi parțial plină sau plină, așadar acordă atenție acestui amănunt atunci când faci programarea (3).
Ecografia endovaginală / transvaginală: riscuri și efecte adverse
Așa cum precizam anterior, procedura imagistică este sigură pentru femei, dar și pentru făt. Nefiind vorba de o radiografie nu implică riscuri. Poți resimți un oarecare disconfort pe durata examinării pelviene (3).
Senzația de presiune și apăsare este normală când sonda cu ultrasunete pătrunde în vagin și este ușor mișcată pentru vizualizarea imaginilor pe monitor. Dacă resimți durere și presiune intensă comunică-i medicului și investigația va fi stopată (4).
Nu există efecte adverse după o ecografie endovaginală, senzația de disconfort va dispărea la câteva minute după finalizarea procedurii. Unele femei pot observa o secreție vaginală ușoară după ecografia transvaginală, ca urmare a folosirii gelului lubrifiant pentru sondă, însă efectele acestuia dispar în maximum 24 de ore (2).
Contraindicații pentru ecografia endovaginală / transvaginală
Intervenția nu este o opțiune viabilă în situația în care suspectezi că ești însărcinată sau suferi de boala inflamatorie pelvină (2).
Sunt și situații în care ecografia endovaginală nu trebuie efectuată pentru a nu duce la alte complicații pentru sănătate (5):
- membrane rupte la gravidă;
- sângerare de la placenta previa;
- himen perforat;
- obstrucție vaginală;
- intervenție chirurgicală vaginală de dată recentă.
Ecografia transabdominală vs. ecografia endovaginală
Termenul de ecografie pelviană poate fi utilizat atât în cazul ecografiei endovaginale, cât și în situația celei transabdominale (4).
Ecografia transabdominală este forma externă de imagistică de investigație, ce oferă imagini ale secțiunii inferioare abdominale. Sonda cu ultrasunete este poziționată pe suprafața abdominală externă, gelul fiind produsul care favorizează vizualizarea imaginilor organelor interne. Deși este una dintre cele mai folosite metode de cercetare a aparatului reproducător feminin, nu poate concura cu ecografia endovaginală care conduce la imagini clare, cu detalii ale structurilor pelviene și organelor interne feminine.
Cele două variante de ecografii pot fi utilizate în cadrul unei programări, conform indicațiilor medicului specialist, în funcție de nevoile fiecărei persoane.
Cât durează ecografia endovaginală / transvaginală
O astfel de investigație nu durează mai mult de 15 – 30 de minute. Prețul pentru o ecografie endovaginală 2D sau pentru o ecografie transvaginală cu reconstrucție 3D poate fi regăsit aici.
Consultația medicală de specialitate trebuie realizată periodic pentru menținerea sănătății, dar și pentru depistarea în faza de debut a unor afecțiuni ce pot fi astfel tratate eficient. Programarea la o clinică medicală de top, la un medic specialist supra-specializat, îți oferă acces la servicii de cea mai bună calitate, în condiții extraordinare, alături de soluții de ultimă generație pentru rezolvarea problemelor tale specifice.
Ecografia endovaginală / transvaginală este o procedură fără riscuri pentru sănătatea femeii sau a fătului, nedureroasă, care folosește unde sonore pentru a crea imagini detaliate ale interiorului corpului. Unele afecțiuni ale aparatului reproducător feminin pot fi diagnosticate cu ajutorul acestei ecografii. Deși este considerată sigură, există și contraindicații pentru această procedură.
Surse de informare:
1. Transvaginal ultrasound – https://www.mountsinai.org/health-library/tests/transvaginal-ultrasound
2. Transvaginal Ultrasound – https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/4993-transvaginal-ultrasound
3. What Is a Transvaginal Ultrasound? – https://www.healthline.com/health/transvaginal-ultrasound
4. What to know about transvaginal ultrasounds – https://www.medicalnewstoday.com/articles/323041
5. Sonography Transvaginal Assessment, Protocols, And Interpretation – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK572084/