Sarcină extrauterină – de ce apare și care sunt simptomele
Sarcina extrauterină (sau sarcina ectopică) înseamnă că implantația ovocitului se face în afara endometrului, adică:
- la nivelul trompelor uterine,
- la nivelul colului uterin,
- la nivelul ovarelor,
- la nivelul cavității abdominale,
- la nivelul cavității pelvine.
Sarcina extrauterină reprezintă o patologie periculoasă, tocmai pentru că ovocitul se implantează în afara cavității uterine. Dacă nu este descoperită în timp util, sarcina extrauterină poate declanșa complicații grave pentru pacientă, până acolo încât îi poate pune viața în pericol. Trebuie spus însă că o sarcină extrauterină nu poate fi depistată decât de medicul specialist, pentru că în prima fază pacienta nu prezintă simptome sesizabile. Manifestările devin vizibile pe măsură ce sarcina se dezvoltă. În orice caz, specific sarcinii ectopice este faptul că nu poate fi dusă la termen, are șanse să involueze.
În acest articol îți spunem care sunt tipurile de sarcină în funcție de locul implantării ovocitului, cum se formează sarcina extrauterină, care sunt simptomele și la ce complicații se poate ajunge. De asemenea, îți spunem care sunt metodele de tratament.
Tipuri de sarcini în funcție de locul implantării ovocitului
Sunt mai multe tipuri de sarcină în funcție de locul implantării ovocitului:
- sarcina tubară: este cea mai frecventă dintre sarcinile anormale. În cele mai multe cazuri nu se dezvoltă mai mult de 8 săptămâni. Dacă embrionul se dezvoltă, există 2 variante: avort tubar sau ruperea trompei uterine (situație critică, produce sângerări puternice).
- sarcină ovariană: constă în atașarea embrionului în interiorul sau pe suprafața ovarului. Ovarul se poate rupe ca urmare a creșterii embrionului.
- sarcină abdominală: sarcina abdominală poate fi de 2 tipuri: primară (embrionul se atașează de peritoneu) și secundară (oul fecundat ajunge în peritoneu). În unele cazuri, sarcina extrauterină abdominală se poate dezvolta suficient de mult, iar acest lucru poate cauza leziuni interne grave și sângerări abundente.
- sarcină cervicală: este sarcina care se dezvoltă în canalul cervical. O astfel de sarcină cauzează sângerări mici la început, dar pe parcurs acestea pot deveni masive. Sarcina cervicală este rară, iar diagnosticarea acesteia este dificilă.
Cum se dezvoltă sarcina extrauterină
La o sarcină care se dezvoltă normal, fecundarea are lor în trompele uterine, iar apoi embrionul coboară spre uter, pentru implantare. În cazul sarcinii extrauterine, ovocitul rămâne în trompă, sau este împins spre ovar, sau spre peritoneu. Aceste organe nu sunt propice pentru dezvoltarea embrionului, iar sarcina se degradează.
Care sunt cauzele sarcinii extrauterine
Este bine de știut că sarcina ectopică poate interveni la orice femeie care are vârsta reproductivă și care prezintă durere pelviană, sângerare vaginală, sincopă sau șoc hemoragic, indiferent de istoricul medical. Riscul de sarcină ectopică crește odată cu vârsta pacientei.
Specialiștii au identificat mai multe cauze și factori care pot influența apariția unei sarcini extrauterine:
- anexita (boala inflamatorie pelvină), în urma unei contaminări cu boli de transmitere sexuala (chlamydia);
- trompe uterine prea lungi, sau cu un defect congenital, ceea ce face ca ovulul fertilizat să nu ajungă în uter;
- întreruperi de sarcină anterioare;
- intervențiile chirurgicale la nivelul uterului sau în zona abdominală;
- tulburări hormonale;
- tratamente hormonale;
- fumatul;
- folosirea frecventă a dușurilor vaginale;
- folosirea steriletului pe termen lung poate fi, de asemenea, o cauză pentru apariția sarcinii extrauterine;
- endometrioza poate favoriza apariția unei sarcini extrauterine;
- începerea timpurie a vieții sexuale;
- schimbarea frecventă a partenerilor sexuali;
- fertilizarea in vitro poate fi de asemenea o cauză a apariției sarcinii extrauterine, dar încă se mai fac cercetări în acest sens.
Care sunt simptomele sarcinii extrauterine?
Manifestarea cea mai importantă în cazul sarcinii ectopice este durerea pelvină. Aceasta poate fi însoțită de sângerare vaginală și de sensibilitate cervicală. Odată cu manifestarea sarcinii ectopice, este posibil să se manifeste și alte simptome precum:
- sincopa (leșinul);
- dispariția tonusului muscular;
- șocul hemoragic;
- peritonita.
Care sunt complicațiile sarcinii extrauterine
Dacă sarcina extrauterină este localizată în coarnele uterine, trompa și ovarul pot fi salvate, dar aceasta este o excepție, nu o regulă. Există situații în care intervenția este imposibilă și atunci singura soluție pentru pacientă rămâne histerectomia.
Cum se pune diagnosticul de sarcină extrauterină
Așadar, diagnosticarea constă în:
- examinarea fizică: medicul specialist ginecolog apelează în primul rând la examinarea fizică (control ginecologic) și la examenul pelvin, pentru că în acest fel poate să observe care sunt zonele sensibile și dacă există inflamații la nivelul aparatului reproducător. Dar examinarea fizică nu este suficient pentru stabilirea diagnosticului.
- test de sarcină: este obligatoriu pentru confirmarea sarcinii. La 5-6 săptămâni după concepție, testul trebuie repetat.
- ecografia transvaginală și ecografia abdominală: ecografia transvaginală este necesară pentru diagnosticarea sarcinii ectopice. Cu ajutorul acestei ecografii, medicul poate identifica localizarea exactă a sarcinii. Ecografia abdominală este necesară pentru a vedea dacă există hemoragii interne sau nu. Absența unui sac gestațional intrauterin sugerează, în mod evident, o sarcină extrauterină.
- analizele de sânge: sunt necesare pentru a vedea dacă există o anemie. Anemia este un semn clar că pacienta a suferit o hemoragie internă.
Cum se tratează sarcina extrauterină?
Sarcina extrauterină diagnosticată se întrerupe întotdeauna, fie prin măsuri chirurgicale, fie prin măsuri medicale. Medicul specialist identifică beneficiile și riscurile în fiecare caz în parte.
- intervenția chirurgicală: există posibilitatea îndepărtării ovulului fecundat, cu menținerea trompelor uterine (salpingotomie) sau îndepărtarea acestora (salpingectmie). În cazul pacientelor care nu mai doresc o nouă sarcină, se merge pe a doua procedură.
- medicația: metotrexatul (MTX) este o toxină celulară, prescrisă de medicul specialist în cazul unei sarcini ectopice, fără complicații, cu scopul eliminării embrionului.
Bine de știut
- Sarcina extrauterină este fatală pentru făt în cele mai multe cazuri, dar viața mamei poate fi salvată dacă se inițiază tratamentul înainte de ruperea sarcinii ectopice.
- Sarcina extrauterină se tratează prin rezecție laparoscopică sau rezecție chirurgicală. De asemenea, se poate administra metotrexat.
- În cazul în care pacienta suferă un șoc hemoragic, acesta se tratează de urgență. Atunci când pacienta este instabilă hemodinamic, se intervine prin laparotomie.
- În unele cazuri, dacă se intervine prin salpingotomie (prin intermediul unui cateter sau a unui laser), trompa uterină este salvată, iar produsul de concepție este eliminat.
Important de reținut!
Cei mai buni specialiști în infertilitate te așteaptă la Clinica Fetal Care, la Departamentul de Reproducere Umană Asistată și Fertilizare in Vitro, pentru că numai acolo putem da viață visului tău, împreună. Programează-te astăzi la o consultație, pentru a avea o evaluare a potențialului tău reproductiv și nu uita, noi suntem aici pentru a găsi cele mai bune soluții pentru tine.