Programare
Ne unim forțele cu Rețeaua de Sănătate Regina Maria

Boala inflamatorie pelvină: cauze, simptome și tratament

Fetal Care » Boala inflamatorie pelvină: cauze, simptome și tratament
1 noiembrie 2022

Boala inflamatorie pelvină este o afecțiune care se manifestă la nivelul organelor reproducătoare feminine. Simptomele nu apar la toate femeile afectate. Cauza principală este o infecție cu transmitere sexuală. Consultul medical de specialitate este important. Netratată, afecțiunea poate duce la formarea unei sarcini ectopice, durere cronică pelvină, abcese tubo-ovariene și chiar la infertilitate. Recidivele pot fi intense, iar simptomele total diferite. 

Boala inflamatorie pelvină (BIP) este o infecție care se poate manifesta în uter, ovare sau trompele uterine. Simptomele care apar la nivelul organelor reproducătoare feminine vizează dureri în zona abdomenului inferior, secreții vaginale anormale, sângerări, urinări frecvente, uneori senzațiile de algezie fiind prezente și pe parcursul actului sexual. Deși nu există un test pentru diagnosticarea acestei afecțiuni, identificarea simptomelor, examinarea clinică și analizele de laborator îl pot ajuta pe medic să determine problema și să ofere un tratament eficient cu antibiotice.

Cauze de apariție pentru boala inflamatorie pelvină

În cea mai mare parte, bacteriile și infecțiile cu chlamydia sunt responsabile pentru boala inflamatorie pelvină. Infecțiile apar în vagin sau în colul uterin, după un act sexual neprotejat, și urcă spre trompele uterine, ajungând până la uter. 

Bacteriile care conduc la boala inflamatorie pelvină reușesc să urce în tractul reproducător și în alte condiții. Perturbarea barierei, creată în mod normal de colul uterin, pe fondul unui avort spontan, al unei nașteri sau ca urmare a inserării unui dispozitiv intrauterin, conduce la apariția unor infecții ale organelor reproducătoare feminine (1). 

Dacă unul dintre parteneri are afecțiunea și celălalt se va confrunta cu această infecție. 

Factori de risc în boala inflamatorie pelvină

Femeile care au fost diagnosticate cu boala inflamatorie pelvină în trecut și care au urmat tratamentul prescris se pot confrunta din nou cu simptomele neplăcute. 

Mai sunt și alți factori de risc ce trebuie avuți în vedere alături de sexul neprotejat: mai mulți parteneri sexuali, existența unei boli cu transmitere sexuală confirmată anterior, activitate sexuală începută devreme. 

Simptome în boala inflamatorie pelvină

Unele femei nu prezintă simptome pentru boala inflamatorie pelvină, în timp ce altele descriu manifestări variate: 

  • Durere – aceasta poate fi resimțită la nivelul abdomenului inferior, în zona pelvisului și uneori poate coborî pe picioare; durerea apare și în actul sexual;
  • Secreții vaginale anormale – pe lângă consistență și culoare diferită de orice este cunoscut, acestea au și miros intens și neplăcut;
  • Sângerări – pot apărea între menstruații, în timpul sau după un act sexual;
  • Urinări cu probleme – frecvente, dureroase, cu usturime;
  • Greață, febră și frisoane – în special în cazul unui abces ovarian. 
Pelvic inflammatory disease

Cum se stabilește diagnosticul în boala inflamatorie pelvină

Pentru un diagnostic corect și complet medicul trebuie să aibă mai multe informații și rezultate ale unor teste. Istoricul medical este important, alături de o descriere amănunțită a semnelor și simptomelor sesizate. Examenul clinic îi poate dezvălui specialistului sensibilitatea sau eventualele inflamații existente în zona pelvină. 

Analizele de laborator de sânge și urină sunt însoțite și de prelevări de probe din secrețiile vaginale și ale colului uterin, pentru a fi investigate corespunzător. 

O ecografie dezvăluie structura internă a aparatului reproducător feminin și poate arăta anumite anomalii (2). 

Pot fi solicitate și teste suplimentare, în cazul în care există suspiciuni sau unele rezultate sunt neconcludente. Laparoscopia poate fi o variantă de procedură pentru vizualizarea din interior a organelor din zona pelvină. Alături de aceasta, doctorul poate solicita o biopsie endometrială, iar prelevarea unei probe de țesut endometrial poate fi soluția pentru identificarea infecției și a inflamației (1). 

Când va avea toate informațiile, medicul poate stabili cu precizie despre ce afecțiune este vorba, pentru a prescrie un tratament adecvat. 

Cum se tratează boala inflamatorie pelvină

Tratamentul corect, aplicat imediat după diagnosticare este cel cu antibiotice. O astfel de abordare este benefică pentru a scăpa de infecție. Trebuie să facem precizarea că boala inflamatorie pelvină poate lăsa urme sau cicatrici la nivelul aparatului reproducător ce nu pot fi eliminate. 

Antibioticele prescrise țin cont de cauză, dar uneori chiar și aceste produse pot să nu fie eficiente pentru a combate infecția, mai ales dacă aceasta s-a răspândit foarte mult. Medicul curant va analiza simptomele și va ajusta tratamentul pentru a obține cele mai bune rezultate. 

Așa cum precizam anterior, partenerul trebuie să beneficieze de tratament adecvat, chiar dacă nu manifestă simptome ale infecției. 

Medicația poate fi administrată acasă, dar dacă simptomele se agravează sau infecția este puternică și pune viața în pericol, medicul va opta pentru spitalizare și acordarea de îngrijiri de specialitate sub atentă supraveghere. 

Schema de tratament trebuie urmată conform indicațiilor medicului, pe toată perioada precizată, chiar dacă simptomele dispar. Sunt și situații în care administrarea antibioticelor în diverse forme și combinații se poate realiza pe o perioadă îndelungată, pentru a trata infecția și pentru a produce efecte (3). 

Abstinența este un îndemn de urmat până când infecția este combătută. 

Complicații în boala inflamatorie pelvină

Durerile acute pot deveni cronice dacă infecția în boala inflamatorie pelvină nu este tratată adecvat. De asemenea, recidivele pot apărea cu și mai multă virulență dacă tratamentul nu a fost urmat până la final. 

Afectarea uterului poate conduce la apariția unei sarcini extrauterine sau, din contră, determină infertilitate

Ruptura unui abces situat în zona ovarelor sau suspiciunea că se poate rupe, îl pot determina pe medic să recurgă la remedierea problemei, prin intervenție chirurgicală (1). 

Consultația realizată periodic, de medici specialiști, la o clinică medicală de renume, este importantă pentru sănătatea femeilor. Depistată în fază timpurie, boala inflamatorie pelvină poate fi tratată eficient, astfel încât vindecarea să fie deplină. În plus, acolo unde există probleme complexe, care împiedică sarcina, specialiștii pot să ofere soluții și proceduri medicale bine structurate, pentru a facilita reproducerea umană asistată

Boala inflamatorie pelvină este o infecție a organelor reproducătoare feminine care duce la complicații nedorite pentru sănătate. Uneori, afecțiunea este diagnosticată târziu, când apar sarcini extrauterine, se rupe un abces la ovar sau femeia nu reușește să obțină o sarcină. Atunci când apar simptome, consultația medicală de specialitate alături de analize, duc la administrarea unui tratament corespunzător și la evitarea durerii cronice.