Donarea de spermă: Ce trebuie să știi?
În cazul femeilor care nu au partener dar își doresc un copil, în cazul cuplurilor în care bărbatul are o patologie severă care nu îi permite conceperea unui copil, sau în cazul cuplurilor care au anumite boli genetice, donarea de spermă poate fi soluția pentru a avea un copil. Donarea de spermă este gratuită și se face din propria inițiativă.
Cu alte cuvinte, donatorul de spermă este bărbatul care își oferă sperma cu scopul ca o femeie sau un cuplu să aibă un copil. Produsul ejaculării (sperma) este congelată vreme de 6 luni (cel puțin). Donatorul de spermă este investigat din punct de vedere medical după 6 luni. Baza de spermă este suficient de vastă pentru a permite identificarea donatorului cel mai potrivit. Donatorul trebuie să completeze un formular prin care acceptă ca donația să fie anonimă.
Rata de succes este ridicată:
- pentru femeile care au vârsta sub 38 de ani, rata de succes este de 35%;
- pentru femeile peste 38 de ani, rata de succes este de 15%.
Cazurile în care se poate apela la banca de spermă
La banca de spermă se poate apela în următoarele cazuri:
- sperma partenerului nu conține spermatozoizi;
- spermatozoizii prezintă deformări structurale (în acest caz capacitatea acestora de a fertiliza ovulele este dezactivată);
- sunt detectate afecțiuni ereditare ale partenerilor;
- bărbatul este purtător de afecțiuni cu transmitere sexuală (HIV);
- există o incompatibilitate a partenerilor în baza factorului Rh.
Ce se știe despre profilul donatorului de spermă anonim
Se pot cunoaște unele caracteristici fizice și genetice ale donatorului de spermă:
- rasa;
- culoarea tenului;
- culoarea ochilor;
- culoarea părului;
- grupa de sânge;
- factorul Rh;
- profil psihologic.
Cum este evaluat medical donatorul de spermă
Donatorul de spermă trebuie să îndeplinească anumite criterii atunci când donează spermă. Sunt criterii legate de vârstă, criterii legate de starea de sănătate, parametrii spermei.
- Vârsta este foarte importantă pentru donatorul de spermă: acesta trebuie să aibă între 18-39 de ani, dar unele bănci de spermă pot limita vârsta la 34 de ani.
- Profilul psihologic: întotdeauna donatorul de spermă are nevoie de un control psihologic, pentru că trebuie eliminat riscul ca donatorul de spermă să sufere de boli psihice.
- Analiza spermei: înainte de donarea de spermă, donatorul are nevoie de abstinență 2-5 zile. În proba de spermă trebuie să existe mai mult de 15 milioane de spermatozoizi pe milimetru, aceasta este cerința Organizației Mondiale a Sănătății, iar motilitatea trebuie să fie de 40%.
- Afecțiunile genetice: donatorul nu trebuie să aibă afecțiuni genetice. În astfel de situații, procedura donării de spermă este stopată. Donatorul trebuie să facă și o analiză cromozomială, cu scopul de a exclude bolile cromozomiale.
- Bolile infecțioase: donatorul de spermă face analize și pentru a se identifica boli infecțioase precum tipurile de hepatită, HIV, sifilis.
Dacă nu este identificată o problemă de sănătate în cadrul acestor teste, donatorul de spermă este acceptat pentru programul de donare. Este important de știut că pot fi necesare și investigații medicale suplimentare pentru identificarea talasemiei, fibrozei chistice, siclemiei, anemiei.
Cum este evaluată pacienta
Înainte de implementarea procedurii donarii de spermă, pacienta trebuie să facă ultrasonografie și analize hormonale. De asemenea, medicul poate recomanda și alte controale medicale. După ce sunt evaluate rezultatele ultrasonografiei și analizelor hormonale, poate începe examinarea nivelului de maturizare a ovulelor.
Cum se face fecundarea cu sperma de la donator
Sperma de la donator este injectată în cavitatea intrauterină prin metoda inseminării intrauterine. Sperma de la donator se poate folosi și pentru fertilizarea ovocitelor în laborator (fertilizarea in vitro).
Testul de sarcină este recomandat după 2 săptămâni de la efectuarea procedurii. Dacă rezultatul testului este pozitiv, prima ecografie se face la 6 săptămâni, aceasta fiind ecografia de confirmare a sarcinii. Cu ocazia acestei ecografii, medicul evaluează activitatea inimii fătului.
Fertilizarea in vitro cu spermă donată
Mostra de spermă este păstrată la congelator cel puțin 6 luni. Ulterior, sperma este utilizată pentru:
Fertilizarea in vitro (FIV) cu spermă donată este o procedură tot mai folosită de cuplurile care se confruntă cu infertilitatea masculină (modificări severe ale calității spermei). Donatorul de spermă trebuie să fie sănătos, el trebuie să parcurgă mai multe teste înainte de a primi permisiunea de a dona spermă. De asemenea, identitatea sa este anonimă. Procedura de donare este sigură și este reglementată la nivel internațional. Probele de spermă ajung la Clinica Fetal Care cu un transport securizat și vor fi în siguranță până la efectuarea fertilizării in vitro.
Care sunt riscurile pentru sarcină?
Orice procedură medicală presupune riscuri, este valabil pentru sarcinile obținute prin tratament, ca și pentru sarcinile naturale. În cazul sarcinii obținute în urma donării de spermă riscurile nu sunt importante, pentru că acești donatori sunt bărbați sănătoși, tineri, investigați din punct de vedere medical.
Succesul tratamentului folosind donarea de spermă este legat de vârstă, rezerva ovariană a femeii și modul în care aceasta răspunde la tratament.