Programare

Reproducere Umană Asistată pentru femeile singure

Fetal Care » Reproducere Umană Asistată pentru femeile singure
21 septembrie 2019

Deși majoritatea celor care apelează la procedurile de Reproducere Umană Asistată (RUA) sunt cupluri heterosexuale, în ultimii ani s-a remarcat o creștere la nivel mondial a tehnicilor de RUA solicitate de femeile fără partener masculin. Astfel, conform unui raport HFEA (Human Fertilisation and Embryology Authority), numărul de femei singure care au apelat la tratamente de reproducere asistată a ajuns la 4,1% în anul 2018, după ce în anul 2016 procentul era de numai 1,3%.

De ce apelează femeile singure la tehnici de RUA?

Motivele pentru care o femeie singură alege să recurgă la astfel de tratamente sunt foarte complexe, dar educația, aspirațiile în carieră, schimbarea mentalității sociale și împlinirea personală sunt factorii principali ai deciziei.

Dr. Adela Șerban, specialist în infertilitate al clinicii Fetal Care Center, explică: “Întâlnim din ce în ce mai des la femei tinere condiții medicale ce scad șansele de a obține o sarcină în mod natural: insuficiență ovariană precoce, endometrioză, patologii tubare sau genetice (ex. Sindromul Turner ș.a.). Aceste femei vor pierde șansa de a avea copii din propriul material genetic, dacă nu urmează tratamente de reproducere asistată sau nu apelează la prezervarea celulelor reproductive! Pentru pacientele tinere cu diagnostic oncologic confirmat, prezervarea fertilității este o prioritate în medicina reproductivă la nivel mondial! Întâlnim apoi femei care sunt gata pentru provocarea întemeierii unei familii, simt presiunea ceasului biologic, însă nu au găsit partenerul potrivit încă. Vorbim despre femei puternice, independente, hotărâte și care nu permit unor obstacolele sociale sau chiar medicale să le îngrădească fericirea și dreptul fundamental de a fi mame!”

Mamă ≠ soție

Există diferite tratamente de fertilitate disponibile pentru femeile fără un partener. Fie că discutăm despre prezervarea fertilității, fie că avem în vedere obținerea imediată a unei sarcini, avem la dispoziție mai multe protocoale medicale, ce se personalizează în funcție de nevoile fiecărei paciente.

Congelarea de ovocite: tehnica ce a înregistrat cea mai mare creștere la nivel mondial în ultimii ani (peste 10% în anul 2018 față de 2017), vitrificarea ovocitelor, este cea mai bună opțiune pentru femeile care își doresc copii, însă fie nu au găsit încă partenerul potrivit, fie vor trece prin tratamente agresive, ce ar putea avea efecte negative asupra calității materialului genetic (cum este, de exemplu chimioterapia sau diverse intervenții chirurgicale), fie au alte motive personale pentru care doresc să amâne obținerea sarcinii. Șansele de succes pentru obținerea sarcinii prin metode de RUA sunt cu atât mai mari cu cât femeia este mai tânără, deci recoltarea și vitrificarea ovocitelor se recomandă mai ales la pacientele sub 35 de ani, vârstă după care fertilitatea începe să scadă. Ovocitele vitrificate pot rămâne în banca de țesuturi timp de 10 ani, conform standardelor HFEA

Inseminarea intrauterină (IUI): acest protocol implică injectarea spermatozoizilor în uter. IUI este mai puțin invazivă decât tehnicile de FIV și poate fi efectuată fără a fi nevoie de medicație de stimulare, dacă pacienta nu are un diagnostic de infertilitate. Totuși, pentru a crește șansele de reușită, se folosește un protocol scurt de tratament, cu stimulare ovariană ușoară. IUI este potrivită pentru femeile singure, deoarece există posibilitatea alegerii unui donator de spermă de la băncile autorizate. Acești donatori (complet anonimi sau cu profil vizibil) trec printr-un proces riguros de selecție și testare, astfel încât copilul rezultat să aibă o moștenirea genetică favorabilă.

Fertilizare in vitro (FIV): implică respectarea unui protocol de tratament pentru stimulare ovariană, o intervenție sub anestezie, numită puncție ovariană, urmată de proceduri complexe de laborator. Ovocitele obținute în urma tratamentului de stimulare sunt recoltate în timpul puncției (sub ghidaj ecografic) și fertilizate cu sperma de cea mai bună calitate (de la un donator ales de pacientă) în laborator. Din acest proces rezultă embrionul care este ulterior transferat în cavitatea uterină de către medicul specialist (la 3 sau 5 zile distanță de la ziua puncției).  

FIV cu ovocite donate: această tehnică implică folosirea ovocitelor altei femei pentru a obține o sarcină. Această opțiune de tratament se aplică în cazurile în care propriul material genetic nu poate fi folosit din varii motive (fie pacienta nu mai răspunde la tratamentul de stimulare și nu se obțin ovocite, fie vârsta pacientei este prea avansată pentru a se obține embrioni de calitate bună, fie aceasta este purtatoarea unei anomalii genetice, etc.). Există la nivel internațional protocoale foarte bine definite pentru astfel de proceduri care permit alegerea donatoarei în funcție de o serie de criterii, începând cu aspectul fizic (să fie cât mai apropiat de cel al viitoarei mame) și până la nivelul de educație al acesteia. Deși multe clinici promovează programe de ”sharing” (ovocitele rămase de la o altă femeie care a efectuat procedura și a obținut mai multe ovocite, o parte le va folosi pentru ea însăși iar restul le va dona), este important de menționat că cele mai bune rezultate în aceste protocoale sunt obținute în clinicile în care donatoarea este selectată, testată și pregătită special pentru pacienta care primește ovocitele.

Pentru stabilirea unui protocol de tratament, primul pas este să vă adresați unei clinici specializate în infertilitate. Consultul inițial este cel care o să vă ofere imaginea de ansamblu atât asupra etapelor pe care le veți parcurge, cât și asupra echipei cu care veți lucra îndeaproape pentru îndeplinirea scopului de a deveni mamă! 

Dr. Adela Șerban adaugă: “Femeia secolului XXI știe că are opțiuni! Ce va alege, când și în ce condiții sunt elemente personale și indiscutabile. Indiferent de povestea personală a pacientei noastre, la Fetal Care am creat o echipă medicală complexă, multidisciplinară, ce oferă calitate și transparență actului medical, asistență și suport emoțional profesional, comunicare eficientă, discreție și respect!”

Pentru a discuta opțiunile medicale pe care le aveți de a întemeia o familie fără un partener sau pentru a verifica statusul fertilității dumneavoastră, nu ezitați să faceți o programare pentru un consult la unul dintre specialiștii în tehnici de RUA ai Fetal Care Center!