Programare
Ne unim forțele cu Rețeaua de Sănătate Regina Maria

Ecografiile in sarcina: câte trebuie sa faci? Importanța fiecărei investigații în parte

Fetal Care » Ecografiile in sarcina: câte trebuie sa faci? Importanța fiecărei investigații în parte
15 octombrie 2020

Pentru majoritatea gravidelor, ecografia (momentul în care mămicile își văd bebelușul pe ecran) reprezintă cel mai important eveniment din timpul sarcinii. Ecografia folosește ultrasunetele, adică vibrații ce traversează cu o anumită viteză diverse organe. Cu ajutorul computerului, aceste vibrații sunt transformate în imagini alb-negru. Ecografiile sunt proceduri nedureroase, nu au niciun efect advers asupra mamei sau fătului și pot fi efectuate pe tot parcursul sarcinii.

În ce constă ecografia în sarcină: pașii 

Ecografia este efectuată de medicul obstetrician într-o cameră întunecată, pentru a putea obține imaginile necesare. Cele mai multe ecografii în sarcină se efectuează abdominal, cu foarte puține excepții, când este necesară ecografia transvaginală (de exemplu în cazul unei sarcini incipiente, atunci când bebelușul este prea mic pentru a putea fi văzut pe burtică, sau în cazul în care este necesară evaluarea colului și poziției placentei).

Pașii ecografiei în sarcină sunt următorii:

  • gravida se întinde pe pat pe spate;
  • medicul pune un gel special pe o sondă, pe care ulterior o mișcă peste zona abdomenului;
  • undele de sunet de înaltă frecvență generează imagini ale bebelușului, ale colului sau placentei;
  • mișcările fătului sunt văzute pe ecranul video;
  • imaginile obținute sunt transformate într-o înregistrare video sau în fotografii;
  • medicul curăța abdomenul de gel, analizează imaginile obținute, după care va face recomandări cu privire la evoluția sarcinii. 

De reținut!

Este indicat ca în săptămâna dinaintea ecografiei să nu aplicați creme hidratante sau uleiuri în zona abdominală, deoarece acestea vor afecta calitatea imaginii obținute.

Ecografia în sarcină: cât durează

Durata unei ecografii depinde de tipul acesteia. De obicei, investigația durează între 30-40 de minute, dar se poate prelungi în cazul în care medicul depistează malformații fetale, sau are nevoie de o vizualizare mai atentă pentru a se asigura că sarcina evoluează în parametrii normali. 

Trebuie avut în vedere și faptul că o calitate bună a imaginii obținute depinde foarte mult de poziția bebelușului, de greutatea mamei și dacă mama a avut intervenții chirurgicale abdominale. Prin urmare, dacă imaginile sunt greu de obținut, ecografia poate dura mai mult timp, sau se poate întâmpla chiar ca medicul dumneavoastră să solicite să reveniți în altă zi pentru reevaluare.

De reținut!

Durata ecografiei depinde de mai multe aspecte precum:

  • tipul sarcinii (gemelară sau nu);
  • poziția fătului;
  • stadiul sarcinii;
  • existența unor malformații; 
  • necesitatea unei bune vizualizări pentru asigurarea că sarcina decurge bine.

Câte ecografii trebuie făcute în sarcină?

Numărul de ecografii din timpul sarcinii depinde de la caz la caz, în funcție de evoluția sarcinii, de starea de sănătate a mamei. Ecografia de viabilitate, ecografia de datare a sarcinii și efectuarea screeningului pentru identificarea anomaliilor cromozomiale (dacă acestea există), morfologia fetală de trimestrul II și evaluarea ecografică în trimestrul III sunt cele mai importante investigații ecografice în sarcină.

Ecografia de viabilitate

După ce avem un test de sarcină pozitiv, este recomandată o programare pentru o ecografie de viabilitate a sarcinii, pentru a ne asigura că sarcina este poziționată intrauterin, pentru a vedea numărul de embrioni și dacă există activitate cardiacă. Ecografia de viabilitate este o ecografie care nu necesită mult timp. De regulă, durează numai 10 minute și de cele mai multe ori, la această vârstă de sarcină, este necesară ecografia transvaginală.

Ecografia de datare a sarcinii și efectuarea screeningului pentru anomalii cromozomiale

Morfologia de trimestrul I se face în perioada 12-14 săptămâni. În timpul acestei ecografii, medicul datează sarcina în funcție de lungimea bebelușului, astfel încât se poate afla data probabilă a nașterii (DPN). 

Tot în cadrul acestui consult, medicul poate calcula riscul pentru sindromul Down, sindromul Edwards și sindromul Patau. Este vorba despre un test combinat, care combină măsurătorile din timpul ecografiei cu valorile anumitor hormoni din sângele mamei. În timpul ecografiei, se măsoară translucența nucală (lichidul din spatele gâtului bebelușului). Aceste două teste (împreună cu vârsta mamei) vor ajuta la calcularea riscului ca bebelușul să fie afectat de unul din sindroamele menționate. 

În cazul în care viitoarea mămică se prezintă prea târziu la medic pentru efectuarea bitestului, după 14 săptămâni se poate efectua triplul test, dar trebuie reținut că acesta are o sensibilitate mai mică decât bitestul, de aproximativ 70 la sută. 

Este important de știut că aceste teste nu spun cu certitudine dacă bebelușul este afectat de unul dintre sindroamele menționate, ele doar fac o analiză a riscului, iar în baza acestei analize se pot face teste suplimentare de diagnostic, dacă este cazul.

Care sunt rezultatele posibile după acest test?

Sunt două rezultate evidențiate de aceste teste:

  • risc scăzut ca bebelușul să fie afectat de aceste sindroame – risc mai mic de 1 în 250. În acest caz, nu este necesară nici o altă investigație. Este nevoie totuși să programați următoarea ecografie la 20-22 de săptămâni (morfologia de trimestrul II).

  • risc crescut – risc mai mare de  1/250 . Dacă vă aflați în această categorie, medicul poate oferi teste de diagnostic suplimentare pentru un plus de informații. Aceste teste pot fi: testarea ADN-ului fetal din sângele matern (Harmony, Panorama etc), sau testare genetică invazivă (biopsia de vilozități coriale sau amniocenteza). Este important de reținut că dacă vă aflați în aceasta categorie de risc crescut NU înseamnă ca bebelușul dumneavoastră are unul dintre aceste sindroame, testele suplimentare au rolul de a culege mai multe informații pentru o evaluare corectă a riscului.

Morfologia fetală de trimestru II

Morfologia fetală de trimestru II este o ecografie detaliată care durează în jur de 40 de minute. În timpul acestei proceduri sunt examinate toate organele bebelușului, creșterea fetală, placenta. Cu această ocazie se poate afla și sexul bebelușului, un moment special mult așteptat de toate gravidele. 

Morfologia fetală de trimestrul II este o ecografie necesară, pentru că se pot identifica multe malformații fetale cu această ocazie, însă trebuie subliniat faptul că există anomalii fetale care nu pot fi diagnosticate. Doctorul care realizează ecografia se uită în detaliu la creier, fața, inimă, plămâni, rinichi, oasele bebelușului. În majoritatea cazurilor, bebelușii sunt dezvoltați normal, dar este bine de știut că există și posibilitatea ca medicul să identifice ceva suspect. Malformațiile găsite pot fi mai grave (letale), sau mai puțin grave. Unele malformații pot necesita intervenții chirurgicale după naștere cu rezultate uimitoare, altele din păcate pot fi letale după nașterea bebelușului. În cazul în care este detectată în timpul ecografiei o malformație, veți fi consiliată despre ce înseamnă această malformație, ce implică pe termen mediu și lung și ce prognostic are anomalia respectivă. 

Simțiți-vă liberă să puneți toate întrebările pe care le aveți. La fel ca în primul trimestru, dacă se depistează o anomalia fetală, medicul poate sugera efectuarea unei amniocenteze, pentru a evalua statusul genetic al bebelușului, fiindcă este știut faptul că multe malformații apar în cadrul unor sindroame genetice.

Evaluarea ecografică în trimestrul III

Se recomandă ca evaluarea ecografică în trimestrul III de sarcină să se realizeze aproximativ la 32 de săptămâni. Principalul scop al aceste ecografii este de a verifica greutatea fetală și starea de bine a fătului. În trimestrul III de sarcină, cele mai frecvente patologii care pot fi detectate prin intermediul acestei investigații sunt:

  • restricția de creștere intrauterină; 

  • macrosomia fetală. 

Prin urmare, obiectivul acestei ecografii este de a depista bebelușii care nu au o greutate încadrată în limitele vârstei de sarcină.

Ce se întâmplă mai departe dacă medicul depistează o greutate necorespunzătoare a bebelușului? Abordarea diferă de la un caz la altul, dar medicul poate orienta viitoarea mămică spre alte teste de evaluare a stării fătului. De exemplu, dacă bebelușul este mic pentru vârsta de sarcină, sunt necesare alte măsurători pentru a evalua starea de funcționare a placentei, evaluare lichidului amniotic și de cele mai multe ori sunt necesare evaluări ecografice multiple, poate chiar săptămânale, până la naștere.

 

De asemenea, pot fi necesare cardiotocografii (CTG), iar mămica trebuie să acorde o atenție mai mare mișcărilor bebelușului. Nașterea înainte de 37 de săptămâni poate fi necesară în cazurile de restricție de creștere intrauterină, dar numai după o evaluare atentă a riscurilor și beneficiilor.

Ecografiile detaliate mai sus sunt cele necesare în cazul majorității viitoarelor mame, gravide care sunt considerate a fi încadrate în risc scăzut. Evident că, în funcție de fiecare caz și patologie în parte, pot fi necesare evaluări ecografice suplimentare, acestea fiind decise de medicul dumneavoastră curant. Sarcinile cu risc crescut presupun echipe medicale multidisciplinare pentru stabilirea diagnosticului și a terapiilor necesare.

Cât costă ecografia în sarcină?

Costul principalelor investigații ecografice din timpul sarcinii la Clinica Fetal Care sunt următoarele:

Morfologia fetală trimestrul I – ecografie 3D/4D: 500 Ron

Morfologie fetală trimestrul II – ecografie 3D/4D: 720 RON

Morfologie fetală trimestrul III – ecografie 3D/4D: 550 RON

Morfologie fetală trimestrul I – sarcină gemelară: 800 Ron

Morfologie fetală trimestrul II – sarcină gemelară (ecografie 3D/4D): 1300 Ron

Morfologie fetală trimestrul III – sarcină gemelară (ecografie 3D/4D): 1100 Ron

Poți verifica lista completă de prețuri practicate de Clinica Fetal care aici.

De asemenea, echipa medicală a Clinicii Fetal Care  poate fi consultată aici.

Ce înseamnă ecografia 3D/4D în sarcină?

Investigațiile și cercetările din ultimii ani au demonstrat că nașterea prematură este o cauză importantă de mortalitate neonatală la nivel global. Acesta este motivul pentru care gravidele trebuie să efectueze numeroase teste și analize de-a lungul sarcinii, tocmai în ideea de a preveni situații grave. 

Ecografia este una din cele mai folosite metode de monitorizare a sarcinii și a evoluției fătului. Nu este vorba de o simplă ecografie abdominală, se realizează și ecografii 3D sau 4D, care permit medicului vizualizarea unor imagini fidele ale bebelușului. Ecografiile sunt cu atât mai importante cu cât aceste imagini, primele din viața bebelușului, pot fi păstrate de părinți, așadar acestea au și o valoare emoțională foarte mare. Ecografiile 3D și 4D sunt investigații care se realizează pe bază de ultrasunete. Sunt superioare ecografiei 2D pentru că se pot depista mai ușor anomaliile fetale.

  • Ecografia 3D permite reconstrucția imaginii în trei planuri: frontal, sagital, transversal.
  • Ecografia 4D adaugă un element în plus: sunt surprinse imagini ale fătului care cască, se răsucește, clipește sau chiar zâmbește. Se poate vedea expresia feței, culoarea ochilor. 4D are așadar patru dimensiuni: lungime, înălțime, lățime, timp.

Ecografia 3D și 4D folosesc aceeași tehnologie ca și ecografia 2D, prin urmare sunt la fel de sigure pentru mamă și copil. Spre deosebire de razele X și tomografii, ecografiile nu utilizează radiații. Undele sonore care permit realizarea ecografiilor nu au efecte negative asupra țesuturilor 

Ecografia transvaginală și transabdominală: avantaje și dezavantaje

Ecografia poate fi de două feluri:

  • ecografia transabdominală: sonda este plasată pe abdomenul inferior;
  • ecografia transvaginală: sonda cu ultrasunete este plasată în vagin.

Ecografia transvaginală

Avantaje

  • Nu necesită o vezică plină.
  • Permite examinarea organelor pelvine (uter, trompe uterine, ovare).
  • Confirmă sarcina într-un stadiu incipient.

Dezavantaje

  • Plasarea sondei în vagin poate crea multo gravide un disconfort. 

Ecografia transabdominală

Avantaje

  • Permite examinarea sarcinii în etape avansate.
  • Permite examinarea uterului mărit.

Dezavantaje

  • Necesită vezica plină, presiunea externă a abdomenului poate fi resimțit ca un disconfort.
  • Grăsimea abdominală poate îngreuna investigația.
  • Este posibil să nu ofere imagini despre o sarcină timpurie sau ectopică.

Întrebări frecvente despre ecografia în sarcină

Cum te pregatești pentru ecografia în sarcină? 

Ecografia nu necesită o pregătire prealabilă specială. Cu toate acestea, în cazul ecografiei transabdominale este foarte probabil să se recomande consumarea unei anumite cantități de apă înaintea unei ecografii fetale. Trebuie întrebat înainte care sunt regulile care trebuie respectate înainte de ecografie. De asemenea, este recomandată purtarea unor haine mai comode.   

Ce malformații se pot vedea la ecografia în sarcină?

Ecografiile din timpul sarcinii îl ajută pe medic să identifice existența unor malformații congenitale ale fătului înainte de naștere. Cele mai întâlnite cazuri de malformații congenitale sunt:

  • despicătura buzei superioare (buza de iepure): Cheiloschizis;
  • despicătura vălului palatin: Palatoschizis;
  • malformații cardiace;
  • fibroză chistică;
  • sindromul Down;
  • sindromul Edwards;
  • sindromul Patau;
  • sindromul Turner;
  • sindromul Klinefelter;
  • paralizie cerebrală.

Poți pastra pozele după ecografie?

Ecografiile sunt considerate primele fotografii ale bebelușului. Mulți părinți optează să le ia acasă pentru a le păstra în albumul familiei.