Poți rămâne însărcinată dacă ai trompele legate?
Legarea trompelor uterine reprezintă o formă de sterilizare permanentă a femeilor (este o formă de contracepție). Este o procedură medicală prin care chirurgul „leagă” trompele uterine pentru a preveni o viitoare sarcină. Cu toate acestea, este posibilă o sarcină după efectuarea unei asemenea proceduri dacă, în timp, trompele se dezvoltă din nou, sau procedura chirurgicală nu a fost corect efectuată. Astfel de cazuri sunt rare. Despre posibilitatea de a ramâne însărcinată după o procedură de legare a trompelor uterine și despre riscul de sarcină extrauterină vorbim în acest articol.
Ce înseamnă procedura de legare a trompelor?
Legarea trompelor, cunoscută și sub numele de sterilizare tubală, reprezintă o intervenție chirurgicală permanentă, menită să prevină posibilitatea de a rămâne însărcinată. Procesul constă în blocarea sau tăierea trompelor uterine, astfel încât fluxul de ovule către uter să fie întrerupt. În unele cazuri, trompele uterine pot fi indepartate complet. Procedura se realizează prin diverse metode:
- laparoscopie;
- mini-laparotomie;
- histeroscopie.
Alegerea acestei proceduri este, de obicei, determinată de dorința unei femei de a nu mai avea copii în viitor sau de imposibilitatea de a avea o sarcină în condiții de siguranță, din punct de vedere al sănătății. După procedură, majoritatea femeilor se pot întoarce la activitățile lor normale în câteva zile. Este posibil să apară un anumit nivel de discomfort abdominal sau oboseală, pentru o perioadă scurtă de timp, însă astfel de manifestări sunt de obicei temporare. Cu toate acestea, este esențial să se înțeleagă că, deși procedura este definită ca fiind permanentă, există o mică șansă de a rămâne însărcinată (1).
Complicațiile legării trompelor uterine
Riscurile și complicațiile procedurii sunt, de obicei, minore. Unele riscuri includ:
- infecție la locul inciziei;
- separarea plăgii;
- vindecare incompletă, ceea ce poate duce la creșterea la loc a trompelor;
Complicațiile mai grave pot include:
- reacție alergică la anestezia generală;
- pierderi semnificative de sânge;
- lezarea unui organ în timpul operației (1).
Factorii care cresc riscul de complicații
Cei mai importanți factori care cresc riscul de complicații în cazul legării trompelor uterine sunt:
- fumatul;
- excesul de greutate;
- faptul că pacienta a suferit o intervenție chirurgicală abdominală anterioară;
- diabet;
- boli pulmonare;
- probleme cardiace.
Discută cu medicul despre potențialele complicații înainte de a te supune procedurii de legare a trompelor.
Impactul legării trompelor asupra fertilității
Procedura de legare a trompelor, cunoscută și sub denumirea de sterilizare tubală, implică blocarea sau secționarea trompelor uterine pentru a preveni deplasarea ovulelor către uter, unde ar putea avea loc fertilizarea. Aceasta este o procedură de contracepție permanentă și este de obicei realizată la femeile care sunt sigure că nu mai doresc să aibă copii în viitor.
Imediat după procedură, femeia devine sterilă, ceea ce înseamnă că nu va mai putea rămâne însărcinată în mod natural. Cu toate acestea, aproximativ 1% dintre femei pot rămâne însărcinate în anul următor procedurii. Pe termen lung, legarea trompelor poate duce la scăderea riscului de cancer ovarian, dar poate crește riscul de sarcină ectopică, o condiție medicală rară, dar gravă, în care ovulul fertilizat se implantează în afara uterului. Pe lângă impactul fizic, legarea trompelor uterine poate avea un impact psihologic semnificativ. În unele cazuri, decizia este regretată ulterior. Acest regret poate fi intensificat de anxietatea legată de sarcină și de impactul deciziei asupra relațiilor intime.
Cum se produce sarcina în ciuda legării trompelor?
Este posibil să rămâi însărcinată după legarea tubară, deși procedura este de obicei eficientă. De obicei, acest lucru se întâmplă dacă trompele uterine au crescut din nou. În unele cazuri, sarcina este posibilă deoarece procedura nu a fost realizată corect. Simptomele unei sarcini după legarea trompelor pot fi similare cu cele ale unei sarcini normale, precum amețeli, oboseală, greață sau sâni sensibili. Totuși, există semne distinctive care ar trebui să ridice un semnal de alarmă, cum ar fi dureri severe în abdomen sau zona pelvină, sângerări vaginale neașteptate sau semne de șoc, cum ar fi leșinul sau paloarea.
În cazul în care o femeie suspectează o sarcină după legarea trompelor, este esențial să consulte un medic cât mai curând posibil. Testele de sarcină pot confirma prezența sarcinii, însă pentru a identifica o sarcină ectopică este necesară o ecografie sau alte investigații suplimentare.
Semnele și simptomele unei sarcini după legarea trompelor
Femeile care au suferit o legare a trompelor uterine ar trebui să fie în continuare conștiente de unele simptome de sarcină, mai ales pentru că ele prezintă un risc crescut de sarcină ectopică. Simptomele de sarcină includ:
- pofte pentru anumite alimente și aversiuni față de altele;
- sensibilitate la nivelul sânilor;
- lipsa menstruației;
- oboseală inexplicabilă;
- greață;
- urinare frecventă (2).
Dacă sunt utilizate corect, testele de sarcină efectuate la domiciliu pot ajuta la determinarea faptului că o femeie este însărcinată. În cazul în care un test indică un rezultat pozitiv, este esențial să consulți un medic pentru confirmare.
Simptomele sarcinii ectopice
Durerea pelviană sau abdominală ascuțită poate fi simptomul unei sarcini ectopice. O astfel de sarcină apare atunci când un ovul fertilizat se implantează în trompele uterine în loc de uter. Femeile care rămân însărcinate după ce au suferit o ligatură tubară prezintă un risc crescut de sarcină ectopică. O sarcină ectopică poate provoca inițial aceleași simptome ca și o sarcină obișnuită. Cu toate acestea, pot apărea unele simptome suplimentare, inclusiv:
- sângerări vaginale ușoare sau abundente;
- dureri abdominale;
- durere ascuțită în pelvis;
- pierderea cunoștinței;
- durere în umărul stâng;
- o senzație de presiune pe pelvis.
O sarcină ectopică reprezintă o urgență medicală, deoarece poate duce la hemoragii interne. Un medic va prescrie, de obicei, medicamente pentru a opri o sarcină ectopică, dacă o detectează la timp. Medicul va monitoriza nivelul de hormoni al pacientei, pentru a se asigura că acesta scade. Dacă medicamentele nu reușesc să oprească sarcina, medicul poate recomanda o intervenție chirurgicală.
Prevenirea și gestionarea unei sarcini ectopice după legarea trompelor.
Pentru prevenirea unei sarcini extrauterine după legarea trompelor, se recomandă controalele medicale regulate și teste de sarcină frecvente. În plus, utilizarea contraceptivelor hormonale poate reduce riscul de a dezvolta o sarcină ectopică. În ceea ce privește tratamentul, acesta depinde de mai mulți factori, printre care localizarea și dimensiunea sarcinii ectopice, simptomele pacientei și dorința de a avea copii în viitor. În unele cazuri, poate fi suficientă administrarea unui medicament, metotrexat, care oprește creșterea celulelor embrionare. În cazurile mai severe, poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru a îndepărta sarcina ectopică sau, în unele cazuri, întreaga trompă uterină. În orice caz, decizia privind tratamentul ar trebui luată în urma unei discuții ample cu medicul specialist.
În concluzie, este posibilă apariția unei sarcini după efectuarea procedurii de legare a trompelor uterine. Este important să știi că riscul de sarcină ectopică crește semnificativ după legarea trompelor uterine, de aceea trebuie să cunoști simptomele și să consulți medicul atunci când apar manifestări neobișnuite. Înțelegerea riscurilor și beneficiilor lagării trompelor uterine, precum și semnalele unei posibile sarcini după legarea trompelor sunt esențiale pentru sănătatea fiecărei femei (3).
Ne puteți contacta aici.
Acest articol conține informații din următoarele surse:
(1) Johns Hopkins Medicine, „Tubal ligation”: https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/tubal-ligation#:~:text=Even%20though%20tubal%20ligation%20is,reach%20your%20uterus%20after%20surgery.
(2) Healthline, „Pregnancy After Tubal Ligation: Know the Symptoms”: https://www.healthline.com/health/pregnancy/tubal-ligation
(3) WebMD, „Pregnancy After Tubal Ligation: Can It Happen?”: https://www.webmd.com/sex/birth-control/pregnancy-after-tubal-ligation