Programare

Infertilitatea masculină: investigații de specialitate Dr. Cosmin Gagiu

Fetal Care » Infertilitatea masculină: investigații de specialitate Dr. Cosmin Gagiu
8 decembrie 2018

        Studii recente arată că infertilitatea afectează 1 din 5 cupluri la nivel global. Peste 40% din cazurile de infertilitate a cuplului primesc diagnostic de cauză masculină.

Investigarea infertilității masculine începe, de obicei, prin efectuarea unei spermograme, care analizează cantitativ și calitativ sperma ejaculată. Această testare indică numărul, vitalitatea, motilitatea și aspectul morfologic al spermatozoizilor prezenți în lichidul seminal.

Un număr redus de spermatozoizi (oligospermia), un număr crescut de spermatozoizi cu defecte sau anomalii (teratospermia), motilitatea redusă a spermatozoizilor (astenospermia) sau lipsa totală a spermatozoizilor în lichidul seminal (azoospermia) vor conduce la investigații suplimentare, efectuate de către un medic urolog/androlog.

O cauză des întâlnită în cazurile de infertilitate masculină este varicocelul. Acest diagnostic se explică prin dilatarea unei vene din jurul testiculului, aceasta afectând producerea de spermă, motilitatea și morfologia spermatozoizilor datorită creșterii temperaturii testiculului. Aproximativ 40% dintre bărbați suferă de variocele scrotale sau alte tulburări testiculare.

Infecțiile cu transmitere sexuală sunt și ele în topul celor mai comune cauze ale infertilității de tip masculin. Nedepistate la timp, aceste infecții împiedică spermatozoizii să ajungă în lichidul seminal sau cauzează scăderea motilității acestora.

Dereglările glandei pituitare sau a hipotalamusului cauzează în 2% din cazurile investigate scăderea calității spermei, determinând infertilitatea masculină.


Protocolul standard de investigare a infertilității face referire la testarea ambilor parteneri, pentru a stabili cauzele infertilității. Dacă spermograma va indica o potențială infertilitate masculină, se va parcurge un protocol care include un examen clinic amănunțit, o anamneză corectă cu focus pe istoricul medical relevant pentru diagnostic.

Pe lângă morfologia spermei, spermocultură, teste de sânge și analize hormonale, se va efectua o examinare amănunțită a întregului aparat de reproducere (penisul, scrotul, testiculele, prostata). O ecografie testiculară, scrotală sau prostatică efectuată de un medic specialist poate dezvălui cauza concretă a infertilității de tip masculin. Consultația andrologică complexă integrează elementele anatomice, biologice și psihologice responsabile de buna funcționare a aparatului genital masculin.

Hipogonadismul masculin, disfuncția erectilă și ejacularea precoce, precum și problemele infertilității masculine, sunt numai câteva dintre problemele sexuale masculine care pot beneficia din plin de evaluare, tratament și consiliere andrologică, dar și multidisciplinară, în cadrul Fetal Care.

Doctorul Cosmin Gagiu, medic specialist urolog, cu competențe în ultrasonografia generală și andrologia clinică, a absolvit cursurile de microchirurgie a infertilității masculine la Institutul de Medicină Reproductivă a Universității Cornell, New York.