Infertilitatea la barbati: investigații de specialitate [Dr. Cosmin Gagiu]
Infertilitatea este o problemă răspândită a zilei de astăzi, numeroase studii recente aratând că aceasta afectează 1 din 5 cupluri la nivel global. Peste 40% din aceste cupluri primesc ca diagnostic infertilitatea la bărbați.
Ce este infertilitatea la bărbați?
Infertilitatea masculină este asociată, în general, cu anomalii ale calității spermei sau cu un număr scăzut de spermatozoizi. Investigarea infertilității masculine începe, de obicei, prin efectuarea unei spermograme, care analizează cantitativ și calitativ sperma ejaculată. În urma acestei testări, se vor obține informații despre numărul, vitalitatea, motilitatea și aspectul morfologic al spermatozoizilor prezenți în lichidul seminal.
Testele pot oferi următoarele rezultate: un număr redus de spermatozoizi (oligospermia), un număr crescut de spermatozoizi cu defecte sau anomalii (teratospermia), spermatozoizi cu motilitate redusă (astenospermia) sau lipsa totală a spermatozoizilor în lichidul seminal (azoospermia). Aceste fenomene sunt asociate cu infertilitatea, iar medicul urolog/androlog va realiza o serie de investigații suplimentare.
Infertilitatea la bărbați: cauze principale
Există câțiva factori de risc care pot afecta fertilitatea unui bărbat. Aceștia includ fumatul, consumul de alcool, obezitatea, expunerea la substanțe toxice, diferite boli sau o istorie familială de probleme de fertilitate. Factorii de risc pot duce la apariția a trei cauze principale care afectează în mod direct fie producția de spermatozoizi, fie transportul spermei.
Varicocelul
O cauză des întâlnită în cazurile de infertilitate masculină este varicocelul. Acest fenomen se manifestă prin dilatarea unei vene din jurul testiculului, care va duce la creșterea temperaturii acestuia. Schimbarea de temperatură va afecta producția de spermă, motilitatea și morfologia spermatozoizilor.
Aproximativ 40% dintre bărbați suferă de varicocele scrotale sau alte tulburări testiculare. În 98% din cazuri, testiculul stâng este cel afectat. Acesta poate cauza o senzație de greutate la nivelul scrotului, un ușor disconfort sau durere dar, de obicei, varicocelul are o evoluție lentă.
Infecțiile cu transmitere sexuală
Infecțiile cu transmitere sexuală sunt și ele în topul celor mai comune cauze ale infertilității la bărbați. Dacă nu sunt depistate și tratate la timp, aceste infecții pot împiedica spermatozoizii din a ajunge în lichidul seminal sau pot duce la scăderea motilității acestora.
Dereglările glandei pituitare sau ale hipotalamusului
Glanda pituitară (hipofiza) și hipotalamusul secretă hormoni gonadotropi, care stimulează dezvoltarea testiculelor și producția de spermatozoizi. Așadar, dereglările acestor glande pot avea un impact asupra infertilității la bărbați.
În 2% din cazurile investigate, astfel de tulburări au cauzat o scădere a calității spermei și, astfel, au determinat apariția problemelor de infertilitate masculină.
Investigația infertilității la bărbați: cum decurge?
Protocolul standard de investigare a infertilității presupune testarea ambilor parteneri, pentru a stabili cauzele exacte ale problemei. Dacă spermograma va indica o potențială infertilitate masculină, se va realiza un examen clinic amănunțit și o anamneză corectă, cu focus pe istoricul medical al pacientului care să fie relevant pentru setarea unui astfel de diagnostic.
Investigația va începe cu realizarea unor analize specifice pentru diagnosticul infertilității la bărbați. Acestea includ spermograma, care va evalua numărul, morfologia și motilitatea spermei, dar și testul HALOSPERM, care va evalua calitatea spermatozoizilor. Analizele vor fi completate de testul MAR, care vor investiga o potențială cauză imunologică a infertilității (prezența unor anticorpi antispermatozoizi).
Pentru a obține un diagnostic cât mai exact, medicul specialist va efectua și o examinare amănunțită a întregului aparat reproducător (penisul, scrotul, testiculele, prostata). O ecografie testiculară, scrotală sau prostatică poate dezvălui cauza concretă a infertilității de tip masculin. Consultația andrologică complexă ia în considerare toate elementele anatomice, biologice și psihologice responsabile de buna funcționare a aparatului genital masculin.
Infertilitatea la bărbați: statistici
Principalul semn că un cuplu poate avea de-a face cu probleme de infertilitate este atunci când aceștia nu reușesc să conceapă un copil după o perioadă de doi ani de raporturi sexuale neprotejate și regulate.
În 20% din cazuri, se identifică afecțiuni care afectează fertilitatea ambilor parteneri. Aproximativ 40% din cazuri implică o infertilitate a femeilor, iar procentul asociat cu infertilitatea la bărbați este tot de 40%. Deși printre cupluri există tendința de a se concentra pe problemele feminine, șansele ca infertilitatea să fie de cauză masculină sunt egale.
De aceea, este important ca investigațiile să se realizeze pentru ambii parteneri, pentru a putea identifica în mod corect cauza și a putea administra tratamentul potrivit. Oferim teste de fertilitate complete și consiliere psihologică pentru cuplurile infertile, pentru a-i ajuta să-și gestioneze emoțiile și să găsească soluția cea mai bună de tratament.
Infertilitatea la bărbați: prognostic
Deși diagnosticul de infertilitate poate avea un impact emoțional negativ, din fericire, majoritatea cazurilor întâlnite la bărbați sunt perfect tratabile. În funcție de cauză, se pot recomanda modificări ale stilului de viață, tratamente medicamentoase sau cu hormoni sau, dacă este cazul, intervenții chirurgicale.
Există și situații în care infertilitatea nu se poate trata sau în care tratamentele nu dau rezultate. Pentru un astfel de diagnostic, singura procedură care poate ajuta cuplul să aibă un copil este fertilizarea in vitro cu injectare intracistoplamatică de spermatozoizi.
Hipogonadismul masculin, disfuncția erectilă și ejacularea precoce, precum și problemele infertilității masculine, sunt numai câteva dintre problemele sexuale masculine care pot beneficia din plin de evaluare, tratament și consiliere andrologică, dar și multidisciplinară, în cadrul Fetal Care. Fă chiar acum o programare!