Programare
Ne unim forțele cu Rețeaua de Sănătate Regina Maria

Analize fundamentale în diagnosticul infertilității masculine

Fetal Care » Analize fundamentale în diagnosticul infertilității masculine

Infertilitatea masculină are drept cauze producția scăzută de spermatozoizi, funcția anormală a acestora fie din cauza numărului mic, fie din cauza morfologiei anormale sau blocajele care impiedica eliberarea spermei. 

Bolile cronice, rănile, afecțiunile imunologice, infecțiile, alergiile, stilul de viață și alți factori joacă un rol important în scăderea fertilității masculine.

Principalul semn al infertilității masculine este incapacitatea de a concepe un copil. De cele mai multe ori nu există alte semne sau simptome evidente. 

Spermatogeneza reprezintă procesul prin care se formează spermatozoizii; este un process continuu, cu o durată de 64 de zile. Spermatogeneza, la fel ca ovulația feminina, se realizează sub acțiunea sistemului endocrin. 

Principalii hormoni implicați în spermatogeneză sunt:

  • Testosteronul: responsabil de creșterea și diviziunea celulelor germinale.
  • LH (hormonul luteinizant): determină secreția de testosteron acționand asupra celulelor Leydig
  • hGH (Hormonul de creștere): implicat în diviziunea spermatogoniilor
  • FSH: determina maturarea spermatogoniilor în spermatozoizi

Ce este spermograma și ce factori presupune?

SPERMOGRAMA este principala analiză în diagnosticul infertilității masculine. Prin aceasta analiză se evaluează anumite caracteristici ale spermei și ale spermatozoizilor. 

Principalii factori evaluați sunt:

  • NUMARUL SPERMATOZOIZILOR
  • MORFOLOGIA SPERMATOZOIZILOR
  • MOTILITATEA SPERMATOZOIZILOR

Recoltare

Pentru o evaluare corecta se recomanda 3 sau mai multe determinări în decurs de câteva luni.

Se recoltează în recipient de unică folosință- steril, toată cantitatea emisă. Se recomandă examinarea până la maxim 3 ore după recoltare. Proba trebuie menținută la 37◦C până în momentul evaluării. Metoda de analiză presupune evaluarea macroscopică și microscopică a probei. 

Substanțe care influențează calitatea spermei:  cafeina, alcoolul, drogurile folosite recreațional, tutun, cimetidina, estrogeni, vincristina, nitrofurantoin, ketoconazol etc. 

Testul HALOSPERM 

Aceasta analiză oferă informații suplimentare cu privire la calitatea spermatozoizilor. Aceasta evaluează nivelul de fragmentare al ADN spermatic. Testul se adresează pacienților cu probleme de fertilitate și vine în completarea rezultatelor obținute prin efectuarea spermogramei. 

Rezultatul se obține în urma analizării unui număr de 500 de spermatozoizi, procentul obținut (% număr de spermatozoizi cu ADN fragmentat / număr de spermatozoizi numărați) duce la indrumarea cu exactitate a cuplului către metoda de reproducere umană- naturală sau asistată medical. În cazul pacienților care vor urma un protocol FIV îndrumă embriologul către alegerea corectă a metodei de fertilizare (FIV standard/ICSI). 

Recoltare 

Se respectă aceleași condiții de recoltare ca în cazul spermogramei. Obligatoriu acest test se va realiza împreună cu spermograma.

Testul MAR

Rezultatele testului MAR conduc la diagnosticul infertilității de cauză imunologică. Prezența anticorpilor care interacționează cu antigene de pe suprafața spermatozoizilor este tipică acestui tip de infertilitate. 

Anticorpii antispermatozoizi, prezenți la aproximativ 10% dintre bărbații infertili, interferă în legarea spermatozoizilor de zona pellucida a ovocitului. Acest lucru este important și în alegerea metodei de fertilizare în cazul unei proceduri de reproducere umană asistată medical. 

Dintre toate imunoglobulinele, relevanță clinică au doar anticorpii de tip IgA și IgG.

Recoltare 

Se respectă aceleași condiții de recoltare ca în cazul spermogramei. Obligatoriu acest test se va realiza împreună cu spermograma, întrucât testul MAR nu se poate efectua decât în prezența spermatozoizilor cu motilitate de tip a sau b. Probele cu concentrații reduse de spermatozoizi sau cu motilitate redusă pot da rezultate fals negative. 

*WHO laboratory manual for the examination and processing of human semen, Fifth edition, 2010.