Fibromul uterin – implicațiile în infertilitate
Ce sunt fibroamele uterine?
Fibroamele sunt proliferări de țesut muscular neted și țesut conjunctiv fibros. Acestea se dezvoltă la nivelul uterului și pot fi unice sau multiple. Fibroamele variază ca dimensiune, de la mărimea unei boabe de strugure până la mărimea unui pepene. În unele cazuri se pot dezvolta la nivelul cavității uterine, modificând anatomia și funcționalitatea locală, cu implicații majore la pacientele aflate la vârsta fertilă, care doresc să conceapă. În alte situații se pot dezvolta în miometru sau pot fi situate sub seroasa uterului, pediculate.
Incindența fibromului uterin este estimată în prezent la 20-50% dintre femeile la vârsta reproductivă. Aproximativ 1/3 dintre acestea sunt suficient de mari încât să poată fi diagnosticate la un control ginecologic de rutină.
În peste 99% cazuri aceste tumori nu sunt canceroase și nu cresc riscul de dezvoltare a unui cancer uterin.
Care sunt cauzele apariției fibroamelor uterine?
Din nefericire cauzele apariției fibroamelor uterine nu sunt cunoscute. Cercetările în domeniu au relevat faptul că apar prin proliferarea unor celule musculare anormale de la nivel uterin. Ulterior aceste celule intră într-un proces de proliferare rapidă, sub influența stimului estrogenic care promovează creșterea acestui tip de tumoră.
Care este grupa de risc pentru dezvoltarea fibromatozei uterine?
Cele mai expuse sunt femeile aflate la vârsta reproductivă.
Alți factori de risc includ:
- istoricul familial;
- obezitatea;
- dieta bogată în carne roșie;
- tensiunea arterială crescută;
- rasa neagră.
Care sunt simptomele unui fibrom uterin?
În mod obișnuit, fibroamele de dimensiuni reduse nu produc simptomatologie evidentă. În unele cazuri însă, unele paciente experimentează o simptomatologie severă care interferă și afectează puternic rutina zilnică și calitatea vieții.
Cele mai frecvente simptome sunt:
- menstruații abundente sau prelungite;
- sângerări intermenstruale;
- disconfort abdominal și/sau senzație de balonare;
- durere pelvină;
- dureri lombare;
- simptome urinare: micțiuni frecvente sau golirea deficitară a vezicii urinare;
- simptome digestive: constipație, peristaltism intestinal accentuat;
- dispareunie.
Unele paciente diagnosticate cu fibrom uterin pot avea infertilitate și complicații în timpul evoluției sarcinii
Simptomatologie care impune prezentarea de urgență la camera de gardă precum și instituirea de urgență a tratamentului sunt:
- durere bruscă, intensă la nivel abdomino-pelvin, care nu se ameliorează cu medicație specifică;
- sângerare vaginală abundentă cu semne secundare de anemie: dureri de cap, amețeală, slăbiciune și oboseală accentuată.
Cum putem diagnostica fibroamele uterine?
Dacă nu sunt de dimensiuni considerabile și nu există un minim de simptome asociate, este posibil ca fibroamele uterine să nu fie diagnosticate la examenul clinic ginecologic.
Medicul dvs vă va indica o serie de teste paraclinice pentru a completa examenul ginecologic.
- Ecografia transabdominală sau transvaginală – cu care putem stabili mărimea, forma și consistența uterului precum și eventuale anomalii.
- Ecografia transvaginală cu reconstrucție 3D – este o metodă de scanare modernă, cu indicații importante în diagnosticul infertilității, malformațiilor congenitale uterine, evaluarea uterului și a endometrului.
- RMN-ul pelvin – oferă detalii suplimentare asupra anatomiei organelor pelvine. Imaginile obținute oferă date despre topografia exactă a formațiunilor fibromatoase și caracterele acestora. Un examen imagistic complet poate orienta specialistul spre planificarea unei intervenții minim invazive.
- Histeroscopia – cu ajutorul histeroscopului vom vizualiza vaginul, canalul cervical și cavitatea uterină.
- Histerosalpingografia – este o examinare radiologică a uterului și a trompelor uterine care folosește o soluție specială ce va fi injectată prin canalul cervical.
Ce modalități de tratament avem la dispoziție la ora actuală?
Deoarece majoritatea fibroamelor încep să se micșoreze pe măsura apropierii de menopauză, specialistul dvs vă poate recomanda o supraveghere pasivă dacă simptomatologia este tolerabilă. În acest fel, medicul dvs vă monitorizează atât simptomele specifice precum și anatomia locală prin examinări ginecologice și ecografice repetate, pentru a se asigura că nu există modificări alarmante.
Necesitatea tratamentului se impune odată cu modificarea semnificativă a simptomatologiei și a condițiilor locale. Medicul vă poate recomanda tratamente specifice în funcție de simptome, localizarea sau mărimea fibroamelor, vârstă, istoric medical și foarte important dorința de menținere/sau nu a potențialului reproductiv.
Ca și opțiuni de tratament putem menționa:
- Tratamentul medicamentos:
- medicația antiinflamatorie (ibuprofen, naproxen) – poate reduce sângerarea menstruală și ameliorează sindromul dureros. Este recomandată pacientelor cu simptome și disconfort minim.
- tratamentul hormonal include: agoniști de GnRH, contraceptive orale, preparate cu progesteron
- Tratamente ce utilizează proceduri specifice
- terapii chirurgicale conservative – miomectomia – reprezintă excizia chirurgicală a nodulului fibromatos, cu menținere uterului. Este recomandată pacientelor care doresc prezervarea fertilității. Miomectomia poate fi realizată prin mai multe tehnici: tradițional/chirurgie clasică deschisă, cu abord laparoscopic sau robotic și histeroscopic.
- embolizarea arterelor uterine – tehnică minim invazivă ce determină micșorarea dimensiunilor fibroamelor prin întreruperea vascularizării acestora. Din păcate implicațiile acestei proceduri asupra potențialului reproductiv nu sunt cunoscute pe deplin. De asemenea, nu putem aprecia riscul de recidivă.
- ablația prin radiofrecvență este o tehnică nouă, ce se realizează sub ghidaj ecografic sau laparoscopic și duce la diminuarea fibroamelor. Din nou, nu putem aprecia efectul asupra fertilității.
- Tratamente radicale
- histerectomia – îndepărtarea chirurgicală a uterului prin abord clasic/laparoscopic/robotic/vaginal. Este recomandată femeilor care nu doresc prezervarea fertilității și celor cu simptomatologie accentuată.
Ce implicații au fibroamele uterine în infertilitate? De ce să alegeți Clinica Fetal Care?
- Experții noștri de la Clinica Fetal Care sunt specializați în evaluarea și managementul fibroamelor uterine la pacientele cu infertilitate. Noi adaptăm planul terapeutic conform nevoilor pacientei cu fibrom uterin, pentru a maximiza șansele obținerii unei sarcini.
- Dacă este nevoie de tratament chirurgical, colaboratorii noștri vă stau la dispoziție cu toate metodele moderne de tratament chirurgical clasic sau minim invaziv.
- La o primă consultație în cadrul clinici noastre veți avea o întâlnire cu un specialist în infertilitate cu care veți discuta istoricul dvs medical și reproductiv, experiența anterioară și planul de tratament al infertilității.
- În cadrul clinicii vă punem la dispoziție metode ultramoderne de diagnostic al fibroamelor uterine. Medicii noștri au la dispoziție aparatură de înaltă performanță cu care vor realiza examinări precise, detaliate care vor orienta spre procedura terapeutică cea mai potrivită fiecărui caz în parte.
- După ce planul de management terapeutic a fost stabilit și lucrurile sunt sub control, putem iniția planul de tratament al infertilității, cu procedurile specifice de fertilizare in vitro și reproducere umană asistată.