Programare
Ne unim forțele cu Rețeaua de Sănătate Regina Maria

Histerosonografia

Fetal Care » Histerosonografia
12 iunie 2020

Histerosonografia (HSG) – este o metodă minim-invazivă de evaluare a conturului cavității uterine și a permeabilității trompelor uterine.

Cum se efectuează?

Histerosonografia este o examinare în timp real a cavității uterine și a permeabilității tubare.

  • Un cateter este introdus până la nivelul orificiului cervical intern.
  • Se injectează aproximativ 20 de ml de soluție salină, ser fiziologic sau substanță de contrast
  • sub monitorizare ecografică de înaltă fidelitate se vizualizează aparatul genital și, în special, pasajul tubar.

Medicul ginecolog poate să determine cu ușurință forma și dimensiunile cavității uterine și fluxul substanței prin orificiile tubare. Procedura este nedureroasă, nu necesită anestezie și durează aproximativ 15 minute iar pacienta vede în timp real starea trompelor uterine investigate prin HSG.

Când se efectuează?

Histerosonografia este preferabil să fie efectuată între ziua 5 și ziua 10 a ciclului menstrual, după ce sângerarea s-a oprit complet, însă fără a avea contact sexual înainte de procedură.

Care sunt pregătirile necesare pentru HSG?

Înainte de procedura sunt necesare testările ginecologice de rutină, pentru a exclude posibile infecții cervicale sau vaginale.

Cu aproximativ o oră înainte de HGS, pacienta poate administra un medicament antispastic sau un analgezic ușor.

Recuperarea post-intervenție

Fiind o intervenție nedureroasă, minim-invazivă, pacienta poate părăsi clinica imediat după aceasta. Este posibil să apară un ușor disconfort pe o perioadă scurtă pe timp, de aceea administrarea unui medicament analgezic va ușura și mai mult recuperarea. Ulterior procedurii se recomandă un repaus sexual de 24-48 de ore și evitarea efortului fizic intens.

Clinica Fetal Care a fost gândită în jurul ideii de confort al pacinetei, astfel că toate testele și procedurile necesare protocoalelor de reproducere umană asistată se pot efectua aici în cele mai sigure condiții. Echipa medicală multidisciplinară dispune de cele mai performante echipamente disponibile în acest moment, pentru ca fiecare pacientă să fie sigură că totul e bine!