Programare
Ne unim forțele cu Rețeaua de Sănătate Regina Maria

Cancerul endometrial: simptome și diagnosticare

Fetal Care » Cancerul endometrial: simptome și diagnosticare
25 martie 2022

Cancerul endometrial este una dintre cele mai frecvente forme de cancer al organelor reproducătoare feminine.[2] Acesta se dezvoltă la nivelul endometrului, adică acea mucoasă ce căptușește peretele interior al uterului, și este cea mai des întâlnită formă de cancer uterin. 

Riscul apariției acestui tip de cancer crește pe măsură ce înaintăm în vârstă, majoritatea cazurilor fiind depistate la femei aflate la menopauză.[3] Dacă este diagnosticat în stadii incipiente, șansele ca acesta să fie tratat cu succes cresc semnificativ. Tocmai de aceea este important să cunoști semnele și simptomele ce indică necesitatea unei vizite la medic.

Care sunt simptomele cancerului endometrial?

femeie intinsa pe canapea

Simptomele asociate cu această boală nu sunt numeroase, iar unele dintre ele apar abia atunci când cancerul s-a răspândit și la alte organe.  

Cele mai comune dintre acestea sunt: 

  • Sângerări vaginale după menopauză; 
  • Sângerări menstruale abundente; 
  • Sângerări vaginale între menstruații;
  • Modificări ale secrețiilor vaginale; 
  • Dureri la nivelul abdomenului inferior sau al pelvisului; 
  • Dureri în timpul contactelor sexuale;
  • Sânge în urină. [6]

Aproximativ 90% dintre femeile care suferă de cancer endometrial prezintă sângerări vaginale anormale, așa că este important să mergi la medic imediat ce observi acest semn, în special dacă ai trecut deja prin menopauză.

Oricare dintre simptomele de mai sus pot fi asociate și cu alte afecțiuni, așa că o vizită la medic este cea mai bună metodă de a afla cauza acestora și de a primi tratamentul potrivit.[5] 

Care sunt factorii de risc? 

Cauzele  exacte ale cancerului endometrial nu sunt cunoscute, dar au fost identificați anumiți factori de risc, dintre care vom menționa: 

  • Dezechilibrul hormonal – poți să ai niveluri ridicate de estrogen dacă ești supraponderală, nu ai născut niciodată, ai sindromul ovarelor polichistice, ai intrat la menopauză după vârsta de 55 de ani ori dacă faci terapie de substituție hormonală; de asemenea, anumite medicamente folosite pentru prevenirea și tratarea cancerului mamar pot provoca un dezechilibru hormonal și crește riscul apariției cancerului endometrial. 
  • Diabetul de tip II;
  • Istoricul familial de cancer ori de sindrom Lynch; 
  • Vârsta; 
  • Dieta și lipsa de mișcare; 
  • Radioterapia. [6][4]

Cum este diagnosticat cancerul endometrial?

medic isi pune manusi pentru consult

În cazul cancerului de col uterin, de exemplu, testele de screening sunt folosite pentru a detecta celulele canceroase și precanceroase înainte de apariția simptomelor. Din păcate, acest lucru nu este valabil și în cazul cancerului endometrial. 

Diagnosticul acestei boli se bazează pe mai multe tipuri de teste. Medicul tău ginecolog va începe prin a-ți pune întrebări cu privire la simptomele pe care le experimentezi și istoricul medical. Va urma un examen ginecologic, în timpul căruia se va verifica dacă există anomalii la nivelul uterului sau al celorlalte organe reproducătoare. 

Medicul va recomanda, de asemenea, și efectuarea unei ecografii transvaginale. Aceasta constă în introducerea unei sonde în vagin pentru a putea măsura grosimea endometrului. Dacă sunt detectate anomalii, vor fi cerute și alte teste al căror rol este acela de a colecta și analiza o mostră de țesut: 

  • Biopsie endometrială – un tub subțire și flexibil va fi introdus în uter pentru a colecta o mostră mică de endometru; 
  • Histeroscopie – histeroscopul este introdus în cavitatea uterină pentru a examina endometrul și a preleva proba de țesut. 

Mostra astfel obținută va fi apoi analizată într-un laborator pentru a se afla dacă există sau nu celule canceroase. Dacă diagnosticul este pozitiv, medicul îți va mai recomanda teste adiționale (de sânge, radiografii sau alte teste imagistice).

Ce vor indica aceste teste?

Pe lângă existența celulelor canceroase, testele de mai sus ar trebui să indice atât tipul, cât și stadiul bolii. 

De obicei, medicii împart cancerul endometrial în două tipuri: 

  • Cancerul endometrial de tip I este mai puțin agresiv și, în general, nu se răspândește atât de repede la alte țesuturi; 
  • Cancerul endometrial de tip II are șanse mai mari de a se răspândi în afara uterului și necesită tratament mai agresiv. 

În ceea ce privește severitatea bolii, se poate vorbi de patru stadii principale: 

  • Stadiul I – tumoarea se află în uter, dar nu s-a răspândit în afara acestuia; 
  • Stadiul II – tumoarea s-a extins la nivelul colului uterin; 
  • Stadiul III – cancerul s-a răspândit la nivelul vaginului, ovarelor și/sau cel al ganglionilor limfatici; 
  • Stadiul IV – tumoarea a invadat vezica urinară sau alte organe ale corpului. 

În unele cazuri, stadiul cancerului va putea fi stabilit abia după ce pacienta a fost supusă unei intervenții chirurgicale.

Simptomele cancerului endometrial pot fi atribuite și altor afecțiuni, așa că este important să mergi la medic imediat ce observi sângerări vaginale anormale ori oricare dintre semnele menționate mai sus. Este important de reținut că șansele de vindecare sunt mai mari dacă boala este depistată în stadiu incipient. 

Poate că nu poți preveni cancerul endometrial, dar sunt lucruri pe care le poți face pentru a reduce riscul apariției acestuia. Încearcă să adopți un stil de viață cât mai sănătos, cu o dietă variată și exerciții fizice regulate, renunță la alcool și menține-ți greutatea corporală în limitele normale. De asemenea, poți discuta cu ginecologul tău despre mijloacele de contracepție ce pot micșora riscul dezvoltării acestui tip de cancer