Sănătatea cervixului: Totul despre cancerul de col uterin
Conform calendarului medical internațional Healthline.com, la nivel mondial sunt raportate în fiecare an peste jumătate de milion de cazuri noi de cancer cervical. Această afecțiune se poate trata, în cele mai multe dintre cazuri. Cel mai bun tratament este însă prevenția, iar cancerul de col uterin se poate preveni prin testul Babeș-Papanicolau, singura investigație medicală care poate depista celule cervicale anormale, înainte de apariția celulelor tumorale propriu zise. Atunci este momentul cel mai prielnic pentru începerea tratamentului.
În acest articol vorbim despre cervix și despre cancerul de col uterin: care sunt cauzele, care sunt simptomele, care sunt metodele de investigație și cum se stabilește diagnosticul.
Ce este cervixul?
Foarte pe scurt, cervixul face parte din aparatul reproductiv feminin și este acea porțiune îngustă a uterului care face legătura cu vaginul. Mai este numit și col uterin. Are o lungime de aproximativ 2 centimetri și o formă tubulară. Din cauza poziției și mai ales a naturii sale delicate, colul uterin poate fi ținta infecțiilor. Netratarea corectă a acestora poate duce mai departe la instalarea unor afecțiuni grave precum cervicita, infecțiile cu HPV, displazia, ectopia cervicală. Astfel de afecțiuni pot favoriza dezvoltarea cancerului cervical.
Cervixul are 2 roluri importante:
- în timpul nașterii, cervixul se mărește pentru a permite trecerea copilului;
- permite trecerea fluidului menstrual din uter.
Cele mai frecvente cauze ale cancerului de col uterin
Cel mai frecvent, cancerul de col uterin apare la femeile care au vârsta cuprinsă între 25-35 de ani. Dacă este depistat la timp, această formă de cancer este tratabilă. Tocmai de aceea sunt recomandate controale ginecologice regulate și testul Papanicolau, pentru că astfel de investigații sunt foarte importante pentru prevenirea și eventual depistarea cancerului de col uterin în stadii incipiente. Cele mai importante cauze ale cancerului de col uterin sunt următoarele:
HPV (human papilloma virus)
Este vorba despre virusul care are cea mai mare incidență de transmitere sexuală. Au fost identificate peste 100 de tulpini ale virusului HPV, dar numai unele dintre acestea sunt responsabile pentru cancerul cervical, cele mai frecvente fiind: HPV-16, HPV-18. Este bine de știut că infectarea cu aceste tulpini nu conduc imediat la dezvoltarea cancerului cervical. Un sistem imunitar puternic poate elimina cele mai multe infecții HPV în decurs de 2 ani, fără alte probleme.
Important de reținut!
HPV poate fi și cauza unor alte tipuri de cancer care se manifestă atât la bărbați cât și la femei: cancer vaginal, cancer rectal, cancer al gâtului. De altfel, peste 50% dintre persoanele active sexual sunt purtătoare ale acestui virus, într-o formă sau alta.
Infecțiile cu Chlamydia
Există studii care evidențiază un risc mai mare de a dezvolta cancerul de col uterin la femeile ale căror analize au indicat semne de infecție cu Chlamydia, indiferent dacă infecțiile sunt trecute sau prezente. În cele mai multe cazuri, infecția cu Chlamydia nu prezintă simptome, practic femeia nu știe că este infectată. Infecția este detectabilă în urma unui test pentru această infecție, sau dacă femeia face un examen pelvin.
Stil de viață
Stilul de viață este o cauză a cancerului cervical pentru că stilul de viață poate afecta imunitatea organismului. Un sistem imunitar care nu este puternic nu poate respinge infecția cu HPV. Stilul de viață care favorizează apariția cancerului de col uterin înseamnă:
- fumat: femeile care fumează sunt de 2 ori mai expuse riscului decât cele care nu fumează;
- obezitate: femeile supraponderale sunt mai susceptibile să dezvolte un adenocarcinom de col uterin;
- alimentație nesănătoasă: femeile care au diete sărace în fructe și legume au de asemenea un risc crescut de cancer de col uterin.
Utilizarea contraceptivelor orale
Riscul de a dezvolta cancer de col uterin crește dacă femeia ia pilule contraceptive pe perioade mai lungi de 5 ani, dar riscul se reduce dacă tratamentul se întrerupe. Este indicat ca pacientele să discute cu medicul de specialitate despre beneficiile și riscurile utilizării contraceptivelor orale.
Istoricul familial
Există o componentă genetică a cancerului cervical. Dacă mama sau sora unei femei a avut sau are cancer cervical, există șanse mai mari ca aceasta să dezvolte un astfel de cancer. Această dimensiune genetică ține de capacitatea organismului de a elimina infecția cu HPV fără a dezvolta o afecțiune gravă. Cauza genetică nu este pe deplin lămurită, încă se mai fac cercetări în acest sens.
Semne care atrag atenția asupra cancerului de col uterin
Cel mai bine este să nu se aștepte apariția unor semne și să se facă testul Papanicolau regulat.
Femeile care au cancer de col uterin în faze incipiente nu prezintă simptome. Astfel de semne apar atunci când boala începe să se dezvolte, atacând țesuturile din jur.
Atunci când apar, semnele pot lua forma unei infecții (se manifestă prin dureri sau sângerări). Dacă apar astfel de semne este bine să te prezinți de urgență la medic pentru a depista cauza și a primi tratament.
De asemenea, semnele care pot apărea în cazul cancerului cervical pot fi asociate sindromului premenstrual sau infecțiilor tractului urinar.
Simptomele uzuale asociate cu cancerul de col uterin
Femeile care au leziuni precanceroase sau un cancer de col uterin în stadii incipiente nu prezintă simptomatologie specifică. Simptomele încep să se manifeste abia atunci când cancerul devine invaziv. Manifestările care apar în acest caz sunt următoarele:
Sângerări vaginale anormale
Este vorba despre sângerări neobișnuite, care apar între perioadele normale de ciclu, după contact sexual sau după instalarea menopauzei.
Secreții vaginale diferite ca aspect și/sau miros
Astfel de secreții vaginale neobișnuite pot conține urme de sânge și pot apărea între menstruații sau după instalarea menopauzei. Scurgerile nu trebuie confundate cu simptomele infecției cervicale.
Dureri pelvine
Dacă cancerul cervical este deja într-o formă avansată, atunci pot apărea dureri la nivelul abdomenului inferior, sau la nivelul coloanei lombare. Durerea se poate manifesta și în timpul actului sexual, sau la urinare.
Nevoia de a urina des
Uneori, urinarea este însoțită de dureri inexplicabile. Dacă forma de cancer este avansată, atunci se pot observa și modificări a urinei și a scaunului.
Este necesar ca în cazul în care observi un astfel de simptom să faci urgent un consult medical, pentru că dacă se ajunge cu boala într-o formă avansată posibilitățile de tratament sunt reduse.
Metode de screening și diagnostic
Nu există o metodă certă care să ducă la prevenirea sigură a acestei forme de cancer. Cu toate acestea, riscul poate fi redus dacă se ține cont de factorii de risc deja menționați și de metodele de screening și de diagnostic. Iată care sunt cele mai uzuale metode de screening și diagnostic în cazul cancerului de col uterin:
Testul Babeș-Papanicolau
Acest test este eficient pentru a identifica un potențial risc de cancer de col uterin. Această investigație constă în colectarea unui eșantion de celule de pe suprafața colului uterin, de către personalul specializat al clinicii medicale. Ulterior, eșantionul ajunge la laborator pentru a fi analizat prin metode specifice și pentru a se identifica eventualele modificări precanceroase sau canceroase.
Genotiparea HPV
În cazul în care testul Papanicolau a evidențiat modificări suspecte, medicul specialist poate recomanda și alte investigații, precum genotiparea HPV 16 și HPV 18.
Colposcopia
Colposcopia este o metodă de screening a cervixului care se realizează cu ajutorul unui microscop binocular care poate mări de 60 de ori. Tehnologia îl ajută pe medicul specialist să vizualizeze mucoasa cervicală, vaginală. O astfel de investigație poate indica lipsa unei patologii precanceroase sau canceroase a colului.
Recoltare probe din zonele de epiteliu
Această metodă de diagnosticare este de fapt o biopsie. Dacă medicul specialist consideră că este nevoie, colposcopia oferă posibilitatea recoltării de probe din zonele de epiteliu cervical, vaginal, vulvar, pentru a face ulterior o biopsie.
Cum poate fi prevenit cancerul de col uterin?
Cea mai sigură prevenție este vaccinarea anti-HPV. Vaccinarea este recomandată persoanelor între 9-27 de ani. În cazul persoanelor active sexual vaccinarea se face în absența tulpinilor de HPV care există în vaccin. De asemenea, femeile însărcinate vor amâna vaccinarea până după naștere. În perioada de alăptare, vaccinarea se poate face în condiții de siguranță.
Vaccinul anti-HPV și-a dovedit eficiența în următoarele afecțiuni cauzate de HPV:
- leziuni premaligne și neoplasme care afectează cervixul, vulva, vaginul și anusul, acestea fiind cauzate de tipurile de HPV din componența vaccinului.
- veruci genitale (Condyloma acuminata), determinate de tipuri specifice de HPV.
Importanța identificării timpurii a cancerului de col uterin
Femeile diagnosticate cu cancer cervical în stadii incipiente, când acesta este la nivelul colului uterin, au o rată de supraviețuire de 92%. Pe de altă parte, diagnosticarea în stadiile avansate ale afecțiunii scade dramatic rata de supraviețuire!
România este una dintre țările în care rata de incidență și mortalitate prin cancer de col uterin este foarte mare. Conform datelor oficiale, această situație este cauzată de faptul că în România diagnosticul este stabilit în fazele tardive ale bolii, atunci când este instalată deja neoplazia la țesuturile din jur (neoplazie invazivă).
Singura modalitate de a preveni cancerul cervical este testarea de rutină, singura metodă cunoscută de a îmbunătăți perspectivele femeilor cu risc.
Important de reținut!
Dacă este depistat la timp, cancerul de col uterin este tratabil. Tot ce ai de făcut este să te programezi pentru un simplu consult ginecologic și o testare Babeș-Papanicolau!