Programare

Legătura dintre dietă și fertilitate

Fetal Care » Legătura dintre dietă și fertilitate
6 ianuarie 2019

Dieta testată pentru creșterea ratei de succes în FIV

Echipa de experți în fertilitate a Marii Britanii a dezvăluit, în cadrul congresului Societății Europene de Reproducere Umană Asistată și Embriologie de la Geneva, un studiu conform căruia reducerea cantității de glucide în alimentația zilnică poate îmbunătăți șansele de a concepe. Astfel, medicii specialiști în Reproducere Umană Asistată încurajează cuplurile care încearcă să conceapă să consume cât mai multe proteine și legume cu frunze, în aceeași măsură insistând pe consumul redus de carbohidrați. 

”Le spun pacienților mei că dacă vor mânca un sandviș la micul dejun, atunci aceasta va fi porția lor de carbohidrați pentru toată ziua respectivă! Nu pot avea un toast la prânz și paste la cină! Dacă doresc să servească paste seara, atunci cina va fi singura masă care va conține carbohidrați din timpul întregii zile; dacă doresc o porție de cartofi la prânz, atunci aceea este porția de carbohidrați a zilei!” – Dr. Gillian Lockwood, membru a Societății Medicale Britanice și a Societății Americane de Medicină Reproductivă, cu peste 25 de ani de experiență în Fertilizarea in Vitro.  În concluzie, pentru a crește șansele de a concepe, e important să ne rezumăm la o singură porție de glucide (carbohidrați) pe zi!  

Dr. G. Lockwood a evidențiat rezultatele unui studiu care a constatat că femeile care au consumat cantități mai mici de carbohidrați au avut ratele de succes în FIV de patru ori mai mari decât cele care au dus un stil de viață standard, fără atenție la detaliile alimentației. Acest studiu efectuat de DIRM Newark a ținut sub observație 120 de femei care se aflau într-un protocol de tratament pentru FIV. Acestea au fost împărțite în două grupuri – dietă săracă în carbohidrați pe de-o parte și alimentație de tip ″high carbs” în al doilea grup.

Din grupul celor cu dieta ″low-carb” 58% au obținut o sarcină prin FIV și au avut un copil sănătos. În grupul femeilor cu alimentație bogată în carbohidrați doar 11% au finalizat procesul de FIV cu nașterea unui copil sănătos!

Cercetătorii au concluzionat că, pentru a crește șansele de a rămâne însărcinată, ar trebui să nu consumați mai mult de 40% glucide și să creșteți cu până la 35% aportul de proteine în dieta de zi cu zi.

Cum afectează carbohidrații fertilitatea?

Calitatea ovocitelor produse de femeie și capacitatea de concepție sunt în egală măsură afectate de consumul de glucide rafinate iar studiile sugerează posibilitatea dublării șanselor de a avea o sarcină la pacientele care urmează o dietă propice, conform ghidajelor medicilor specialiști în nutriție.

În același timp, în conformitate cu raportul recent al Societății Britanice de Fertilitate, excesul de alimente greu de digerat poate împiedica sau chiar opri ovulația. Carbohidrații rafinați sunt molecule simple care se descompun rapid, provocând o creștere accelerate a nivelului de zahăr în sânge. În timp, mecanismul de procesare a zahărului în corpurile noastre încetinește, ceea ce poate deteriora celulele corpului, inclusiv gameții reproductivi (ovocitele și sperma). Mucoasa uterului, de asemenea, devine mai puțin receptivă la un embrion la femeile care consumă doze mai mari de glucide.

Știm că dieta are un impact major asupra șansei de concepție și asupra calității ovocitelor și din ce în ce mai mult realizăm impactul carbohidraților, în special. Atunci când încearcă să obțină o sarcină, ambii parteneri ai cuplului ar trebui să efectueze anumite controale individuale de specialitate, pentru dieta lor, și pentru evaluarea nivelurilor de vitamine, minerale și nutrienți.” – Prof.  Adam Balen, Președinte al Societății Britanice de Fertilitate.

Desigur, toate aceste recomandări nu înlocuiesc o evaluare detaliată și o monitorizare atentă în acest sens efectuată de către un medic specializat în nutriție, pentru a avea siguranța că dieta dumneavoastră vi se potrivește dar și pentru a face ajustările necesare, de fiecare data când este cazul.

În acest sens, am cooptat-o în echipa Fetal Care pe Dr. Maria Florea, medic specialist în nutriție și boli metabolice, cu supraspecializare în diabet zaharat și pneumologie. Pentru o evaluare generală în timpul pregătirii specifice fertilizării in vitro, un consult în vederea evitării diabetului gestațional, pentru monitorizarea periodică a sănătății generale a corpului dumnevoastră, în lupta asumată împotriva kilogramelor în plus care afectează calitatea vieții într-o măsură îngrijorătoare la nivel mondial sau pur și simplu pentru a bifa o rezoluție de început de an, Dr. Maria Florea vă poate fi un aliat de încredere, având la îndemână toate uneltele necesare!

Împreună transformăm visul în realitate!