Programare
Ne unim forțele cu Rețeaua de Sănătate Regina Maria

Legătura dintre dietă și fertilitate

Fetal Care » Legătura dintre dietă și fertilitate
6 ianuarie 2019

Infertilitatea este probabil cea mai importantă problemă a unui cuplu. Există destul de multe cauze care pot sta la baza infertilității (cauze clinice, stres). Așa se explică de ce numeroase cupluri ajung la soluția fertilizării in vitro pentru a avea copii, iar acest lucru înseamnă că există tratament pentru infertilitate

Poate însă fertilitatea să fie afectată de nutriție? Cu siguranță da. Vă explicăm în acest articol de ce și cum poate fi rezolvată problema.

O dietă sănătoasă și echilibrată asigură toate substanțele nutritive de care are nevoie o femeie pentru a putea concepe, duce la bun sfârșit o sarcină și pentru a alăpta ulterior bebelușul. Pe de altă parte, o dietă echilibrată și sănătoasă ajută un bărbat să aibă o cantitate de spermă suficientă și de calitate astfel încât să facă posibilă apariția copilului. 

Știm cu toții că trăim o viață stresantă, avem uneori un stil de viață dezordonat, mâncăm pe apucate și nu întotdeauna cel mai sănătos. Cu toate acestea, alimentația ar trebui să se afle printre cele mai mari preocupări ale noastre. În primul rând, pentru că nutriția se află în strânsă legătură cu starea noastră de sănătate, prezentă și viitoare. În al doilea rând, alimentația poate veni în sprijinul celor care își doresc un copil, mai ales dacă apelează la metoda fertilizării in vitro (FIV).   

În cadrul Congresului Societății Europene de Reproducere Umană Asistată și Embriologie de la Geneva, experții în fertilitate a Marii Britanii au prezentat un studiu din care rezultă că șansele de a concepe un copil sunt crescute prin reducerea cantității de glucide în alimentația zilnică. Acesta este motivul pentru care medicii specialiști în reproducere umană asistată sfătuiesc cuplurile care intenționează să aibă un copil să consume proteine, legume, fructe și să scadă consumul de carbohidrați.  

Iată ce spune dr. Gillian Lockwood, membru al Societății Medicale Britanice și a Societății Americane de Medicină Reproductivă și expert cu peste 25 de ani în domeniul fertilizării in vitro:

Le spun pacienților mei că dacă vor mânca un sandviș la micul dejun, atunci aceasta va fi porția lor de carbohidrați pentru toată ziua respectivă! Nu pot avea un toast la prânz și paste la cină! Dacă doresc să servească paste seara, atunci cina va fi singura masă care va conține carbohidrați din timpul întregii zile; dacă doresc o porție de cartofi la prânz, atunci aceea este porția de carbohidrați a zilei!”

Cu alte cuvinte, ceea ce spune dr. Lockwood este că pentru a crește șansele de a concepe un copil, viitorii părinți trebuie să se rezume la numai o porție de glucide (carbohidrați) pe zi. Expertul britanic ia în calcul un studiu conform căruia femeile care au consumat cantități mai mici de carbohidrați au avut rate de succes în fertilizarea in vitro de patru ori mai mari decât cele care au dus un stil de viață în care nu au acordat prea mare atenție dietei. Trebuie spus că cercetarea a fost realizată de DIRM Newark, pe 120 de femei care s-au aflat într-un protocol de tratament pentru fertilizare in vitro. Participantele la studiu au fost împărțite în 2 grupe, unul care s-a bazat pe o dietă săracă în carbohidrați și celălalt care s-a bazat pe o dietă de tip „high carbs”. Rezultatele cercetării au fost următoarele: din grupul celor cu dieta „low-carb”, 58% au obținut o sarcină prin FIV și au avut un copil sănătos. În grupul femeilor cu alimentație bogată în carbohidrați, doar 11% au finalizat procesul de FIV cu nașterea unui copil sănătos!

Așadar nu este de mirare concluzia experților conform căreia, pentru a crește șansele de a rămâne însărcinată, ar trebui să:

  • nu consumați mai mult de 40% glucide;
  • să creșteți cu până la 35% aportul de proteine în dieta de zi cu zi.

Cum afectează carbohidrații fertilitatea

Calitatea ovocitelor produse de femeie și capacitatea de concepție sunt în egală măsură afectate de consumul de glucide rafinate din alimentația femeii. Studiile sugerează posibilitatea dublării șanselor de a duce cu succes o sarcină la bun sfârșit și de a avea un copil sănătos la pacientele care urmează o dietă sănătoasă, conform recomandărilor  medicilor specialiști în nutriție.

 

Un alt aspect important ține de faptul că, în conformitate cu un raport al Societății Britanice de Fertilitate, excesul de alimente greu de digerat poate împiedica sau chiar opri ovulația. Explicația este foarte simplă: carbohidrații rafinați sunt molecule simple care se descompun rapid, provocând o creștere accelerată a nivelului de zahăr în sânge. În timp, mecanismul de procesare a zahărului în corpurile noastre încetinește, ceea ce poate deteriora celulele corpului, inclusiv gameții reproductivi (ovocitele și sperma). Mucoasa uterului, de asemenea, devine mai puțin receptivă la un embrion, în cazul femeilor care consumă doze mai mari de glucide.

Știm că dieta are un impact major asupra șansei de concepție și asupra calității ovocitelor și din ce în ce mai mult realizăm impactul carbohidraților, în special. Atunci când încearcă să obțină o sarcină, ambii parteneri ai cuplului ar trebui să efectueze anumite controale individuale de specialitate, pentru dieta lor, și pentru evaluarea nivelurilor de vitamine, minerale și nutrienți.” – Prof.  Adam Balen, Președinte al Societății Britanice de Fertilitate.

Important de reținut!

Aceste recomandări nu înlocuiesc o evaluare detaliată și o monitorizare atentă din partea unui medic specialist în nutriție. Acesta va putea indica cea mai bună dietă care se potrivește pacientei, iar aceasta va ști, în fiecare etapă a sarcinii, ce ajustări trebuie să facă pentru sănătatea ei și a copilului.

Ce nutrienți pot reduce riscul de infertilitate

Infertilitatea femeilor este legată în principal de tulburările de ovulație, de aceea se recomandă nutrienți precum:

  • acid folic;
  • acizi grași;
  • omega-3;
  • vitamina E;
  • vitamina C;
  • zinc;
  • calciu;
  • seleniu;
  • fier;
  • vitamina B12;
  • magneziu.

Care sunt alimentele care sporesc fertilitatea

Legumele și fructele sunt cele mai recomandate. Cu cât mai colorate cu atât mai bine, pentru că fructele și legumele crude și proaspete conțin toți nutrienții deja menționați. Iată cele mai bune produse:

  • avocado;
  • prune;
  • rodii;
  • caise;
  • afine/fructe de pădure;
  • nuci;
  • semințe;
  • orez;
  • broccoli;
  • fasole/linte;
  • conopidă;
  • cartofi dulci;
  • sparanghel;
  • sfeclă;
  • ouă;
  • somon;
  • sardine;
  • lactate;
  • ficat.

Trucuri nutriționale pentru cuplurile care doresc să-și crească fertilitatea

Iată ce ar trebui să facă cuplurile care doresc să aibă o fertilitate crescută:

  • să apeleze la o singură porție de carbohidrați pe zi;
  • să consume fructe și legume proaspete;
  • să consume pește de 2 ori pe săptămână;
  • să se hidrateze optim;
  • să evite consumul de alcool. Orice exces de alcool duce la scăderea libidoului;
  • să evite zahărul, mai ales în exces, și să înlocuiască sucurile care conțin zahăr cu sucurile proaspăt stoarse; 
  • să evite soia și produsele care conțin soia, pentru că acest nutrient poate perturba echilibrul hormonal, foarte important în fertilitate;
  • să consume frecvent pește gras, ouă ecologice și să reducă pe cât posibil consumul de pești grași mari (aceștia conțin grăsimi omega-3, dar și metale grele, care afectează fertilitatea), carnea roșie, produsele de tip fast-food și alimentele procesate.

Important de reținut!

Partenerii trebuie să știe că este nevoie de un interval de 6-12 luni pentru ca efectele îmbunătățirii unui stil de viață să producă efectele scontate în domeniul fertilității.

În acest sens, am cooptat-o în echipa Fetal Care pe Dr. Maria Florea, medic specialist în nutriție și boli metabolice, cu supraspecializare în diabet zaharat și pneumologie. Dr. Maria Florea vă poate fi un aliat de încredere în următoarele situații:

  • pentru o evaluare generală în timpul pregătirii specifice fertilizării in vitro;
  • pentru un consult în vederea evitării diabetului gestațional; 
  • pentru monitorizarea periodică a sănătății generale;
  • pentru monitorizarea atentă a greutății dumneavoastră.