Greşeli frecvente care ne afectează fertilitatea
Societatea din zilele noastre ne impune un stil de viaţă dinamic, de multe ori alert, trebuie să ştim să ne adaptăm din mers multor situaţii, iar obiceiurile milenare ale speciei umane sunt puse la încercare.
Petrecem foarte mult timp în spaţii închise, de multe ori în aceeaşi poziţie, în faţa calculatorului, obişnuim să mâncăm ceva „pe fugă” şi de obicei semipreparat. Toate aceste lucruri au devenit comune şi îşi pot pune amprenta acolo unde ne doare cel mai mult: ele afectează capacitatea noastră reproductivă.
Există o multitudine de motive pentru care o femeie nu poate rămâne foarte repede însărcinată, începând de la un dezechilibru alimentar, supraponderabilitate, stres, vârstă, obiceiuri nocive (consum de alcool, fumat), sedentarism.
Încercăm aşadar să conturăm câteva sfaturi în ceea ce privește şansele de a rămâne gravide şi, în acelaşi timp, de a ne modela stilul de viaţă.
Alimentația
Ceea ce mâncăm zi de zi poate ameliora calitatea ovulaţiei unei femei sau a spermei, în cazul bărbaţilor. Opţiunea pentru grăsimile mononesaturate (măsline, ulei de măsline, ulei de arahide, de nuci, susan) şi grăsimile polinesaturate (uleiul de porumb, soia, floarea soarelui, peştele gras) în detrimetrul celor saturate (carne roşie, unt) şi a celor „trans“, pe care le găsim mai ales în alimentaţia industrială (margarină, fast food, produse de patiserie), aduce clar un beneficiu organismului uman, inclusiv în planul fertilităţii.
Evitarea unui obicei alimentar des întâlnit, şi anume consumul de produse lactate degresate:
Degresarea este un proces de separare a grăsimilor din produsele lactate prin centrifugare, astfel că în produsele rezultate se creează un dezechilibru între substanţele solubile în apă, ce se găsesc în cantitate mai mare decât cele solubile în grăsimi, proporţia de vitamine şi hormoni fiind dezechilibrată. Astfel că în produsele degresate se găsesc mai mulţi factori de a creşte prolactina decât în cele nedegresate, unele studii indicând o legătură între acest fel de produse şi acneea. De aceea este de preferat sa consumăm unul, două produse lactate întregi pe zi, ce au în compoziţie toate elementele benefice.
Diminuarea sau chiar înlăturarea din alimentaţie a produselor cu indice glicemic ridicat, adică a celor care ne cresc rapid glicemia (zahăr rafinat, făină albă, cartofi, sucuri, patiserie etc):
Consumul lor antrenează o creştere importantă a secreţiei de insulină, hiperinsulinemia repetată alterând procesul de ovulaţie. Alimentele cu index glicemic scăzut (cum sunt cerealele, făina integrală, legumele, fructele) sunt cele care trebuie favorizate în alimentaţie.
În ceea ce priveşte proteinele, cele de origine vegetală trebuie să constituie mai mult de 50% din aportul proteic total (orez, linte, grâu, fasole). Carnea roşie trebuie consumată în cantităţi moderate, o porţie, două pe săptămână, iar proteinele animale ar trebui să provină mai ales din peştele gras, bogat în Omega 3.
În atenţia domnilor ar trebui să fie consumul de soia, ce trebuie diminuat în cazul lor. Proteinele şi isoflavonele din soia acţionează ca şi estrogenii şi pot diminua fertilitatea masculină, mai ales la subiecţii supraponderali.
În privinţa consumului de vitamine şi minerale, acidul folic este foarte important pentru că reduce riscul de anomalii ale tubului neural şi rata avorturilor spontane. De asemenea, are un efect pozitiv asupra ovulaţiei şi a spermei. Foarte important este şi aportul de calciu şi zinc.
Greutatea
Vorbim de supraponderalitate de la un indice de masă corporală mai mare de 25 şi de obezitate de la un indice peste 27. Indicele de masă corporală se calculează astfel: greutatea raportată la înalţimea la pătrat (G (kg)/ h*h (m)).
Obezitatea în sine nu înseamnă infertilitate, dar se corelează cu creşterea riscului, de aproximativ 3 ori. Păstrarea greutăţii adaptate la înălţimea pe care o avem este un lucru esenţial nu numai pentru partea de fertilitate, dar ne fereşte şi de asocierea altor tulburări metabolice, hormonale, cardiovasculare, articulare şi lista poate continua.
În extrema cealaltă, lipsa aportului alimentar sau aportul caloric foarte mic duce la grave tulburări hormonale, cu dereglarea ciclului menstrual.
În strânsă corelaţie cu greutatea este şi practicarea unui exerciţiu fizic regulat. Este foarte important să facem acest lucru, dar nu într-un mod excesiv, extrem, pentru că poate avea efect negativ, provocând în mod indirect lipsa ovulaţiei la femei.
Consumul de alcool
Un studiu danez a arătat că un consum de 10 pahare de vin, în perioada în care cuplul doreşte să conceapă un copil, creşte semnificativ riscul de avort spontan. De asemenea, consumul de alcool poate perturba ciclurile menstruale şi scade calitatea ovulaţiei. La bărbaţi, alcoolul antrenează o scădere a secreţiei de testosteron (hormon masculin) şi o creştere a celei de estrogeni. O consecinţă directă este scăderea libidoului şi o alterare a spermei: scade cantitatea de spermatozoizi, scade mobilitatea lor şi creşte proporţia de spermatozoizi anormali. Se recomandă aşadar scăderea consumului de alcool cu 3 luni înainte de procreere, aceasta perioadă fiind un ciclu de maturare al unei noi serii de spermatozoizi.
Fumatul
Suntem obişnuiţi să auzim de multe ori fraza „în timpul sarcinii voi renunţa la fumat”, dar trebuie să spunem că acest lucru, din păcate, nu este de ajuns (numai jumătate din femeile care rămân gravide reuşesc să se oprească din fumat, una din consecinţe fiind greutatea mică la naştere a fătului). Fumatul poate diminua fertilitatea într-o manieră importantă: mai mult de 4000 de substanţe au fost izolate din fumul de ţigară, 400 dintre ele fiind carcinogene şi mutagene, alterând astfel calitatea ovocitului şi spermatozoidului.
Mai mult, femeile care fumează au nevoie de o perioadă de timp aproape dublă, pentru a rămâne gravide (în medie, de la 6 luni până la peste un an). Diminuarea fertilităţii este strâns corelată cu gradul tabagismului, adică numărul de ţigarete fumate pe zi şi vârsta debutului. Un fapt îmbucurător, însă, este acela că efectele negative ale fumatului sunt în mare parte reversibile. Totuşi, ele afectează aparatul genital, la diferite nivele: sunt afectate trompele, creşte riscul de sarcină extrauterină, scade motilitatea cililor la acest nivel şi creşte susceptibilitatea la infecţii genitale; la nivel de col uterin, este alterată glera cervicală, cu diminuarea capacităţii spermatozoizilor de a o parcurge; la nivel de endometru, scade fluxul sanguin, iar în ceea ce priveşte ovarele, se manifestă efecte nocive asupra ovocitelor.
La bărbaţi, fumatul este implicat în mai multe afecţiuni: probleme de disfuncţie erectilă ce sunt reversibile într-o anumită măsură în cazul renunţării la acest viciu; alterarea parametrilor spermei: diminuarea numărului acestora, dar şi diminuarea vitalităţii şi mobilităţii lor, alterarea morfologiei spermatozoizilor.
Consumul de canabis
Consumul de canabis are clar un impact negativ asupra fertilităţii masculine, prin reducerea volumului de spermă, a numărului de spermatozoizi, a vitezei lor prin creşterea acesteia la început şi apoi diminuarea ei când se apropie de ovul, cu efect negativ asupra fecundării.
Consultul de rutină la medic
Consultul de rutină la ginecolog ne aduce informaţii adecvate despre sănătatea aparatului nostru genital şi o consiliere adaptată nevoilor noastre. Nu trebuie să aşteptăm să avem o simptomatologie pentru a planifica o întâlnire la ginecolog. Există multe anomalii de structură a aparatului genital care nu au nicio exprimare clinică, precum şi unele infecţii cu repercusiuni ireversibile asupra aparatului genital, cum ar fi infecţia cu Chlamydia, o boală cu transmitere sexuală ce se regăseşte la 20% din populaţie şi care, de multe ori, nu se manifestă.
Sunt aşadar multe decizii care pot influenţa capacitatea noastră de a rămâne gravide, începând de la stilul de viaţă (alimentaţie, sport, consum de substanţe nocive) până la managementul stresului individual şi al responsabilităţii individuale (consultul medical).
Cheia succesului pare a fi echilibrul, evitarea extremelor de orice fel, şi mai ales, pe cât posibil, a substanţelor nocive.
Nu cunoști perioada ovulației
Cunoașterea perioadei fertile este un factor foarte important în ceea ce privește fertilitatea. Această perioadă determină planningul familial. Se consideră că atunci când perioada fertilă este monitorizată corect este mai simplu de calculat perioada fertilă a femeii.
Organismul oferă semne care pot indica perioada de ovulație:
- mărirea sânilor;
- sensibilitatea mărită a sânilor;
- durere în zona ovarelor;
- crampe;
- dureri abdominale laterale;
- modificarea mucusului cervical;
- creșterea apetitului sexual;
- test de ovulație pozitiv.
Contact sexual zilnic
Dacă este contraindicat contactul sexual în exces, nici contactul sexual numai în ziua ovulației nu este o idee bună, pentru că astfel scad șansele de a rămâne însărcinată. Explicația este foarte simplă: odată ce este eliberat, ovulul are o durată de viață de 12 sau 24 de ore, în vreme ce sperma poate supraviețui 3-5 zile după actul sexual. Nu uita că fereastra fertilității începe cu 2-3 zile înainte de ovulație, continuă în ziua ovulației și încă o zi după ovulație.
Contact sexual doar în ziua ovulației
Dacă este contraindicat contactul sexual în exces, nici contactul sexual numai în ziua ovulației nu este o idee bună, pentru că astfel scad șansele de a rămâne însărcinată. Explicația este foarte simplă: odată ce este eliberat, ovulul are o durată de viață de 12 sau 24 de ore, în vreme ce sperma poate supraviețui 3-5 zile după actul sexual. Nu uita că fereastra fertilității începe cu 2-3 zile înainte de ovulație, continuă în ziua ovulației și încă o zi după ovulație.
Asumarea vinei pentru infertilitate fără control medical
Acest aspect are mai degrabă o conotație psihologică în cazul femeilor. În mod cert, acest mod de gândire induce o stare puternică de stres, ceea ce afectează mult șansele de a rămâne însărcinată. În realitate, „vina” nu aparține întotdeauna femeii, în aproximativ 40% dintre cazuri bărbatul este cel care nu poate concepe.
Există ceva mai important decât vina în sine. Partenerii trebuie să înțeleagă cauza reală și să accepte soluția oferită de medic. De asemenea, este foarte important și stilul de viață sănătos, pentru ambii parteneri.
Mitul pozițiilor sexuale benefice pentru fertilitate
Este, în parte, doar un mit. În realitate, lucrurile sunt extrem de simple: în timpul ejaculării se eliberează o cantitate de spermatozoizi, iar ținta acestora este ovulul. Procedeul prin care se întâmplă ține de biologie, pozițiile sunt mai puțin importante. Dacă ne gândim însă la ceea ce este important, menținerea cât mai mult a spermei în vagin, poziția misionarului pare a fi poziția favorizantă a apariției unei sarcini, dar nu există studii concludente în acest sens. Dacă este ceva ce contează cu adevărat este cât de confortabil se simt partenerii și cât de mult își doresc un copil. Se mai poate recomanda ca, după actul sexual, femeia să rămână întinsă în pat cel puțin 5 minute.
Așteptarea prea lungă până la controlul medical
Este important, așadar, să ai grijă de tine, să ții seama de toate aceste aspecte și mai ales să te consulți cu medicul specialist atunci când apar lucruri îngrijorătoare, sau când lucrurile nu merg așa cum te-ai fi așteptat.
Pe scurt: sfaturi dacă vrei să rămâi însărcinată
În concluzie, iată la ce trebuie să fii atentă dacă vrei să rămâi însărcinată:
- Ai grijă la alimentație, tu și partenerul. Dieta trebuie să fie bogată în citrice (acid folic), pește, acizi grași Omega 3, cereale integrale. De asemenea, lactatele sunt bogate în calciu, iar fierul este recunoscut pentru faptul că susține fertilitatea. Dacă medicul specialist recomandă, poți recurge la suplimentele alimentare, este dificil să asiguri din alimentație necesarul de substanțe nutritive de care ai nevoie.
- Sportul este recomandat, dar nu în exces. Ajută foarte mult urcatul și coborâtul scărilor, mersul pe jos (40 de minute zilnic), genuflexiunile, întinderile, dansul.
- Odihna este foarte importanta în fertilitate, pentru că în timpul somnului organismul se reface, iar nivelul progesteronului crește. Progesteronul este cel care reglează ciclul menstrual și pregătește uterul pentru susținerea ovulului fecundat.
- Elimină stresul: stresul este unul dintre cei mai puternici factori declanșatori ai infertilității. De aceea, dacă știi că treci prin asemenea stări, apelează la tehnici precum meditația, plimbările, masajul, yoga.
- Perioada de ovulație: determinarea acestei perioade este foarte importantă, dar pentru asta ciclul menstrual trebuie să fie regulat. Pentru favorizarea sarcinii, medicii recomandă contact sexual nu numai în ziua ovulației, ci și cu 3-4 zile înainte de ovulație.
- Poziții sexuale optime: nu există studii care să confirme, dar se crede că poziția misionarului este poziția favorizantă.
- Obiceiurile nesănătoase trebuie excluse: fumatul, excesul de cafea, consumul de alcool, drogurile. Toate aceste obiceiuri afectează motilitatea spermatozoizilor, nivelul hormonal, dar și ejacularea.
- Substanțele chimice sau toxice pot afecta puternic fertilitatea, dar pot favoriza și apariția malformațiilor la naștere. Testele de fertilitate pot ajuta în acest sens.
Consultul obstetrical este foarte important, mai ales dacă femeia nu a reușit să rămână însărcinată în decurs de un an (în cazul vârstei de până în 30 de ani). Poate fi vorba de infertilitate sau nu, în urma consultului medical se va putea spune dacă este vorba despre greutatea pacientei, despre un stil de viață nesănătos, lipsa hidratării și nu numai. Tot medicul specialist poate solicita și alte investigații și teste, ambilor parteneri, iar la finalul acestora va oferi soluțiile. De asemenea, consilierea psihologică poate ajuta foarte mult partenerii.