Amânarea sau planificarea corectă a sarcinii
Vă gândiți să aveți un copil – dar acum nu este momentul potrivit?
În prezent, multe femei și cupluri doresc amânarea întemeierii unei familii, fie din cauza unor aspecte de ordin social sau economic, fie pentru că alegerile profesionale necesită implicare și efort suplimentar pentru o perioadă determinată de timp. Alteori cuplurile trebuie să ia în calcul prezervarea fertilității, secundar unor motive medicale. Întotdeauna în viață este vorba despre opțiuni și alegeri iar din acest punct de vedere tehnologiile actuale ne pot orienta către cele mai bune și cele mai corect informate decizii.
La Fetal Care specialiștii noștri în infertilitate vă pot furniza informațiile complete despre statusul actual al fertilității dumneavoastră și vă pot ajuta să luați decizia corectă în legătură cu programarea unei sarcini.
Este important să conștientizați diminuarea potențialului reproductiv uman odată cu înaintarea în vârstă. În timp ce în jurul vârstei de 30 de ani ~75% dintre femei vor putea obține o sarcină într-un an, procentul scade la 66% la vârsta de 35 de ani și continuă să scadă dramatic după 40 de ani (Royal College of Obstetricians and Gynaecologists). Pentru a extinde linia de siguranță și pentru a elimina eventuale probleme apărute în momentul în care veți lua decizia obținerii unei sarcini, specialiștii în infertilitate recomandă testarea periodică a capacității reproductive atât a femeilor cât și a bărbaților, între 20 și 35 de ani.
Pentru femei aceste evaluări periodice cuprind aprecierea rezervei ovariene cu ajutorul ultrasonografiei și a dozării AMH. Pentru bărbați este utilă efectuarea spermogramei și a testelor imunologice (MAR – Mixed Antiglobulin Reaction test). La ora actuală ~30% din cauzele infertilității cuplului sunt de natură masculină iar procentul raportat este într-o continuă creștere.
Ce metode medicale sunt disponibile pentru a prezerva fertilitatea?
Crioconservarea ovocitelor (egg freezing) este o metodă eficientă de prezervare a fertilității pentru femeile care doresc să amâne o sarcină. Ovocitele sunt colectate și stocate prin aceleași metode disponibile în cadrul tehnicilor de reproducere umană asistată (RUA). Majoritatea studiilor efectuate de lideri în domeniul reproducerii asistate susțin faptul că metoda este eficientă și sigură, iar ratele de fertilizare sunt similare cu cele ale ovocitelor proaspete. În realitate pot exista chiar beneficii pe termen lung prin reducerea ratei de avort recurent în trimestrul I și a ratelor de anomalii cromozomiale atunci când se folosesc ovocite stocate, recoltate la vârste mai tinere, față de sarcinile obținute natural sau cu ovocite proaspete, recoltate la după 36 de ani. Stocarea celulelor reproductive feminine este limitată ca timp la 10 ani, prin protocoalele internaționale de RUA.
Ca bărbat, ce pot face pentru prezervarea fertilității?
Crioconservarea spermei este o metodă eficientă pentru partenerii cu spermogramă ce indică o scădere treptată a calității/cantității de spermatozoizi precum și pentru cei care urmează tratamente medicale sau chirurgicale ce pot afecta fertilitatea. Stocarea spermei este de asemenea limitată la 10 ani iar ratele de succes în obținerea sarcinii sunt mai ridicate pentru sperma crioconservată în urma unui rezultat bun al spermogramei, decât în cazul folosirii de spermatozoizi proaspeți obținuți după tratamente sau intervenții care afectează fertilitatea.
Contactați specialiștii departamentului pentru Fertilitate și RUA din cadrul Clinicii Fetal Care pentru a afla mai multe detalii despre opțiunile dumneavoastră!