Programare
Ne unim forțele cu Rețeaua de Sănătate Regina Maria

Doctor Voinea Sebastian și microchirurgia infertilității masculine

Fetal Care » Doctor Voinea Sebastian și microchirurgia infertilității masculine
3 noiembrie 2022

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, infertilitatea este o problemă de sănătate care afectează un număr foarte mare de cupluri, cu un impact major la nivel psihologic, emoțional și spiritual. Estimările arată că, la nivel global, 48 de milioane de cupluri se confruntă cu infertilitate [1].

Infertilitatea este o boală a sistemului reproducător, masculin sau feminin, definită prin eșecul de a obține o sarcină după 12 luni de relații sexuale (sau mai mult) fără folosirea metodelor de contracepție [2]. Trebuie punctat așadar, că infertilitatea nu este doar o problemă a femeilor, cum se consideră de regulă. Infertilitatea masculină poate fi singura cauză pentru care cuplul nu poate concepe un copil sau putem întâlni infertilitatea mixtă, când există probleme care afectează deopotrivă ambii parteneri. De reținut este că, infertilitatea trebuie tratată ca o boală a cuplului.

Cum poate fi tratată infertilitatea masculină?

Infertiliatea de tip masculin sau feminin are o cauză care trebuie identificată sub îndrumarea unei echipe medicale. De știut este că, dacă un cuplu nu poate concepe copii, bărbatul va fi primul care va începe investigațiile, pentru că sunt mult mai ușoare, mai rapide, deloc invazive și mai puțin costisitoare. Se recomandă ca prima dată să fie făcută spermograma (analiza spermei), care oferă informații despre numărul și mobilitatea spermatozoizilor. Dacă aceasta iese bine, bărbatul nu mai are de făcut nicio altă investigație. În caz contrar, prezentăm mai jos principalele probleme întâlnite.

Cauzele infertilității masculine

  • Oligospermia – un număr mai mic de spermatozoizi decât în mod normal;
  • Azoospermia – lipsa completă a spermatozoizilor;
  • Astenospermia – există probleme de mobilitate a spermatozoizilor (nu sunt suficient de mobili și nu ajung să fecundeze ovulul);
  • Teratospermia – există probleme a calității spermatozoizilor, forma acestora fiind modificată.

De știut: Varicocelul (afecțiune care provoacă dilatația venelor, ce drenează sângele testicului) este o cauză frecventă pentru oligospermie, astenospermie sau teratospermie.

Stresul, alimentația, oboseala, un stil de viață dezechilibrat pot fi și ei factori care conduc la aceste dereglări ale spermei.

Varicocelul – cauză frecventă a infertilității masculine

Testiculele au temperatura cu două, trei grade mai mică decât cea a corpului pentru a putea produce spermatozoizi. Varicocelul reprezintă dilatația venelor care preiau sângele de la nivelul testiculului, afectând fluxul sangvin normal. Mai precis, sângele stagnează, crește căldura locală și, ulterior se degradează producția de spermatozoizi. 

De reținut: Varicocelul, din cauza venelor care se dilată foarte mult și a sângelui care circulă tot mai greu, păstrează temperatura din testicul prea ridicată, afectând formarea, motilitatea și funcționarea spermatozoizilor.

Notă: Examenul clinic și ecografia scrotală sunt necesare pentru diagnosticul varicocelului.

Cum se operează varicocelul?

Varicocelul poate fi tratat chirurgical. Intervenția se numește: varicocelectomie microscopică subinghinală. Medicul identifică venele afectate (care cauzează supraîncălzirea testiculului), pentru a face ligaturarea lor, astfel încât fluxul sangvin să fie redirecționat către venele normale.

Venele care pot cauza varicocelul sunt de trei tipuri și se numesc:

  • vene gubernaculare;
  • vene spermatice externe;
  • vene spermatice interne;

O varicocelectomie reușită înseamnă:

  • prezervarea tuturor arterelor (în special artera spermatică internă – principala sursă de vascularizație testiculară);
  • curățarea vaselor limfatice și a ductului deferent cu artera și venele aferente;
  • ligaturarea și secționarea tuturor venelor spermatice interne și externe, a venelor gubernaculului testicular, realizate printr-o mini incizie, fără secționarea sau dilacerarea fasciei și/sau a musculaturii și fără expunere la raze X [3].

Avantajele microchirurgiei în tratarea varicocelului:

  • maximă precizie și acuratețe cu care se efectuează intervenția;
  • redarea mărită a imaginii de la locul intervenției;
  • incizie minimă;
  • risc redus de complicații;
  • durere postoperatorie mult diminuată;

Doctorul Voinea Sebastian îți poate răspunde la întrebări în clinica Fetal Care

Operația de varicocelectomie microscopică subinghinală este realizată în clinica Fetal Care de Doctorul Sebastian Voinea, medic primar urolog, doctor în științe medicale, cu supraspecializare în: microchirurgia infertilității, tratamentul infertilității masculine, andrologie și competență europeană în medicina sexualității.

Cea mai mare satisfacție a Domnului Doctor Sebastian Voinea este bucuria tăticilor care i-au trecut pragul pentru a scăpa de infertilitatea masculină și a procrea pe cale naturală. Recunoștința muncii domniei sale este atunci când primește fotografii cu bebeluși aflați în brațele unor cupluri care, cu ceva timp în urmă, se loviseră de stresul de a nu reuși să conceapă un copil. 

Datorită microchirurgiei infertilității masculine și a expertizei vaste a Doctorului Sebastian Voinea, astăzi multe dintre problemele care-l împiedică pe bărbat să fie fertil, sunt rezolvate prin intervenții minim invazive, cu riscuri chirurgicale semnificativ reduse, cu recuperare rapidă și durere postoperatorie minimă.

Vrei să simți bucuria de a deveni tătic? Te așteptăm în Clinica Fetal Care, unde te așteaptă o echipă medicală multidisciplinară și o tehnologie de vârf, prezentă la nivel mondial.

Referințe:

1 Who.int. Infertility. 2020, https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/infertility. Accesat in 5 octombrie 2022. 

2 Idem.

3 Voinea, S; Gagiu, C; Manea, I; Priporeanu, T; Turcanu, A; et al. Varicocelectomia microscopica subinghinala cu expunerea retrograda a testicului„. Revista Romana de Urologie; Bucuresti vol. 12, Iss. 2, (2013); 132; accesat online in data de 6 octombrie 2022;