Infertilitatea la femei: Cauze, factori de risc și investigații necesare
Infertilitatea înseamnă lipsa apariției unei sarcini după aproximativ un an de contact sexual regulat, neprotejat, în cazul unui cuplu care se află la o vârstă fertilă.
Cauze medicale ale infertilității la femei
Infertilitatea de cuplu are în 40-50% dintre situații o cauză feminină, în 30-40% dintre situații o cauză masculină. În 1-20% dintre situații, cauza este necunoscută (infertilitate idiopatică).
În cazul infertilității feminine, cele mai frecvente cauze sunt:
Disfuncția ovariană
Poate fi vorba despre ovulația neregulată, sau chiar lipsa totală a ovulației. Pot fi afectate peste un sfert dintre femeile care au probleme legate de fertilitate.
- Sindromul ovarelor polichistice (PCOS): este cea mai frecventă cauză a infertilității la femei.
- Dereglări ale hipofizei și hipotalamusului: este afectată secreția de prolactină, FSH și LH.
- Insuficiență ovariană precoce: poate fi vorba despre pierderea precoce a rezervei ovariene din cauza unor factori genetici sau a unor tratamente agresive (chimioterapie).
Infertilitatea de factor tubar (obstrucția trompelor uterine)
Acest tip de infertilitate presupune că trompele uterine sunt obturate sau impermeabile și din această cauză nu permit spermatozoidului să ajungă la ovul, pentru că pasajul este blocat.
Printre cele mai importante cauze ale blocării trompelor sunt:
- boala inflamatorie pelvină: poate fi vorba despre infecții cu transmitere sexuală, chlamydia, gonoreea, infecții recurente care afectează uterul și trompele.
- intervenții chirurgicale la nivel pelvin: poate fi vorba inclusiv despre îndepărtarea unei sarcini extrauterine, care poate afecta iremediabil funcțiile uterine.
Endometrioza
Endometrioza apare atunci când țesutul endometrului crește în afara uterului. Poate influența funcția ovarelor, a uterului și a trompelor uterine.
Afecțiuni ale uterului
Poate fi vorba despre malformații uterine, fibroame, polipi, infecții ale endometrului, utilizarea unui sterilet.
Afecțiuni ale vaginului sau ale colului uterin
Astfel de afecțiuni pot să cuprindă: malformații, infecții, cauze imunologice.
Cancerul sau tratamentul împotriva cancerului
Fertilitatea feminină poate fi afectată de anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul organelor reproducătoare feminine. De asemenea, radioterapia și chimioterapia pot să influențeze fertilitatea.
Alte afecțiuni
Infertilitatea feminină poate apărea și în cazul problemelor medicale asociate cu pubertatea întârziată sau amenoreea (absența menstruației), boală celiacă, diabet deficitar controlat, lupus, anomalii genetice.
Infertilitatea de cauze idiopatice (neexplicată)
Există cazuri în care cauza infertilității nu poate fi identificată medical. Poate fi vorba despre o combinație de factori la ambii parteneri care afectează fertilitatea cuplului.
Factori de risc ce pot duce la infertilitate
Factorii de risc sunt comuni în cazul femeilor și bărbaților. Iată-i pe cei mai importanți:
Vârsta
Fertilitatea femeii scade odată cu vârsta (după 37 de ani). Infertilitatea la femeile mai în vârstă ține de numărul și de calitatea ovulelor sau de anumite probleme de sănătate care pot favoriza fertilitatea. Bărbații peste 40 de ani pot fi mai puțin fertili decât cei mai tineri și se pot înregistra riscuri mai mari pentru copii.
Fumatul
Fumatul reduce avantajele tratamentelor de fertilitate și șansa unei sarcini. De asemenea, avorturile spontane sunt mai frecvente în rândul femeilor care fumează. În cazul bărbaților, fumatul poate duce la disfuncție erectilă și la un număr redus de spermatozoizi.
Consumul excesiv de alcool
Nu întâmplător se recomandă femeilor care doresc să rămână însărcinate să nu consume alcool. Alcoolul crește riscul de defecte congenitale și poate contribui la infertilitate. La bărbați, consumul de alcool poate reduce numărul spermatozoizilor.
Obezitatea
Surplusul ponderal și sedentarismul pot crește riscul de infertilitate la femei. De asemenea, la bărbați, pot influența numărul spermatozoizilor.
Greutatea sub medie
Nu numai femeile cu greutatea peste medie pot avea probleme cu fertilitatea, dar și femeile care suferă de tulburări alimentare precum anorexia sau bulimia. Probleme pot avea și femeile care au o alimentație foarte strictă (hipocalorică).
Stresul
Stresul nu trebuie neglijat. Pe de o parte stresul stă la baza scăderii libidoului și pe de altă parte stresul poate acționa asupra hormonilor de reproducere din hipotalamus.
Investigații necesare pentru depistarea cauzei infertilității la femei
- La prima întâlnire cu medicul specialist se face un istoric medical al cuplului.
- Femeile prezintă un istoric medical și reproductiv: sarcini anterioare, nașteri, avorturi, eventuale complicații.
- În fișa pacientei se menționează greutatea, examenul local al aparatului genital, rezultatele analizelor de sânge, profilul hormonal complet efectuat în ziua 2-3 a ciclului menstrual, testări genetice, examenul ecografic care evidențiază aparatul genital, histerosonografia (permeabilitatea trompelor uterine), laparoscopia diagnostică.
- Medicul specialist recomandă și alte tipuri de investigații necesare. Există multiple astfel de investigații, inclusiv teste pentru infertilitate.
- Dacă este cazul, se poate recomanda și consiliere psihologică.
Care sunt principalele metode de tratament ale infertilității la femei?
Există mai multe tipuri de tratament pentru infertilitatea feminină:
- tratament medicamentos;
- tratament chirurgical;
- dacă aceste metode nu funcționează, pacienta poate apela la tehnici de impregnare artificială.
Stimularea ovulației prin tratamente medicamentoase de fertilitate
Aceste medicamente reglează și stimulează procesul de ovulație, stimulând producerea naturală a hormonilor necesari producerii ovulelor. Medicamentele recomandate de medic trebuie să țină seama de vârsta pacientei și de starea de sănătate a acesteia.
Există riscuri ale tratamentelor medicamentoase împotriva infertilității:
- sarcina multiplă: riscul crește atunci când este vorba despre medicamente injectabile. Trebuie ținut cont de faptul că o sarcină multiplă crește riscul de pierdere sau de complicații apărute pe parcursul sarcinii, sau la naștere.
- sindromul hiperstimulator ovarian: simptomele țin de inflamarea ovarelor și de senzația de durere care apare la nivelul acestora. Aceste senzații dispar în cele mai multe cazuri de la sine, dar se pot accentua cu senzații de greață, vărsături, diaree, dureri abdominale.
- tumori ovariene: riscul este mai mare la femeile care urmează acest tratament timp de aproximativ 12 luni, fără să rămână însărcinate. Cele mai predispuse sunt femeile care nu au mai fost niciodată însărcinate.
Chirurgie laparoscopică
Aceste intervenții chirurgicale sunt făcute pentru corectarea anomaliilor fizice de la nivelul organelor de reproducere. Poate fi vorba despre corectarea uterului, eliminarea unor posibili polipi endometriali sau din zona pelviană. Dacă trompele uterine sunt blocate, pacienta poate avea nevoie de o operație chirurgicală care să le elibereze. Această problemă poate fi rezolvată și pe cale medicamentoasă, dar medicul specialist este cel care recomandă cea mai bună metodă.
Asistență pentru reproducere
Asistența pentru reproducere poate presupune:
- inseminarea intrauterină: plasarea de spermatozoizi în interiorul uterului în apropierea perioadei de ovulație.
- reproducerea asistată prin intermediul tehnologiei: presupune obținerea de ovule mature de la femeie, care apoi sunt fertilizate cu spermatozoizi în laborator. Embrionii astfel obținuți sunt apoi plasați în uter. Procedura necesită teste de sânge și injecții hormonale zilnice.