Programare

Cauzele infertilității feminine

Fetal Care » Cauzele infertilității feminine
30 iunie 2020

Infertilitatea este definită ca lipsa apariției unei sarcini după aproximativ un an de contact sexual regulat, neprotejat, la un cuplu aflat la o vârstă fertilă. 

Infertilitatea de cuplu poate avea la baza în 40-50% din cazuri o cauză feminină, în 30-40% de cazuri o cauză masculină și între 10-20% cauzele sunt necunoscute (infertilitatea idiopatică).

Cele mai frecvente cauze ale infertilității la femei sunt:

Disfuncția ovariană ovulația neregulată sau lipsa totală a ovulației afectează peste 25% din femei: 

  • PCOS – sindromul ovarelor micropolichistice – este cea mai frecventă cauză a infertilității femeii. Aflați mai mult despre PCOS aici
  • Dereglări ale hipofizei și  hipotalamusului – afectând secreția de PROLACTINĂ , FSH și LH.
  • Insuficiență ovariană precoce. Pierderea precoce a rezervei ovariene din cauza unor factori genetici ( sindr. TURNER, X – fragile ș.a.) sau a unor tratamente agresive, cum ar fi chimioterapia.

Infertilitate de factor tubar (obstrucția  trompelor uterine) trompele uterine obturate sau impermeabile nu permit spermatozoidului să ajungă la ovul, pasajul fiind blocat. Printre cauzele care afectează trompele, cele mai importante sunt:

  • Boala inflamatorie pelvină – infecții cu transmitere sexuală, chlamydia sau gonoreea ori alte infecții recurente pot afecta uterul și trompele 
  • Intervenții chirurgicale la nivel pelvin, inclusiv intervenția pentru îndepărtarea unei sarcini extrauterine pot afecta iremediabil funcțiile trompelor 

Endometrioza – aflați mai mult despre endometrioză aici

Afecțiuni uterine sau cervicalecele mai des întâlnite afecțiuni de acest fel sunt:

  • Polipi sau tumori benigne (fibroame sau mioame) la nivel uterin. Unele pot bloca trompele uterine sau pot interfera cu implantarea embrionului. 
  • Anomalii uterine congenitale sau uter în formă anormală poate provoca probleme în obținerea sarcinii pe cale naturală
  • Patologii ale colului uterin – cum ar fi stenoza cervicală și/sau orice îngustare a colului uterin în urma unor afecțiuni.

Infertilitatea de cauze idiopatice (neexplicată)uneori cauza infertilității nu poate fi identificată medical. O combinație de factori minori la ambii parteneri poate afecta fertilitatea cuplului. 

Totuși, timpul este cel mai mare dușman al fertilității, în special la femei, de aceea tratamentul specific pentru infertilitate trebuie început cât mai devreme. Dacă după un an de contact sexual regulat, neprotejat, sarcina întârzie să apară, adresați-vă unei echipe de specialiști în probleme de fertilitate!