Programare
Ne unim forțele cu Rețeaua de Sănătate Regina Maria

Sindromul ovarelor polichistice (PCOS) și sarcina

Fetal Care » Sindromul ovarelor polichistice (PCOS) și sarcina
6 septembrie 2019

Sindromul ovarelor polichistice afectează aproximativ 10% dintre femeile acestei lumi, iar stilul de viață dinamic și stresul vor face ca acest procent să crească. Afecțiunea este îngrijorătoare pentru că este asociată cu infertilitatea feminină. 

Îți spunem, în acest articol, tot ce trebuie să știi despre sindromul ovarelor polichistice: ce înseamnă, care sunt cauzele și simptomele, cum se tratează, în ce măsură afectează fertilitatea, cum se poate trata și care sunt complicațiile în cazul în care sindromul ovarelor polichistice este netratat sau este netratat greșit. 

Ce este sindromul ovarelor polichistice? 

Sindromul ovarelor polichistice înseamnă că ovarele produc o mai mare cantitate de hormoni masculini decât ar fi normal. 

Există trei aspecte principale care ajută la stabilirea fără dubiu că este vorba despre sindromul ovarelor polichistice:

  • menstruația neregulată: fie pentru că nu ține seama de periodicitatea standard, fie apare cu o frecvență mai redusă (chiar și la interval de 3-6 luni). În mod normal, dacă nu există menstruație nu există nici ovulație. Se poate întâmpla ca ovulația să nu apară deloc, chiar dacă există menstruație, iar în acest caz este vorba despre ciclu anovulatoriu.
  • niveluri peste normal de androgeni: de altminteri, excesul de hormoni masculini determină pilozitatea facială și corporală în exces. Alte simptome ar putea fi: acneea și creșterea în greutate.
  • ovare polichistice: acestea se pot identifica printr-o ecografie transvaginală. Ovarele se prezintă cu un volum crescut, prezintă chisturi (de fapt este vorba despre foliculi fie goi de conținut, fie foliculi care conțin ovocite nedezvoltate, din cauza dezechilibrelor hormonale). O pacientă care are sindromul ovarelor polichistice prezintă în general un număr dublu de foliculi.

Pacientele care prezintă măcar două dintre aceste caracteristici pot fi considerate ca având sindromul ovarelor polichistice. Pe de altă parte, se crede că există și foarte multe femei care suferă de această afecțiune, fără însă a avea simptome. Acestea află de boală abia când doresc să rămână însărcinate și constată că acest lucru nu se întâmplă.

Simptomele sindromului ovarelor polichistice 

Simptomele sindromului ovarelor polichistice pot să difere de la o pacientă la alta. Iată care sunt cele mai importante manifestări:

Ciclu menstrual neregulat;

Când spunem menstruații neregulate ne referim la faptul că sunt rare, dar pot fi și prelungite. Pacienta poate avea mai puțin de 9 menstre pe an, sau perioade mai mari de 35 de zile între acestea.

Anovulația

Anovulația duce la infertilitate, acesta fiind de altfel simptomul care aduce foarte multe paciente la cabinetele medicale.

Semne asociate nivelului crescut de hormoni masculini

Poate fi vorba despre hirsutism la nivelul feței, pieptului, brațelor, abdomenului, acnee, pierderea părului.

Ovare polichistice

Ovarele polichistice pot fi vizualizate la ecografie. Ovarele sunt mari, conțin microchisturi cu foliculi ovarieni.

Alte simptome ale sindromului ovarului polichistic

  • creștere în greutate;
  • rezistență la insulină;
  • subțierea părului;
  • mătreață;
  • depresie;
  • modificări de dispoziție.

Cauzele sindromului ovarelor polichistice 

Cauza exactă a sindromului ovarelor polichistice nu este cunoscută. Ceea ce se cunoaște în schimb sunt factorii care contribuie la apariția manifestărilor acestei boli.

Insulină în exces

Insulina este secretată de pancreas și este un hormon. Rolul acesteia este acela de a permite celulelor să folosească zaharurile, pentru că acestea sunt principala sursă de energie a organismului. Problema la pacientele cu sindromul ovarului polichistic, în special la cele supraponderale, este aceea că organismul poate să producă și mai multă insulină, excesul acesteia putând duce la creșterea producției de hormoni masculini.

Inflamație cronică

În general, inflamația cronică poate duce la o stimulare a producției de androgeni. Consecințele pot fi dintre cele mai diverse, inclusiv probleme cardiace și circulatorii.

Aspectul genetic

Ereditatea este un alt aspect important, însă se mai fac studii în această privință, dar ideea este aceea că există gene care pot fi asociate cu sindromul ovarelor polichistice.

Excesul de androgeni

Până la urmă și excesul de androgeni poate fi considerat o cauză a sindromului ovarelor polichistice, dar și acest exces este provocat de ceva, iar din acest punct de vedere studiile medicale însă nu au luat sfârșit. Ceea ce se cunoaște până acum este că ovarele produc cantități mari de hormoni masculini (androgeni), iar aceștia blochează ovulația, având ca efecte secundare hirsutismul și acneea.

Cum poate afecta sindromul ovarelor polichistice fertilitatea? 

Sindromul ovarelor polichistice poate afecta fertilitatea prin faptul că hormonii masculini blochează ovulația firească. Pe de altă parte însă, un diagnostic precum sindromul ovarelor polichistice nu înseamnă deloc că pacienta nu poate avea copii, pentru că există tratamente care o pot ajuta în acest sens. Cu alte cuvinte, sindromul ovarelor polichistice reprezintă o cauză tratabilă a infertilității femeii.

 

Ovarele au rolul de a găzdui foliculii ovarieni. În fiecare lună, un grup de foliculi începe să se dezvolte. Un folicul devine dominant, acesta fiind cel care va ovula, adică va elibera un ovocit. La pacientele cu sindromul ovarelor polichistice, din cauza dezechilibrelor hormonale, foliculii ovarieni nu se dezvoltă normal, prin urmare ovulația nu are loc în fiecare lună, iar din această cauză multe femei care au sindromul ovarelor polichistice au probleme de fertilitate. În același timp, femeile cu sindromul ovarelor polichistice care rămân însărcinate prezintă un risc ridicat de avort, așadar pe parcursul sarcinii au nevoie de monitorizare atentă.

Poti ramane insarcinata daca ai sindromul ovarelor polichistice? 

Vestea bună este aceea că medicul specialist poate să facă recomandări cu privire la ce trebuie făcut pentru ca ovulele necesare fertilizării să poată fi eliberate și pentru a crește astfel șansele pacientei de a rămâne însărcinată.

Este vorba despre protocolul de tratament adoptat, despre tehnica abordată. În plus, este necesar să fie evitate riscurile și complicațiile și de asemenea pacienta trebuie monitorizată atent de către medic. Toate aceste elemente pot face ca o pacientă diagnosticată cu sindromul ovarelor polichistice să rămână însărcinată și să ducă sarcina, cu succes, până la capăt. Este drept, calea spre reușită diferă de la pacientă la pacientă, nu există o rețetă a succesului. Schemele de tratament și procedurile de reproducere asistată sunt provocări importante cu care se confruntă specialiștii în infertilitate.   

Cum se diagnosticheaza sindromului ovarelor polichistice?

Pacienta poate fi suspectă de sindromul ovarelor polichistice în următoarele condiții:

  • are mai puțin de 9 menstruații pe an;
  • prezintă creștere în greutate;
  • prezintă păr în zone în care nu ar trebui să fie; 
  • prezintă acnee;
  • are dificultăți de a obține o sarcină.

Diagnosticul se stabilește în baza unor criterii precum:

  • anovulație;
  • manifestări de androgenism;
  • ovare cu aspect polichistic la ecografie.

Diagnosticul sindromului ovarelor polichistice se stabilește în urma mai multor investigații:

  • examenul ginecologic: poate identifica problemele de la nivelul ovarelor;
  • ecografia transvaginală: ajută la identificarea chisturilor de dimensiuni reduse de pe suprafața ovarelor;
  • analize de sânge: pot depista hormonii din sânge, ceea ce ajută la stabilirea diagnosticului.

Pacienta trebuie să meargă la consult la medicul de familie, medicul ginecolog, medicul endocrinolog, medicul obstetrician.

Sindromul ovarelor polichistice: tratament pentru fertilitate 

Cele mai multe femei care au fost diagnosticate cu sindromul ovarelor polichistice pot obține o sarcină în urma unui tratament adecvat. Iată care sunt cele mai importante tratamente în cazul acestei afecțiuni:

Medicație orală

Există un protocol standard de tratament medicamentos la femeile cu sindrom al ovarelor polichistice. Medicamentele ar trebui să stimuleze ovulația, dar rezultatul nu este întotdeauna cel așteptat. Acesta este motivul pentru care schema de tratament se personalizează în funcție de fiecare pacientă în parte, la recomandările unui medic specializat în infertilitate.

O astfel de medicație poate cuprinde:

  • anticoncepționale: ajută la restabilirea echilibrului hormonal și reduc accentele de hiperandrogenism;
  • medicație antiandrogenică: are rolul de a opri căderea părului pe de o parte și creșterea acestuia în zone în care nu ar trebui să existe.
  • antidiabetice orale: rolul acestora este acela de a stimula ovulația prin reducerea nivelului de insulină.

Injectii hormonale

Sunt injecții cu gonadotrofină care au rolul de a stimula ovulația. Se apelează la ele atunci când tratamentul medicamentos singur nu dă rezultatele scontate. Pentru că orice tratament care include hormoni crește riscurile de hiperstimulare ovariană este nevoie de o monitorizare ecografică atentă în timpul tratamentului (sarcina trebuie oricum monitorizată cu atenție pe toată perioada ei). Trebuie spus că scăderea în greutate este importantă, pentru că astfel se reduce rezistența la insulină.

Fertilizare in vitro

Dacă niciuna dintre aceste metode nu dă rezultate și nu se obține o sarcină, se poate opta pentru tehnici de reproducere umană asistată, cele mai de succes proceduri fiind cele de fertilizare in vitro

Protocolul de tratament, tehnica abordată, evitarea riscurilor și a complicațiilor printr-o monitorizare atentă din partea medicului specialist sunt variabile care vor avea un cuvânt important de spus în rezultatul obținut. Schemele de tratament și procedurile de reproducere asistată în cazul femeilor diagnosticate cu sindromul ovarelor polichistice sunt cele mai mari provocări pentru specialiștii în infertilitate. Vestea bună este aceea că, dacă tehnicile se aplică în mod corect, rezultatul are șanse mari să fie o reușită. Pacientele cu sindromul ovarelor polichistice pot obține sarcina dorită.

Tratament chirurgical

Drillingul ovarian este de fapt o intervenție chirurgicală care are ca scop declanșarea ovulației la femeile care suferă de sindromul ovarelor polichistice. În timpul acestei proceduri, suprafața ovarului este cauterizată cu ajutorul laserului. Este o procedură care se rezolvă laparoscopic. Scopul intervenției este acela de a scădea nivelul testosteronului și de a facilita eliberarea foliculilor în momentul ovulației. Este o măsură indicată atunci când medicația de stimulare ovariană este redusă sau absentă.