Programare

Sindromul ovarelor polichistice (PCOS) și sarcina

Fetal Care » Sindromul ovarelor polichistice (PCOS) și sarcina
6 septembrie 2019

Deși este un subiect mai rar dezbătut, sindromului ovarelor polichistice (engl. PCOS) afectează mai mult de 10% din femeile aflate la vârsta fertilă, în întreaga lume. Una dintre cele mai mari preocupări provocate de această afecțiune este cea a fertilității.

Îmi permite acest diagnostic să obțin o sarcină?

Dr. Adela Șerban, medic primar Obstetrică-Ginecologie, cu supraspecializare în Reproducere Umană Asistată, oferă câteva răspunsuri la cele mai comune întrebări referitoare la acest subiect.

Ce este sindromul ovarelor polichistice (PCOS)?

Exista trei criterii principale ale PCOS:

1. Menstruație neregulată – care fie nu respectă periodicitatea standard (28-31 de zile), fie apare cu o frecvență foarte redusă (uneori la intervale de 3-6 luni). Neexistând menstruația, nu există nici ovulație. În unele situații, ovulația nu apare deloc, chiar dacă există sângerarea menstruală, aceasta purtând numele de ciclu anovulatoriu.     

2. Niveluri ridicate de androgeni –  exces de „hormoni masculini” în corp, fapt care determina pilozitate facială și corporală în exces. Alte simptome vizibile ale PCOS pot include creșterea în greutate și acneea.

3. Ovarele polichistice – complementar anamnezei și markerilor biochimici, PCOS poate fi identificat cu ajutorul ecografiei transvaginale.
Caracteristici ecografice: ovare cu volum crescut, ce conțin numeroase imagini chistice (în fapt, acestea nu sunt chisturi, ci foliculi fie goi de conținut, fie care conțin un ovocit nedezvoltat, din cauza dezechilibrelor hormonale). O femeie cu PCOS va avea aproximativ dublul numărului de foliculi gasiți în ovare normale.

Femeile care prezintă cel puțin două dintre caracteristicele de mai sus pot fi diagnosticate cu sindromo de ovare micropolichistice. Cu toate acestea, se estimează că mai mult de 50% dintre femeile care suferă de PCOS nu prezintă simptome. În astfel de cazuri, de cele mai multe ori femeile află despre acest diagnostic abia în momentul în care realizează că nu pot rămâne însărcinate în mod natural, în ciuda aparențelor de normalitate. 

Cum poate afecta sindromul ovarelor polichistice fertilitatea?

Ovarele au rolul de a găzdui foliculii ovarieni. În fiecare lună un grup de foliculi începe să se dezvolte. Un folicul va deveni ”dominant” acesta fiind cel care va ovula, eliberând un ovocit. La femeile cu PCOS, din cauza dezechilibrelor hormonale, foliculii ovarieni nu se dezvoltă normal și, prin urmare, ovulația nu are loc în fiecare lună. Din această cauză, multe femei cu PCOS vor întâmpina probleme de fertilitate. În același timp, femeile cu PCOS care obțin o sarcină sunt mai susceptibile de avort.

Tratamentul fertilității pentru sindromul ovarului polichistic

Vestea bună este că, printr-un tratament adecvat, majoritatea femeilor care au PCOS vor putea să să obțină o sarcină, în special dacă acesta este singurul sau cel mai mare impediment!Dr. Adela Șerban

Medicație orală:Protocolul standard de tratament pentru a obține o sarcină la femeile cu PCOS de obicei include anumite medicamente care au ca rol stimularea ovulației. Din păcate, aceste medicamente singure sunt rareori soluția câștigătoare, motiv pentru care schemele de tratament se personalizează de către un medic specializat în infertilitate.

Injecții hormonale:Injecțiile cu gonadotrofină pentru stimularea ovulației intervin în schema de tratament, atunci când medicația orală nu rezolvă singură problema. Pentru că orice tratament care include hormoni crește riscurile de hiperstimulare ovariană, se impune o monitorizare ecografică atentă în timpul tratamentului!

Dacă niciuna dintre variantele de mai sus nu dă rezultate, în funcție de complexitatea cazului și de patologiile asociate, se va recurge la tehnici de Reproducere Umană Asistată, dintre care cele mai de succes proceduri sunt cele de Fertilizare in Vitro.  

Cele mai multe femei cu sindrom de ovare polichistice pot și vor rămane însărcinate!  Protocolul de tratament, tehnica abordată și evitarea riscurilor și a complicațiilor prin monitorizarea atent efectuată de către medicul specialist sunt, de fapt, variabilele care vor influența reușita, fiecare femeie fiind diferită. Schemele de tratament și procedurile de reproducere asistată în cazul femeilor care prezintă PCOS sunt cele mai mari provocări pentru specialiștii în infertilitate dar, în cazul abordării corecte, rezultatele sunt cele mai previzibile, aceste paciente făcând parte din categoria celor care obțin sarcina cel mai ușor prin procedura de FIV.Dr. Adela Șerban

Situată în centrul Bucureștiului, clinica Fetal Care propune o abordare medicală multidisciplinară a fiecărui caz, personalizarea protocoalelor de tratament și atenția deosebită acordată fiecărei paciente pe întreaga perioadă a tratamentului pentru Fertilizarea in Vitro.

Dacă încercaţi să obţineţi o sarcină sau sunteţi îngrijorată în privinţa fertilităţii, programaţi o consultaţie cu unul dintre specialiştii Fetal Care în tehnici de Reproducere Umană Asistată cât mai curând!


0721593471/Office@fetalcare.ro