Programare

Calculator de sarcină FIV: un instrument util pentru monitorizarea progresului tratamentului

Fetal Care » Calculator de sarcină FIV: un instrument util pentru monitorizarea progresului tratamentului
8 iunie 2023

Calculatorul de sarcină FIV este instrumentul cu ajutorul căruia poți calcula data estimată a nașterii copilului după o sarcină obținută prin fertilizare in vitro. Poți calcula șansele tale de a avea un copil după unul sau mai multe cicluri complete de FIV, din momentul primului tău transfer de embrioni proaspeți. Scopul calculatorului este de a oferi informații despre evoluția sarcinii și despre momentul potrivit pentru efectuarea testului de sarcină sau a ecografiilor. 

Fertilizarea in vitro este o procedură de reproducere umană asistată care cuprinde mai multe etape, desfășurate într-un interval de timp prestabilit, personalizat pentru fiecare cuplu. Durata estimată poate fi cuprinsă între 4 și 6 săptămâni. Calculatorul de sarcină este un instrument util pentru monitorizarea progresului tratamentului, așadar prezentăm în continuare toate informațiile necesare despre acesta. 

Ce este calculatorul de sarcină FIV?

Un calculator de sarcină FIV este un instrument utilizat în Clinica Fetal Care pentru a estima data probabilă a nașterii pentru o sarcină obținută in vitro, ținând cont de data transferului de embrioni FIV. Majoritatea transferului de embrioni au loc la 3 – 5 zile după extragerea ovulelor și fertilizare în laborator, atât la folosirea embrionilor proaspeți, cât și a celor congelați, de la banca de spermă. 

Un calculator de sarcină FIV ia în considerare o serie de factori precum vârsta mamei, prezența sau absența sarcinilor anterioare, problemele de fertilitate și cauzele acestora, ciclurile complete de FIV efectuate, tipul embrionilor utilizați. Mai mult, cu ajutorul acestui instrument util, medicul specialist poate monitoriza mai ușor progresul tratamentului administrat și poate calcula data potrivită pentru efectuarea testului de confirmare a sarcinii sau a ecografiei pentru a se observa embrionul implantat în mucoasa uterină, dar și pentru estimarea momentului nașterii copilului. (1)

De ce este important calculatorul de sarcină FIV?

Comparativ cu sarcinile obținute natural, când momentul conceperii este legat de ultima perioadă menstruală și nu se poate știi cu exactitate data, cu calculatorul de sarcină FIV lucrurile sunt diferite, iar calculele sunt precise.

Fiecare etapă a FIV se realizează în perioade bine delimitate, iar transferul embrionilor în cavitatea uterină se face după 2 – 5 zile, numărul de embrioni transferați rămâne o decizie a cuplului. Toate aceste informații ajută specialiștii să obțină o estimare reală a momentului implantării embrionului și a datei probabile de naștere. 

Exemple de calcul după transferul de embrioni FIV

Dacă ai beneficiat de un transfer de embrioni FIV de 3 zile trebuie să adaugi 263 de zile de la data transferului pentru a calcula data estimată a nașterii. O altă variantă este să adaugi 266 de zile adică 38 de săptămâni la data în care se face transferul și să scazi apoi 3 zile. 

În situația în care transferul de embrioni FIV s-a făcut la 5 zile poți număra 261 de zile din ziua respectivă pentru a calcula data preconizată a nașterii copilului. Există evident și varianta de a adăuga 266 de zile la data transferului pentru ca apoi să scazi 5 zile.

Pentru cazurile în care procedura are loc la mai mult de 5 zile trebuie să scazi acel număr din 266 și să adaugi data la care s-a efectuat transferul, cu mențiunea că acest calcul este eficient și dacă ești supusă unui transfer de embrioni în urma donării de ovule sau a ciclurilor de embrioni donatori. (1), (2)

Data estimată a sarcinii este una apropiată de realitate, dar acest lucru nu înseamnă că nașterea se va produce în acea zi. Lucrurile se pot schimba, monitorizarea sarcinii în permanență de medici profesioniști ultraspecializați care sunt familiarizați cu cazul tău și cu nevoile specifice este deosebit de importantă, programările nu trebuie amânate pentru ca atât mama, cât și fătul să fie verificați și să se poată interveni la timp în situația apariției unor probleme de sănătate. 

Beneficii oferite de calculatorul de sarcină FIV

Gestionare eficientă

Monitorizarea progresului tratamentului cu ajutorul calculatorului de sarcină FIV este o modalitate de evaluare eficiență a tratamentului. 

Etapele parcurse pentru realizarea FIV sunt stricte: 

 • stimularea ovariană controlată are o durată de 9 – 11 zile;
 • monitorizarea tratamentului cu ecografie și prin dozări hormonale seriale la 2 – 3 zile;
 • puncția ovariană pentru recoltarea ovocitelor;
 • fertilizarea în laboratorul de embriologie prin FIV clasic sau ICSI;
 • transfer de embrioni în cavitatea uterină după 2 – 5 zile;
 • vitrificarea embrionilor pentru embriotransferuri ulterioare;
 • tratamente hormonale specifice pentru susținerea sarcinii;
 • efectuarea testului de sarcină din sânge după 10 – 14 zile de la transferul embrionilor, pentru a se confirma sau infirma sarcina. 

Diminuarea stresului

Toți acești pași sunt bine calculați, iar estimarea datei nașterii se face mult mai bine. Monitorizarea cu calculatorul de sarcină FIV presupune și obținerea unor perspective reale asupra șanselor de a avea o sarcină, ceea ce ajută la gestionarea corectă a așteptărilor și a emoțiilor legate de tratament, iar acest lucru înseamnă un management bun al stresului și al anxietății. 

Cu calculatorul de sarcină FIV resursele financiare sunt mai ușor de planificat și administrat în atingerea obiectivului primar, cel de a obține o sarcină. 

Evaluare corectă

Efectuarea analizelor și a ecografiilor necesare în sarcină se realizează la anumite date care, atunci când există un calculator de sarcină FIV sunt mai ușor de recunoscut. Aceste instrumente în sarcină sunt deosebit de importante pentru că oferă informații utile despre dezvoltarea embrionului, evoluția sarcinii, precum și nașterea în condiții sigure, cunoscând perioada în care aceasta se va produce. (3), (4)

În Reproducerea Umană Asistată sunt necesare uneori investigații suplimentare pentru a se putea stabili un diagnostic corect și un tratament potrivit. Totul începe cu programarea unei consultații la Clinica Fetal Care. 

În cadrul acestui material despre calculatorul de sarcină FIV sunt prezentate date strict informative ce nu pot înlocui o examinare medicală adecvată. Pentru orice problemă de sănătate trebuie să consulți medicul specialist și să urmezi indicațiile acestuia. 

Surse de informare: 

 1. IVF Due Date Calculator – https://www.whattoexpect.com/ivf-due-date-calculator/
 2. IVF and FET Due Date Calculator – https://flo.health/tools/ivf-due-date-calculator
 3. Your Due Date After Infertility or IVF –https://www.verywellfamily.com/the-truth-about-pregnancy-due-dates-3956212
 4. All you need to know about IVF –https://www.medicalnewstoday.com/articles/262798