Arsurile la stomac în sarcină: care sunt cauzele și la ce remedii poți apela?
Indigestia, numită și arsuri la stomac sau reflux acid, este frecventă în timpul sarcinii. Aceasta poate fi cauzată de schimbările hormonale și de faptul că bebelușul dezvoltându-se apasă pe stomacul gravidei. Poți ajuta la ameliorarea indigestiei și a arsurilor la stomac în astfel de cazuri făcând schimbări în dieta și stilul de viață și cu ajutorul medicamentelor care pot fi luate în siguranță în timpul sarcinii (1). Despre arsurile la stomac în sarcină vorbim în acest articol, îți spunem ce sunt, cum se manifestă și mai ales cum pot fi controlate.
Ce sunt arsurile la stomac?
Arsurile la stomac presupun o senzație de arsură în piept. Senzația neplăcută se poate muta și la nivelul gâtului (în unele cazuri, este posibil să apară un gust amar sau acru în partea din spate a gâtului). Aceste simptome se dezvoltă din cauza refluxului de acid, care apare atunci când acidul gastric se deplasează din stomac în sus, spre esofag (tubul care transportă alimentele, lichidele și saliva către stomac). Un mușchi numit sfincterul esofagian inferior se află între esofag și stomac. Acesta se deschide pentru a permite trecerea alimentelor, apoi se închide pentru ca acidul să nu urce înapoi în esofag. Dar dacă sfincterul esofagian nu se închide corect, acidul se poate deplasa în esofag, provocând arsuri la stomac.
De ce apar arsurile la stomac în timpul sarcinii?
În timpul sarcinii, schimbările hormonale pot permite mușchilor din esofag, inclusiv sfincterului esofagian, să se relaxeze mai frecvent. Rezultatul este că mai mulți acizi se pot infiltra înapoi, în special atunci când stai întinsă sau după ce ai mâncat o masă mai consistentă. În plus, pe măsură ce fătul crește (în timpul celui de-al doilea și al treilea trimestru) și uterul se dilată pentru a se acomoda acestei dezvoltări, stomacul este supus unei presiuni mai mari. Acest lucru poate duce, de asemenea, la împingerea alimentelor și a acidului înapoi, în esofag.
Arsurile la stomac sunt un eveniment comun pentru majoritatea oamenilor la un moment dat, dar nu înseamnă neapărat existența unei sarcini. Cu toate acestea, dacă apar și alte simptome, cum ar fi lipsa menstruației sau greața, acestea ar putea fi semne că trebuie să faci un test de sarcină.
Cum se simt arsurile la stomac în timpul sarcinii?
Dacă ai arsuri la stomac, este posibil:
- să simți arsuri sau dureri în piept;
- să te simți balonată sau sătulă;
- să râgâi frecvent;
- să te simți rău;
- să vină mâncarea înapoi pe gât (2).
Cât de frecvente sunt arsurile la stomac în timpul sarcinii?
Simptomele apar, de obicei, la scurt timp după ce mănânci sau bei, dar uneori poate exista o întârziere între momentul în care mănânci și apariția indigestiei (1). Mai mult de jumătate dintre femeile însărcinate raportează arsuri la stomac severe, în special în timpul celui de-al treilea trimestru. Simptomele sunt mai frecvente la persoanele care au mai fost însărcinate și la cele care au avut arsuri la stomac înainte de sarcină (2).
Cum poți controla arsurile la stomac în sarcină?
Ameliorarea arsurilor la stomac în timpul sarcinii implică, de obicei, modificări ale stilului de viață. Iată câteva sfaturi care ar putea preveni apariția simptomelor de arsuri la stomac:
- mănâncă mai puțin și mai des;
- evită să bei apă în timpul mesei, bea în schimb apă între mese;
- mănâncă încet și mestecă bine alimentele;
- evită să mînânci cu câteva ore înainte de culcare;
- evită alimentele și băuturile care ar putea declanșa arsurile la stomac (ciocolata, alimentele grase, alimentele picante, alimentele acide precum citricele și produsele pe bază de roșii, băuturile carbogazoase și cofeina);
- rămâi în poziție verticală timp de cel puțin o oră după o masă. O plimbare poate, de asemenea, să ajute digestia;
- poartă haine confortabile.
- menține o greutate sănătoasă;
- dormi pe partea stângă. Culcatul pe partea dreaptă va poziționa stomacul mai sus decât esofagul, ceea ce poate duce la arsuri la stomac;
- mestecă gumă fără zahăr după mese: saliva poate neutraliza orice acid care se întoarce în esofag;
- mănâncă iaurt sau bea un pahar de lapte pentru a potoli simptomele odată ce acestea încep (3);
- nu fuma: fumatul în timpul sarcinii poate provoca indigestie și poate afecta grav sănătatea gravidei și a bebelușului;
- evită alcoolul: consumul de alcool poate provoca indigestie. În timpul sarcinii, poate duce, de asemenea, la daune pe termen lung pentru copil (1).
Ce medicamente se pot lua în siguranță în timpul sarcinii?
Antiacidele fără prescripție medicală pot ajuta la controlul simptomelor ocazionale de arsuri la stomac. Cele pe bază de carbonat de calciu sau magneziu sunt opțiuni bune. Majoritatea medicilor recomandă evitarea antiacidelor care conțin niveluri ridicate de sodiu, pentru că acestea pot duce la o acumulare de lichid în țesuturi. De asemenea, ar trebui să eviți orice antiacid care enumeră aluminiu pe etichetă, cum ar fi „hidroxid de aluminiu” sau „carbonat de aluminiu”. Aceste antiacide pot duce la constipație. Se recomandă să eviți magneziul în ultimul trimestru de sarcină. Magneziul ar putea interfera cu contracțiile din timpul travaliului. De asemenea, se recomandă să nu consumi medicamente care pot conține aspirină.
Medicul poate prescrie anumite medicamente care reduc aciditatea pentru a reduce simptomele. Medicamentele numite blocante H2, care ajută la blocarea producției de acid, par a fi sigure, dar medicul este cel care poate recomanda tratamentul adecvat. Un alt tip de medicamente, numite inhibitori ai pompei de protoni, este utilizat pentru persoanele cu arsuri la stomac care nu răspund la alte tratamente.
Când ar trebui consultat medicul?
Dacă ai arsuri la stomac care te trezesc adesea noaptea, revin imediat ce efectul antiacidului dispare sau creează alte simptome (cum ar fi dificultăți la înghițire, tuse, pierdere în greutate sau scaune negre), este posibil să ai o problemă mai gravă de sănătate, care necesită atenție. Este posibil ca medicul să diagnosticheze pacienta în timpul consultului cu boala de reflux gastroesofagian. Acest lucru înseamnă că arsurile la stomac trebuie să fie controlate pentru a te proteja de complicații precum deteriorarea esofagului.
Dacă ești îngrijorată de efectele medicamentelor, discută cu medicul. Acesta te poate ajuta să controlezi simptomele, păstrând în același timp bebelușul în siguranță.
Ne puteți contacta aici.
Acest articol conține informații din următoarele surse:
(1) NHS, „Indigestion and heartburn in pregnancy”: https://www.nhs.uk/pregnancy/related-conditions/common-symptoms/indigestion-and-heartburn/
(2) Cleveland Clinic, „Heartburd during pregnancy”: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/12011-heartburn-during-pregnancy
(3) Healthline, „Causes of Heartburn and Indigestion in Pregnancy”: https://www.healthline.com/health/gerd/pregnancy