Programare
Ne unim forțele cu Rețeaua de Sănătate Regina Maria

Calendar de consultaţii prenatale

Fetal Care » Calendar de consultaţii prenatale
19 august 2015

Sarcina si nasterea sunt stari fiziologice importante (medicina materno-fetala). Cu toate acestea, sarcina si nasterea reprezinta adevarate aventuri in plin necunoscut, pentru ca nimeni nu stie la inceputul unei sarcini ce probleme pot aparea pe parcurs si ce solutii vor fi identificate. Indiferent de aceste necunoscute, realitatea este ca sarcina este o etapa fiziologica foarte importanta in viata unei femei. Este esential, pentru orice sarcina, ca aceasta sa se desfasoare sub atenta supraveghere a medicului, tocmai pentru a putea fi prevenite, depistate si rezolvate problemele sau conditiile patologice care pot aparea si care ar putea sa puna in pericol viata sau sanatatea copilului sau a mamei.

De ce sunt importante consultatiile in sarcina 

Consultatiile in sarcina sunt esentiale pentru sanatatea si viata mamei si a bebelusului. Ele au rolul de a diminua potentialele riscuri, in cursul lor se poate determina daca sarcina prezinta risc obstetric crescut. Cu alte cuvinte, scopurile consultației prenatale sunt:

  • supravegherea sarcinii;
  • identificarea factorilor de risc pentru a preveni apariția complicatiilor;
  • pregatirea fizica si psihica a viitoarei mamici in ceea ce priveste nasterea.



Exista doua tipuri de consultatii prenatale: 

  • o consultatie prenatala standard: aceasta este aplicata tuturor gravidelor;
  • o consultatie prenatala diferentiata: se aplica gravidelor care prezinta un risc obstetric ridicat. Ideea de baza este aceea ca aceste gravide trebuie supravegheate mai atent.


Indiferent de tipul de consultatie, anamneza prenatala trebuie sa fie realizata cu rabdare pentru a se identifica informatii despre mediul social, profesional, familial al gravidei, tocmai cu scopul de a fi identificati factorii de risc (se vorbeste in acest caz de sarcină cu risc crescut).

Factori de risc

In timpul graviditatii sunt mai multi factori de risc luati in calcul de medici:

  • varsta gravidei: varsta sub 19 ani sau varsta de peste 35 pot constitui un asemenea risc. Daca este prea tanara, gravida poate fi izolata in cadrul familiei sau comunitatii, este dependenta de sustinerea financiara si psihologica a celor din jur, nu are maturitatea necesara (fizica si psihologica). Daca gravida are peste 35 de ani, este posibil ca aceasta sa aiba patologii de risc (diabet, hipertensiune, supraponderalitate), sau copilul se poate naste cu anomalii cromozomiale (amniocenteza). 
  • profesia: factorii de risc pot avea legatura cu mediul toxic în care gravida munceste, nivelul de stres, dependența de partener, lipsa unui partener, lipsa unui venit constant.
  • conditii de locuit: mediul in care gravida se pregateste sa aiba grija de ea si de copilul care va veni este foarte important.
  • stilul de viata al gravidei: este vorba despre obiceiuri alimentare, existenta unor animale de companie, consum de alcool, fumat, consum de droguri.
  • antecedentele de sanatate: este important ca medicul sa stie daca exista in familia gravidei cazuri de accident vascular cerebral, infarct miocardic, diabet zaharat, hipertensiune arteriala, hipotensiune arteriala, lupus eritematos, epilepsie, astm.

 

Consultatiile prenatale trebuie sa identifice toate aceste riscuri dar si altele, sa monitorizeze starea de sanatate a gravidei, sa solutioneze problemele care apar pe parcurs, sa monitorizeze evolutia sarcinii si dezvoltarea fatului.

Probleme care pot fi descoperite in urma consultatiilor 

Calendar consultatii prenatale

In infograficul din aceasta sectiune gasiti etapele de urmarire a sarcinii, precum si analizele uzuale si speciale pentru fiecare dintre aceste vizite.

 

In timpul sarcinii, corpul viitoarei mamici sufera modificari importante. O parte dintre acestea se inscriu in normalul dezvoltarii unei sarcini, o parte reprezinta insa simptome care trebuie sa alerteze mama si medicul. Iata cateva dintre cele mai frecvente semnale de alarma pe care gravida ar trebui sa fie ingrijorata:

  • sangerarile vaginale in timpul sarcinii: este posibil ca acestea sa nu fie o problema, ele apar atunci cand sarcina incepe dezvoltarea la nivelul stratului intern al uterului (sangerare de implantare). Cu toate acestea, se recomanda un consult de specialitate pentru a elimina riscul de infectie vaginala, avort spontan, sarcina extrauterina. Medicul ginecolog este cel care stabileste cauza simptomului, pune diagnosticul si prescrie tratamentul. Sangerarile vaginale pot aparea si in celelalte trimestre de sarcina. Este esential ca gravida sa ia legatura cu medicul ginecolog atunci cand acestea apar.
  • dureri abdominale in sarcina: pot aparea in orice trimestru de sarcina si sunt o urmare a dezvoltarii uterului. Durerile devin un motiv de ingrijorare atunci cand persista sau se intensifica. 
  • scurgeri vaginale in sarcina: medicul trebuie anuntat mai ales daca este vorba de secretii vaginale cu sange. Consultul medical este singurul care poate ajuta la diagnosticarea și tratarea problemei.

Calendar consultatii prenatale in primul trimestru de sarcina

Pentru fiecare trimestru de sarcina exista un calendar de consultatii si investigatii prenatale. Iata-le pe cele mai importante din primul trimestru:

Analize de sange 

Cele mai multe sunt analizele de rutina: Rh, hemograma, glicemie, acid uric, colesterol, trigliceride, sumar de urina. Se fac de asemenea analize de uz epidemiologic si speciale, la recomandarea medicului.

Ecografii de sarcina

Examenul ecografic din primul trimestru de sarcina are rolul de a vizualiza localizarea sarcinii, varsta sarcinii, evolutia acesteia, existenta unei patologii asociate ovariene (chist de ovar, fibromatoza uterina).

Teste speciale

In primul trimestru de sarcina se realizeaza mai ales un examen clinic obstetrical (examen vaginal).

Calendar consultatii prenatale in trimestrul 2 de sarcina 

Analize de sange

  • In saptamana 18-20 se fac analize de sange de rutina (analize epidemiologice, elemente din complexul Torch).
  • In saptamana 20 se fac analizele pentru pacientele care prezinta incompatibilitate in sistemul Rh.
  • In saptamana 26 urmeaza testul de toleranta la glucoza orala si screening pentru diabetul zaharat gestational.  

Ecografii de sarcina

Examinarea ecografica (morfologia de trimestrul II) se face de regula transabdominal, dar se poate asocia, daca este nevoie, si ecografia endovaginala. Este ecografia care poate determina prezenta unor anomalii fetale. Tot acum se obtin date despre localizarea placentei si se determina biometria fetala. 

Teste speciale

In trimestrul al doilea de sarcina se fac mai multe teste:

Amniocenteza este recomandata pentru ca in lichidul amniotic se poate determina riscul de anomalii ale perechilor cromozomiale: trisomia 21 (sindrom Down), trisomia 18 (sindrom Edwards), trisomia 13 (sindromul Patau).

Calendar consultatii prenatale in trimestrul 3 de sarcina

Analize de sange

In trimestrul 3 de sarcina se fac analize de sange de rutina si analize epidemiologice. De asemenea, se face si sumarul de urina (frotiu citobacteriologic vaginal).

Ecografii de sarcina

In al treilea trimestru de sarcina examinarea ecografica (morfologia de trimestrul III) este de obicei transabdominala, dar se poate asocia si ecografia endovaginala. Se determina element legate de cresterea fetala.

Teste speciale

In trimestrul al treilea, testele speciale sunt in principal:

  • examen clinic obstetric;
  • masurarea batailor cordului fetal;
  • aprecierea miscarilor active fetale;
  • monitorizarea tonusului uterin;
  • investigatii paraclinice in trimestrul trei de sarcina.

 

Consultatiile prenatale se realizeaza bilunar pana in saptamana 28 de sarcina si ulterior, pana la nastere, in fiecare saptamana. Durata normala a unei sarcini este cuprinsa intre 37-42 de saptamani, astfel incat pe parcursul sarcinii pot avea loc aproximativ 14 consultatii prenatale.