Programare
Ne unim forțele cu Rețeaua de Sănătate Regina Maria

Un Crăciun cu sarcină

Fetal Care » Un Crăciun cu sarcină
17 decembrie 2019

Este cea mai frumoasă perioadă a anului iar dacă ești binecuvântată cu o sarcină care avansează frumos și sănătos, deja ai primit cadoul perfect!

Mai este fix o săptămână până la Crăciun, așa că ne-am gândit că e un moment bun pentru câteva sfaturi avizate care să te ajute să iei deciziile corecte pentru tine și pentru bebe!

Ce să mănânci de Crăciun, ca să te bucuri de festinul culinar fără a-l deranja pe bebe?

Da, te poți bucura de toate bunătățile meselor de sărbătoare, fără a-ți afecta sarcina! Dr. Florea Maria – medic specialist în boli de nutriție și diabet zaharat în cadrul clinicii Fetal Care, spune: ”atât timp cât nu există excese, gravidei nu îi va dăuna în niciun fel bucuria unei mese bogate! Desigur, sunt alimente care trebuie eliminate de pe masa viitoarei mămici, cum ar fi maioneza sau orice alte preparate cu ou crud, tartarul de carne sau pește, sushi ori fructe de mare, orice produs din carne nepreparată termic (de exemplu cârnații crud-uscați sau afumați, jambonul nefiert etc.), sucurile de fructe nepasteurizate, lapte sau brânza nepasteurizată (gorgonzola, feta, brie etc.). Cu excepția acestor produse care sunt periculoase în sarcină din cauza riscului crescut de contaminare cu Salmonella, Listerioza sau Toxoplasmoza, nutriționiștii au alcătuit o listă cu alimente nerecomandate. Alcoolul (chiar și vinul spumant sau cocktailurile), băuturile carbogazoase, cafeaua (peste 200 ml/zi), arahidele ar fi bine să fie evitate sau, dacă tentația este prea mare în acest sezon, gravida trebuie să știe că moderația e literă de lege!”

Cumpărături inteligente pentru un Crăciun voios!

Știm că e important și că îți face plăcere să cumperi cadouri pentru cei dragi, haine noi pentru petrecerea de Crăciun sau Revelion și decorațiuni pentru casă! Ceea ce nu trebuie să uiți, însă, este faptul că tu și bebe sunteți deja cel mai drag cadou pentru toți ai tăi! Așadar, nu te extenua în magazine! Încearcă shopping-ul online sau, dacă ești tipul care trebuie să atingă înainte de a pune în coș, mergi la shopping în prima parte a zilei. Eviți astfel aglomerația și profiți de faptul că picioarele tale sunt mai odihnite pentru această activitate. Deasemenea, înainte de prânz personalul magazinelor este mai prietenos și dispus să te ajute, traficul rutier este mai aerisit și temperaturile mai blânde!

E timpul pentru tradiții noi!

Crăciunul viitor bebe va avea deja dințișori, dar nu trebuie să aștepți până atunci pentru a pune bazele unei nou tradiții de Crăciun în familia ta! Fie că îți faci o listă de filme de urmărit în săptămâna Crăciunului, un calendar de evenimente în familie, un plan culinar pentru cina din fiecare seară până în Ajun sau realizezi un album foto al anului care e pe cale să se termine, noile tradiții ale familiei tale fac din Sărbătorile de Iarnă un timp al bucuriei depline, un cadru perfect în care copilul tău se va simți cu adevărat special!

Deleagă, cere și acceptă tot ajutorul pe care îl poți primi!

Acesta este momentul să te preocupi de tine, să te pui pe primul loc și să îi lași pe ceilalți să-ți fie folositori! De la deszăpezirea mașinii până la atârnarea luminițelor în brad și pregătirea mesei de Crăciun, cere-le celor apropiați să se ocupe de tot ceea ce ți-ar putea periclita sănătatea și chiar de tot ce nu îți place să faci! Nu te supune niciunui risc! Spune-le exact ce îți dorești și lasă-te răsfățată!

Centrează-ți atenția și energia pe starea ta de bine!

Psihoterapeutul Fetal Care Center, Iosif Dicher, atrage atenția asupra faptului că de multe ori sănătății psihice în timpul sarcinii nu i se acordă suficientă atenție! ”Schimbările de dispoziție sunt normale în timpul sarcinii, rolul hormonilor în acestea fiind unul important. Totuși, viitoarea mămică și cei apropiați ei trebuie să fie atenți la starea psihică generală manifestată pe parcursul unei perioade de timp între 3 și 7 zile! Dacă anxietatea, grijile, irascibilitatea, lipsa somnului și a oricărei inițiative devin recurente sau chiar dominante, este un semn că psihicul gravidei traversează la nivel profund o etapă nefavorabilă! Deși stările de depresie și anxietate nu sunt neobișnuite în sarcină, în special în sezonul rece, există multe metode prin care viitoarea mămică să își asigure sănătatea mintală. De la ședințe de psihoterapie, în care ți se asigură un cadru securizat, profesionist, în care îți poți expune sentimentele și fricile, până la terapii ocupaționale (ateliere de pictură, creație vestimentară, makeup etc.) sau prin yoga, meditație și masaj, există o gamă variată de servicii gândite pentru a îmbunătăți starea de bine a viitoarei mămici și implicit a bebelușului! Dacă aceste servicii nu îți sunt la îndemână, orice psiholog îți va recomanda să faci plimbări în timpul zilei, să te întâlnești cu prietenii, familia, colegi, să alegi comedii și desene animate din grila de programe tv și să îi oferi corpului tău hrană de calitate, pentru că aceasta va ajuta creierul tău să găsească resurse pentru a alunga despresia în sarcină!”

Vizitează-ți medicul obstetrician înainte de Crăciun! Fii sigură că totul e bine!

Pentru că urmează o perioadă cu multe zile libere dar și pentru că numărul urgențelor medicale crește în perioada aceasta a anului, e posibil ca medicul tău să fie mai greu de găsit între Crăciun și 6 Ianuarie. Dacă vrei să te asiguri că bebe este bine sau dacă vrei să ceri un sfat avizat pentru activitățile pe care ți le propui pentru finalul acestui an, mergi la un ultim control de rutină la medicul tău sau programează-ți de acum prima ecografie de sarcină din 2020! Programul clinicilor se umple repede și nu ai nevoie de stresul aglomerației la început de an! 

Indiferent ce ai ales să faci în vacanța de Crăciun și care îți sunt planurile pentru finalul de an, știm că ai nevoie de încredere, optimism, soluții clare la problemele cu care te confrunți și îndrumare medicală oferită cu profesionalism și empatie!

Pentru ca aceste nevoi să îți fie satisfăcute, clinica Fetal Care a construit departamentul de Medicină Materno-Fetală conform celor mai înalte standarde medicale internaționale! Echipa noastră multidisciplinară este pregătită pentru toate provocările cu care corpul și psihicul tău se confruntă în cele 9 luni de sarcină și pentru toate etapele de dezvoltare ale bebelușului tău! 

????0721593471