Programare
Ne unim forțele cu Rețeaua de Sănătate Regina Maria

Suportul psihologic pentru cuplurile care se luptă cu infertilitatea

Fetal Care » Suportul psihologic pentru cuplurile care se luptă cu infertilitatea
16 august 2020

Fiecare poveste de viață mă fascinează și mă prinde în mrejele ei. Fiecare persoană care stă în fața mea mi se pare un univers întreg, care mă invită să-l explorez. Iar atunci când în fața mea stă un cuplu, care își dorește să aducă pe lume o nouă viață, povestea devine și mai interesantă, mai imprevizibilă, mai bogată. Ca în orice poveste, nu de puține ori, avem parte și de provocări, de lupte, de drumuri lungi și istovitoare, de învinși și învingători.

Deși aș fi tentat să spun că rolul meu ca psiholog e unul important, nu voi spune acest lucru. Aș spune mai degrabă că e fascinant. E fascinant să văd cum în spatele unui diagnostic de infertilitate, a unor așteptări de ani de zile, a unor reacții interioare mai ceva ca în miezul Pământului, se află o speranță mică, o lumină vie și o dorință nestăvilită de a da viață. Iar eu, în calitate de psiholog, sunt parte din procesul de evaluare, sunt sufleorul care le reamintesc cât de important e psihicul lor în procesul precreerii, sunt cel chemat să căutăm toate resursele lor interne care îi vor ajuta să meargă mai departe, să nu-și piardă speranța, să nu se lase copleșiți de emoții negative, de stresul zilnic sau de insuccesul și trauma unei încercări nereușite. Să creadă până la capăt că povestea poate să meargă mai departe doar dacă nu renunță, dacă nu abandonează, dacă cred în visul și dorința lor.                                                   

Orice diagnostic e sec și rece. În schimb, psihicul nostru e dinamic, fluid, într-o perpetuă evoluție. Uneori minunile înainte de a se întâmpla într-un laborator, se întâmplă în noi. În voința noastră de a face ca povestea să meargă mai departe așa cum ne dorim noi, în a nu renunța, în a lupta până la capăt. 

Am cunoscut destul de multe cupluri care se luptă cu infertilitate. Toate au în comun o dorință imensă de a da viață unui copil și o dragoste fluviu pe care vor să o dea mai departe. Oameni frumoși la chip și la suflet care te fascinează prin dorința lor de a face visul să devină realitate. Și știți ce e interesant? Că mulți reușesc. Că voința și dragostea lor pregătesc locul pentru apariția unei noi vieți. Că un loc astfel pregătit, devine mai cald, mai primitor, mai plăcut pentru o nouă inimă gata să bată. Iar rolul și importanța psihicului sunt imense. La fel ca infinitul din noi care nu ne lasă să punem punct poveștii. Și de aceea vrem ca povestea să meargă mai departe…