Stimularea ovariană controlată – primul pas spre sarcină.
Stimularea ovariană controlată (SOC) presupune producerea mai multor foliculi maturi în timpul ciclului menstrual. Scopul este acela de a rezolva problema femeilor care suferă de anovulație. În acest articol, îți spunem ce este ciclul menstrual, care sunt fazele acestuia, ce înseamnă stimularea ovariană controlată, care este scopul ei și nu numai.
Ce este ciclul menstrual?
Ciclul menstrual normal presupune formarea unui folicul matur, care conține un singur ovocit. Acesta trebuie fie fertilizat de celula reproductivă masculină (spermatozoid). Acesta este aspectul care interesează cel mai mult în procedura de stimulare ovariană controlată, pentru că aceasta intervine în prima parte a ciclului menstrual (faza foliculară), până la declanșarea ovulației. Stimularea ovariană se poate face fie prin administrarea de tratament medicamentos, fie prin administrarea unui tratament injectabil.
Menstruația (ciclul menstrual) presupune o serie de schimbări fiziologice produse sub control hormonal. Prima menstruație apare în jurul vârstei de 11-13 ani. Sfârșitul perioadei reproductive la femeie se numește menopauză și se instalează între 45-55 de ani.
Mai concret spus, menstruația presupune o sângerare vaginală normală care apare lunar. Înseamnă că organismul femeii este pregătit să susțină sarcina. Dacă sarcina nu apare, mucoasa uterină este eliminată în timpul menstruației. Ceea ce se elimina prin menstruație nu este numai sânge, ci și parte din mucoasa uterină. Menstruația poate fi însoțită de simptome precum:
- dureri/crampe abdominale/pelvine;
- dureri de spate;
- dureri de cap;
- oboseală puternică;
- Iritabilitate;
- senzația de sâni umflați și dureroși.
Ciclul menstrual presupune trei faze:
Faza foliculară
Faza foliculară a ciclului menstrual este faza pre-ovulatorie, care începe cu prima zi a sângerării. Această etapă durează până în ziua care precede vârful preovulator al hormonului luteinizant (are în medie 10-14 zile). În această perioadă, sub influența hormonului de stimulare foliculară de la nivelul ovarului, sunt selectați mai mulți foliculi care conțin ovule imature, dar numai unul singur va fi ales, în cele din urmă, pentru ovulație. Foliculul cu pricina devine astfel folicul dominant. Ovulul imatur conținut devine ovul matur. Ceilalți foliculi își încetează dezvoltarea.
Faza ovulatorie
Are loc ovulația, adică eliberarea ovulului din folicul, sub influența estrogenilor. Ovulul este preluat de trompa uterină. Dacă în 24 de ore nu are loc fecundarea de către celula reproducătoare masculină ovulul nefecundat se dezintegrează la nivelul trompei uterine. Dacă dimpotrivă, ovulul este fecundat, se declanșează procesul de embriogeneză. Ovulul fecundat începe deplasarea către uter (durează 3-4 zile), iar ulterior se fixează în mucoasa care căptușește uterul (endometrul).
Faza luteală
Faza luteală este faza postovulatorie. Are o durată de aproximativ 14 zile la femeia care nu rămâne însărcinată. Se termină în prima zi a următorului ciclu menstrual. După ce ovulul este eliminat, foliculul devine corp galben, care fie secretă cantități mari de progesteron, pentru a pregăti organismul pentru susținerea sarcinii, fie, dacă sarcina nu s-a produs, este distrus, nivelul de progesteron scade, iar ulterior apare menstruația și întregul proces se reia.
Ce înseamnă stimularea ovariană controlată?
Stimularea ovariană controlată reprezintă un tratament medical de stimulare a ovarelor și de control al ovulației, cu scopul de a crește șansele unei sarcini.
- Un ciclu menstrual normal este caracterizat de formarea unui folicul matur ce conține un singur ovocit capabil sa fie fertilizat de celula reproductivă masculină.
- Stimularea ovariană medicamentoasă intervine în prima parte a ciclului menstrual (faza foliculară) până la declanșarea ovulației.
- Stimularea ovariană este efectuată prin administrarea de tratament medicamentos oral și/sau injectabil.
Ideea de bază în cazul stimulării ovariene este aceea că schema de tratament nu este una standard, ci se adaptează fiecărui caz în parte și cuprinde realizarea unor teste de fertilitate. Este posibil ca tratamentul de stimulare ovariană să nu producă rezultatele așteptate.
Cât durează stimularea ovariană controlată?
Stimularea ovariană începe cu a 2-a sau a 3-a zi a primei menstruații. Scopul este acela de obținere a cât mai multor ovocite. Stimularea ovariană controlată presupune injecții subcutanate pentru circa 10 zile. Aceste injecții se fac de regulă seara, la aceeași oră. Pacienta este monitorizată ecografic, cu scopul de a vedea evoluția foliculilor. Când foliculii ajung la maturitate este programată puncția.
Puncția foliculară înseamnă recoltarea ovocitelor. Procedura se realizează sub anestezie, locală sau generală, și se face sub ghidaj ecografic. Este invitată nu numai pacienta, ci și partenerul, acesta trebuind să furnizeze o probă de spermă.
Care este scopul stimulării ovariene controlate?
Stimularea ovariană controlată are drept scop:
- creșterea numărului de foliculi selectați pentru maturare;
- maturarea foliculilor selectați;
- declanșarea ovulației.
Pentru ce se utilizează stimularea ovariană controlată?
Stimularea ovariană controlată se poate recomanda în următoarele cazuri:
- contact sexual dirijat, pe parcursul unui ciclu menstrual cu stimulare ovariană;
- inseminare intrauterină;
- fertilizare in vitro;
- stimularea ovarelor la donatoarele de ovocite, în vederea fertilizării in vitro.
Cum se realizează stimularea ovariană controlată?
Stimularea ovariană controlată reprezintă de fapt prima etapă din fertilizarea in vitro. Practic, este vorba despre un tratament care constă în administrarea unei terapii medicamentoase, care are rolul de a determina ovarele să producă mai mulți foliculi, în scopul obținerii mai multor ovule, știut fiind faptul că aceste ovule înseamnă o creștere a șanselor fertilizării in vitro.
Sunt două lucruri pe care pacientele SOC trebuie să le știe:
- stimularea ovariană nu este standard, procedura este adaptată fiecărei paciente în parte;
- tratamentul nu garantează recoltarea ovulelor, pentru că este posibil ca medicația să nu producă rezultatele așteptate.
Procedura de stimulare ovariană este recomandată:
- pacientelor care suferă de anovulație (lipsa ovulației);
- pacientelor cu afecțiuni ovariene (sindromul ovarelor polichistice);
- pacientelor cu ovulație neregulată;
- Pacientelor care au depășit vârsta de 38 de ani și care ar putea să nu rămână însărcinate din cauza diminuării rezervei ovariene.
Procedura stimulării ovariene controlate trebuie monitorizată de un specialist. Procedura este începută în prima zi a ciclului menstrual. Tratamentul hormonal poate fi urmat de pacientă acasă (medicamentos, injectabil), dar aceasta trebuie să se prezinte la medic pentru a putea fi evaluată ecografic (ecografie transvaginală) plus pentru testele de sânge. Tratamentul durează 8-14 zile, în funcție de răspunsul organismului. Procedura se încheie atunci când foliculii ajung la 17-18 mm.
Dacă stimularea ovarelor este excesivă, se poate declanșa sindromul de hiperstimulare ovariană. Cele mai multe cazuri sunt ușoare sau moderate.
Care este eficiența tratamentului de stimulare ovariană controlată?
Eficiența tratamentului de stimulare ovariană se monitorizează ecografic și serologic prin dozări hormonale din sânge (estradiol și progesteron), evaluând în timp real răspunsul la tratament. În funcție de rezultate, se personalizează tratamentul și se alege momentul optim de declanșare a ovulației.
Stimularea ovariană controlată: efecte secundare
SOC nu este o procedură cu randament maxim. Nu numai că este posibil să nu se producă rezultatele scontate, dar pot apărea și efecte secundare precum hiperstimularea ovariană, torsiunea ovariană, cancerul ovarian, sarcina multiplă.
Hiperstimularea ovariană
Acest efect secundar înseamnă că ovarele reacționează exagerat la tratamentul de stimulare. Dacă efectul secundar este foarte puternic, atunci tratamentul de stimulare trebuie oprit sau chiar anulat. Din cauza faptului că ovarele se măresc ca dimensiuni, pot apărea o serie de simptome precum:
- dureri abdominale;
- balonare;
- indigestie;
- slăbiciune;
- leșin;
- reținerea apei;
- respirație îngreunată;
- oboseală.
Medical sunt identificate trei grade de severitate a sindromului de hiperstimulare ovariană:
- hiperstimulare ușoară: apare durerea pelvină și este nevoie de repaus la pat 1-2 zile;
- hiperstimulare moderată: este nevoie de spitalizare, monitorizare și de administrarea de analgezice;
- hiperstimulare severă: poate fi vorba despre acumulare de lichid în abdomen. Este nevoie de spitalizare, monitorizare și tratament adecvat.
Torsiunea ovariană
Torsiunea ovariană constă în strangularea circulației sângelui la nivelul acestui organ. Femeia percepe dureri intense în zona abdominală și vărsături. Torsiunea ovariană este o urgență medicală, este nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a se detorsiona organul afectat, sau chiar pentru a-l îndepărta. Dacă circulația sângelui este întreruptă un timp suficient de lung, ovarul torsionat nu mai funcționează, fertilitatea femeii fiind astfel afectată.
Cancerul ovarian
Nu s-a demonstrat că femeile care urmează tratamente de stimulare ovariană prezintă un risc mai mare de cancer decât femeile care nu au urmat astfel de tratamente. Medicamentele care se administrează în timpul acestei proceduri nu s-a demonstrat că duc la dezvoltarea cancerului mamar sau ovarian.
Sarcina multipla
Fertilizarea in vitro are ca scop obținerea unei sarcini unice. Cu toate acestea, este posibil transferul a mai mult de un embrion. Este posibil să se implanteze toți, astfel încât să se obțină o sarcină cu gemeni, tripleți sau chiar cvadrupleți. Sarcina trebuie însă monitorizată îndeaproape, iar riscul este mult mai mare în cazul unei astfel de sarcini.
Care este pretul unei stimulari ovariene controlate?
Clinica Fetal Care oferă numeroase servicii, realizare de teste invazive și noninvazive de testare genetică în sarcină, proceduri, intervenții. Prețurile Fetal Care le găsești aici. Clinica Fetal Care este specializată în domeniul medicinei materno-fetale și a reproducerii umane asistate.
Ce urmează după stimularea ovariană controlată?
După ce se încheie faza de maturare foliculară, ovocitele sunt colectate prin puncție foliculară transvaginală. Această procedură este una nedureroasă, dar pacienta poate opta pentru anestezie ușoară sau generală dacă dorește. Procedura de recoltare a ovocitelor se face cu ajutorul unei sonde ecografice și a unui aparat de aspirație prevăzut cu ac fin. Ovarele sunt puncționate și astfel se obține lichidul folicular care conține ovocite. Lichidul este pus în recipiente sterile, dus la laborator, de unde embriologul va extrage ovocitele, care sunt ulterior păstrate în incubatoare la o temperatură similară corpului uman.
În paralel, partenerul donează material seminal. Sunt selectați spermatozoizi de bună calitate pentru a putea fi folosiți în procedura de fertilizare in vitro.
Întrebări frecvente despre stimularea ovariană controlată
Cui se recomandă stimularea ovariană controlată
Când se poate face o programare pentru stimulare ovariană controlată:
- când partenera are trompele uterine absente sau blocate;
- când partenerul suferă de infertilitate masculină severă;
- când partenera are o vârstă reproductivă avansată;
- dacă femeia suferă de endometrioză;
- dacă unul dintre parteneri suferă de o boală genetică și doresc să evite transmiterea afecțiunii copilului.
Există contraindicații?
Contraindicațiile stimulării ovariene controlate sunt:
- boli somatice;
- boli mintale;
- malformații uterine congenitale;
- tumori ovariene;
- tumori uterine;
- afecțiuni acute inflamatorii.
Pentru a realiza astfel de scheme de tratament, medicii au nevoie de pregătire de specialitate și de experiență.