Programare
Ne unim forțele cu Rețeaua de Sănătate Regina Maria

SENOKOMPLEX® – complexity made easy

Fetal Care » SENOKOMPLEX® – complexity made easy

1. Ce este SENOKOMPLEX® ?

Am conceput acest serviciu dedicat diagnosticului integrat al cazurilor complexe in senologie – SENOKOMPLEX® – pentru ca in practica de zi cu zi am observat ca exista o mare problema, sau mai bine zis un mare gol, in aceasta zona in Romania. 

Odata cu aparitia supraspecializarilor in medicina, au avansat enorm diagnosticul, managementul si tratamentul leziunilor mamare, astfel ca cel putin pe partea de senologie protocoalele sunt foarte standardizate la nivel international. Cu alte cuvinte un dosar interpretat si manageriat in acord cu ACR-BIRADS (5th edition) este valabil world wide si asftel putem vorbi aceeasi limba oriunde ne-am afla.

Practic, SENOKOMPLEX® este ceea ce am facut ani de zile in timpul supraspecializarii la Institutul de Cancerologie Gustave Roussy, punand cap la cap informatiile de la diverse investigatii (date clinice, mamografie, ecografie, RMN, punctii, concordanta radiologica-anatomopatologica, etc) pentru a ajunge la un diagnostic final, cu un management adaptat conform ACR-BIRADS. 

Acest lucru nu se opreste doar la diagnosticul preoperator, se refera si la urmarirea post-terapeutica, fie ca este cancer, leziune benigna sau leziune precursoare.

2. Cui se adreseaza ?

Cu acest nou serviciu, vin in sprijinul colegilor chirurgi, oncologi, tuturor profesionistilor din sanatate care se ocupa de cancerul mamar, dar mai ales in sprijinul pacientelor de cele mai multe ori confuze. 

Exista prea multe discordante intre investigatii (mamografie/ecografie/RMN, etc), prea multe scoruri BI-RADS 0 si prea multe scoruri BI-RADS diferite cand ar trebui sa fie unul singur si o concordanta intre mamografie/ecografie/rmn/hp dar si un singur management conform ACR-BIRADS.

3. Cum decurge analiza unui dosar SENOKOMPLEX® ?

Pacientii se prezinta cu dosarul complet ce include investigatiile senologice realizate pana la momentul respectiv. CD-urile vor fi descarcate si interpretate in programe medicale dedicate. Dupa analiza initiala a dosarului pot fi recomandate investigatii suplimentare, pe care le vom discuta impreuna. La final va fi realizat un raport medical cu concluzii si management adaptat conform ACR-BIRADS (5th edition).

Scopul SENOKOMPLEX® este obtinerea unui diagnostic cat mai clar, care sa orienteze abordarea terapeutica ulterioara.

Pentru a obtine acest diagnostic, este uneori necesara efectuarea unei punctii bioptice ecoghidate si examinarea histopatologica a fragmentelor tisulare astfel obtinute.

4. Ce urmeaza dupa SENOKOMPLEX® ?

In functie de concluzia si managementul dosarului, pacienta va fi indrumata catre un medic oncolog/chirurg/ginecolog pentru tratamentul specific al leziunii mamare.

La cererea medicului curant, pot realiza montarea unui clip metalic in leziunea tumorala sub ghidaj ecografic, respectiv localizarea preoperatorie a leziunii mamare cu harpon metalic.

Dr Maria-Laura Ianculescu