Probleme care ar putea sa-ti afecteze fertilitatea
Daca v-ati propus sa ramaneti insarcinata, recomandarea noastra este sa consultati un medic specialist inainte de a demara procesul, pentru a va asigura ca aveti conditii favorabile pentru a avea o sarcina sanatoasa. Anumite afectiuni pot afecta fertilitatea, asa ca ar fi benefic sa le tratati inainte de a pierde timp pretios in incercarea de a ramane insarcinata.
Discutati cu medicul dumneavoastra inainte de planificarea sarcinii daca aveti un istoric cu:
- Afectiuni inflamatorii pelviene;
- Fibroame;
- Endometrioza;
- Sindromul ovarului polichistic;
- Infectii cu transmitere sexuala, precum Gonoreea sau Chlamydia;
- Trompe uterine blocate de o infectie, sarcina ectopica sau interventii chirurgicale;
- Operatii in zona pelviana sau abdominala;
- Boli cronice precum diabet, cancer sau afectiuni ale tiroidei.
Chiar daca nu ati fost diagnosticata cu o anumita problema medicala, unele simptome sau caracteristici fizice pot indica probleme ce ar putea, in unele cazuri, afecta fertilitatea. Discutati cu medicul dumneavoastra daca aveti probleme in a ramane insarcinata si aveti unul dintre semnele de mai jos:
- Menstruatia este absenta, neregulata, dureroasa, dureaza foarte mult sau este extrem de abundenta;
- Dureri zilnice in zona pelviana;
- Pierderea parului;
- Acnee severa;
- Pilozitate excesiva pe fata si corp.
Retineti ca fumatul, consumul de alcool sau a mai mult de 300 mg de cafeina pe zi, supraponderabilitatea sau subponderabilitatea excesiva pot afecta in mod negativ fertilitatea sau sarcina.
Totodata, daca nu aveti aceste simptome dar dupa un an de sex neprotejat nu ati ramas insarcinata, in cazul in care aveti mai putin de 35 de ani, a venit momentul sa consultati un medic specialist in probleme de infertilitate. Daca aveti peste 35 de ani, va sugeram sa consultati un medic dupa 6 luni de la prima incercare de a ramane insarcinata, deoarece trecerea timpului va ingreuna tot mai mult realizarea dorintei dumneavoastra de a deveni mama.