Programare
Ne unim forțele cu Rețeaua de Sănătate Regina Maria

Legătura dintre pozițiile sexuale și fertilitate

Fetal Care » Legătura dintre pozițiile sexuale și fertilitate
25 februarie 2022

Dacă vreți să aveți un bebeluș, probabil că sunteți dispuși să luați în considerare orice opțiune care v-ar putea crește șansele de concepție. Rețineți că printre acestea se numără și încercarea unor poziții sexuale specifice.

În unele cazuri, concepția poate să apară după mai multe luni de zile, problema de infertilitate fiind luată în considerare abia după 12 luni de încercări nereușite, conform Organizației Mondiale a Sănătății [1].

Asta înseamnă că întârzierea procesului de concepție nu reprezintă neapărat existența unei probleme de fertilitate și nu ar trebui să reprezinte un motiv de îngrijorare.

Revenind însă la asocierea dintre pozițiile sexuale și fertilitatea, adevărul este că nu există dovezi științifice foarte concludente care să demonstreze impactul unei anumite „figuri“ în creșterea șanselor de concepție. Cu toate acestea, există însă o regulă generală care încurajează plasarea lichidului seminal cât mai aproape de cervix.

Poziții sexuale care pot ajuta într-o oarecare măsură procesul de concepție

Ideea care a dus la această teorie a pozițiilor sexuale specifice are legătură cu durată de viață a ovulului și a spermatozoizilor.

Odată ce ovulul a fost eliberat de la nivelul ovarului printr-un proces cunoscut ca ovulație, acesta începe să circule prin trompele uterine până în uter. Durata de viață a unui ovul este de doar 24 de ore în timp ce spermatozoizii pot trăi între trei și cinci zile.

Ca urmare, este ușor de asociat anumite poziții sexuale care ajută spermatozoizii să intre mai repede în contact cu ovulul ca fiind poziții care pot ajuta procesul de concepție.

Plecând de la aceasta legătură, există două poziții principale care pot transporta lichidul seminal mult mai aproape de cervix:

Poziția misionarului

Pe lângă faptul că aceasta reprezintă una dintre cele mai populare poziții sexuale, poziția misionarului este și una dintre cele mai bune alegeri pentru a rămâne însărcinată. Ea permite cea mai adâncă penetrare posibilă, depozitând astfel lichidului seminal cât mai aproape de cervix.

Pentru a crește și mai mult șansele în această poziție se poate folosi și o pernă pentru a ridica șoldurile partenerei. În acest fel, se creează un unghi și mai favorabil pentru spermatozoizi.

Poziția de la spate/doggy-style

Un studiu publicat în 2011 [2] a folosit imagini RMN pentru a compara această poziție cu aceea a misionarului cu scopul de a evidenția care dintre cele două aduce lichidul seminal mai aproape de cervix.

În urma investigațiilor, cercetătorii au concluzionat că poziția doggy-style permite penisului să se apropie cel mai mult de locația ideală pentru ejacularea lichidului seminal, comparativ chiar și cu poziția misionarului.

Cu toate că acest studiu nu ne spune nimic despre felul în care această poziție poate afecta succesul concepției, plecând de la ideea că ejacularea cât mai aproape de cervix este un lucru bun, poate nu ar strica să încercați și așa.

Când trebuie să faceți sex?

Chiar dacă poziția sexuală poate crește într-un fel sau altul șansa de concepție, un factor mult mai important de luat în considerare este timpul ideal de făcut sex.

Conform unui studiu publicat în jurnalul „Reproducere Umană” al Universității Oxford [3], ziua ovulației și cele două zile înainte de aceasta au probabilitatea cea mai mare de realizare a concepției. Ca urmare, perioada cea mai bună de a face sex este în momentul cel mai fertil al ciclului menstrual. De aceea, asigură-te că ai un calendar al ciclurilor menstruale pentru a depista mai ușor perioada ta ideală de concepție sau apelează la serviciile unui medic specialist ca să afli cu exactitate momentul oportun.

Metode demonstrate care pot ajuta cu adevărat concepția

În primul rând, înainte de orice încercare de concepție este recomandată o consultație ginecologică pentru a evalua riscurile sarcinii, metodele de reducere a acestora și pentru a primi recomandări medicale preconcepționale personalizate.

Dacă s-a încercat în mod repetat concepția în perioada cea mai fertilă a ciclului menstrual și s-a ținut cont și de pozițiile ideale timp de cel puțin 12 luni, dar sarcina nu s-a realizat, atunci se poate lua în considerare și infertilitatea.

În cazul acesta, trebuie să știți că există mai multe opțiuni demonstrate clinic de mare ajutor în acest sens, una dintre ele fiind fertilizarea in vitro sau FIV.

Dacă ați decis să aveți un bebeluș, intrați în legătură cu personalul clinicii noastre și programați-vă pentru o consultație. Specialiștii Fetal Care vă pot oferi cele mai bune indicații și servicii de monitorizare a viitoarei sarcini.

Adițional, dacă ați întâmpinat probleme în procesul de concepție sau sunteți de părere că ar putea exista un caz de infertilitate, specialiștii noștri ar putea găsi metoda optimă de tratare a acesteia folosind aparatură de ultimă generație și metode dovedite clinic.