Incompatibilitatea de RH în sarcină: ce înseamnă acest lucru?
Este recomandat să se cunoască factorul Rh înainte de sarcină, pentru că în cazul în care există o incompatibilitate între Rh-ul mamei și al tatălui evoluția sarcinii și sănătatea fătului pot fi afectate. În acest articol explicăm ce este factorul Rh și de ce este el atât de important în timpul sarcinii.
Ce este factorul Rh
Factorul Rh (Rhesus) este o proteină cu rol de antigen. Se găsește pe suprafața globulelor roșii și, în funcție de prezența sau absența sa, grupele de sânge se împart în două grupe:
- Rh pozitiv: în cazul în care proteina este prezentă pe suprafața globulelor roșii;
- Rh negativ: în cazul în care proteina lipsește de pe suprafața globulelor roșii.
Sistemul Rh nu înlocuiește sistemul ABO, cele două sisteme sunt complementare, prin urmare clasificarea grupelor de sânge se face atât în funcție de sistemul ABO, cât și Rh:
- O pozitiv (O+); O negativ (O-)
- A pozitiv (A+); A negativ (A-)
- B pozitiv (B+); B negativ (B-)
- AB pozitiv (AB+); AB negativ (AB-)
Determinarea factorului Rh este importantă și pentru eventualele transfuzii:
- O grupă cu Rh pozitiv poate dona doar către o grupă cu Rh pozitiv;
- O grupă cu Rh negativ poate dona unei grupe Rh negativ, dar și Rh pozitiv.
Factorul Rh în sarcină
Cei mai mulți oameni au Rh pozitiv (aproximativ 85%). Cu toate acestea, dacă mama are Rh negativ, iar tatăl Rh pozitiv există riscul ca bebelușul să aibă probleme de sănătate. Dacă mama se află la prima sarcină, incompatibilitatea Rh nu va ridica probleme deosebite, în principal pentru că sângele fătului în mod normal nu se amestecă cu sângele mamei.
Situațiile în care Rh-ul negativ al mamei se combină cu Rh-ul pozitiv al fătului sunt:
- transfuziile de sânge;
- pierderea de sarcină;
- sarcina extrauterină;
- avortul;
- nașterea.
Cu toate acestea, în timpul nașterii acest lucru nu poate fi evitat, astfel încât corpul mamei va recunoaște proteina Rh pozitivă ca fiind o substanță străină și prin urmare sistemul imunitar va produce anticorpi. Acest lucru reprezintă o problemă dacă femeia va avea o altă sarcină în viitor, iar copilul va fi Rh pozitiv. Într-un asemenea caz, anticorpii Rh ai mamei vor ataca celulele purtătoare ale proteinei Rh. Nivelul globulelor roșii din sângele bebelușului se va reduce periculos de mult. Este ceea ce medicii numesc boala hemolitică a nou-născutului.
În funcție de RH-ul părinților, pot interveni următoarele situații:
- Rh pozitiv (mamă) și Rh pozitiv (tată): copilul Rh pozitiv, iar sarcina se dezvoltă normal;
- Rh negativ (mamă) și Rh negativ (tată): copilul Rh negativ, sarcina se dezvoltă normal;
- Rh pozitiv (mamă) și Rh negativ (tată): copilul are Rh negativ, dar nu vor exista probleme deosebite, pentru că mama are Rh pozitiv;
- Rh negativ (mamă) și Rh pozitiv (tată): cel mai probabil copilul va avea Rh pozitiv, rezultând astfel o incompatibilitate Rh. Dacă tatăl copilului are Rh pozitiv, în cele mai multe cazuri (peste 70%) copilul va avea și el Rh pozitiv.
Rh-ul bebelușului poate fi identificat după naștere (medicul ia o picătură de sânge din călcâiul copilului), sau înainte, dacă se recurge la procedura numită amniocenteză, această procedură fiind recomandată pentru a verifica existența unor anomalii cromozomiale sau malformații congenitale.
Boala hemolitică a nou-născutului
Organismul gravidei Rh negativ poate produce așadar anticorpi care vor ataca celulele roșii din sângele bebelușului Rh pozitiv. Acest lucru va determina instalarea unei forme de anemie la bebeluș. În cazurile severe, boala hemolitică poate duce la leziuni cerebrale și chiar deces. Nou-născuții care au fost diagnosticați cu această afecțiune necesită tratament de urgență, în principal prin transfuzii care se realizează din primele ore de viață ale bebelușului.
În prezent există posibilitatea ca această afecțiune să fie prevenită, prin imunoglobulina Rh care, dacă este administrată la timp, suprimă la mama cu factor Rh negativ capacitatea de a ataca globulele roșii Rh pozitiv ale bebelușului.
Prevenirea incompatibilității Rh
Efectele incompatibilității factorului Rh pot fi prevenite. În timpul sarcinii, medicul face 2 injecții cu imunoglobulină, la 28 de săptămâni și după nașterea bebelușului, pentru a împiedica corpul mamei să producă anticorpii Rh care ar putea pune în pericol dezvoltarea unor sarcini viitoare. De asemenea, este necesară o astfel de inhjecție ori de câte ori există riscul ca sângele mamei să se amestece cu al bebelușului. În cazul în care organismul mamei a produs deja acești anticorpi, medicul realizează o monitorizare atentă a sarcinii. În cazul în care nivelul de incompatibilitate este crescut, medicul care supraveghează sarcina poate indica transfuzii de sânge pe tot parcursul acesteia.