Programare

Imunizarea prin vaccinare

Fetal Care » Imunizarea prin vaccinare
23 aprilie 2020

Ce este și cum funcționează vaccinul?

Sistemul nostru imunitar reprezintă un complex de mecanisme de aparare al organismului împotriva agenților patogeni. De cele mai multe ori sistemul imunitar este eficient, fie ținând microorganismele afară, fie atacându-le și distrugându-le.

Vaccinul este un preparat biologic care determină dobândirea unei imunități active la un anumit agent infecțios, prin expunerea sistemului imunitar la o versiune controlată a unei boli.

Vaccinul și sarcina

În timpul celor nouă luni, mama și fătul au nevoie de protecție împotriva bolilor grave și a infecțiilor asociate acestora, astfel că vaccinurile devin parte importantă în sistemul de protecție a sarcinii.

Înainte de a planifica o sarcină, este important ca viitoarea mămică să își verifice imunitatea la ROR (rujeolă-oreion-rubeolă) și la alte boli ce pot provoca complicații grave în sarcină. În cazul în care nu există anticorpi, este important ca acest vaccin să fie efectuat de viitoarea mămică cu cel puțin 3-6 luni înainte de a rămâne însărcinată!

În timpul sarcinii există două vaccinări de rutină recomandate de specialiști: vaccinul antigripal, DTP (tetanos, difterie și pertussis) și vaccinul pentru incompatibilitatea în sistemul Rh.

După naștere femeile pot efectua vaccinări, chiar și în timpul alăptării, ceea ce va ajuta atât sistemul imunitar al mamei, cât și al nou-născutului.

Vaccinul la bebeluși

Vaccinurile sunt foarte importante pentru sugari iar administrarea lor începe imediat după naștere și se efectuează progresiv, conform unei scheme cronologice stabilite la nivel internațional.

Pentru mai multe informații despre siguranța vaccinării, despre testele efectuate și dezbateri argumentative pro și contra vaccinării: AICI

De ce vaccinare la scară largă?

Vaccinurile sunt o formă importantă de prevenție primară și ne-au permis să controlăm boli care nu demult amenințau viața.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că imunizarea prin vaccinare previne anual între 2 și 3 milioane de decese, la nivel global!