Ghid complet al ciclului menstrual
Ciclul menstrual reprezintă pregătirea lunară a corpului pentru o posibilă sarcină. Înțelegerea acestui proces este foarte importantă deoarece informațiile obținute pot ajuta fie la creșterea șanselor de concepție, fie la reducerea lor. Pentru a gestiona mai bine simptomele menstruale și pentru a observa mai ușor potențialele probleme care ar putea exista, în continuarea acestui articol îți vom explica totul despre ciclul menstrual.
Ce este menstruația?
Odată pe lună, persoanele de gen feminin care au trecut de pubertate vor prezenta sângerare menstruală. Acest lucru se întâmplă deoarece, de-a lungul lunii, căptușeala uterului se pregătește pentru o posibilă sarcină prin creșterea sa în grosime și în cantitatea de sânge primită.
Dacă sarcina nu s-a realizat în această perioadă, mucoasa mai groasă este eliminată, proces care duce la sângerarea lunară.
Pentru majoritatea femeilor, menstruația apare într-un tipar destul de regulat, fapt care le poate ajuta să descopere cu exactitate ovulația și astfel zilele cele mai fertile din lună.
Durata de timp de la prima zi a menstruației până la următoarea perioadă poate varia de la 21 la 35 de zile.
Cum funcționează ciclul menstrual?
Ciclul menstrual este controlat de un sistem complex de hormoni care sunt produși de către hipotalamus, glanda pituitară (hipofiza) și ovare. Acesta conține mai multe etape, timpul de realizare fiind diferit de la o femeie la alta. Cu toate acestea, o aproximație a zilelor și a evenimentelor asociate ar arată cam așa:
Zilele 1-5
Prima zi a sângerării menstruale este considerată și prima zi a ciclului, menstruația durând în general 5 zile; volumul cel mai mare de sângerare este întâlnit, de obicei, în primele două zile.
Zilele 6-14
După ce sângerarea s-a oprit, căptușeala uterului numită și endometru începe să se pregătească pentru posibilitatea unei sarcini, aceasta devenind mai groasă și mai bogat vascularizată.
Zilele 14-25
În jurul zilei 14, ovulul este eliberat de la nivelul ovarelor și începe să circule prin trompele uterine până la uter. Dacă în această perioadă există spermatozoizi în trompele uterine se poate realiza fecundarea ovulului. Procesul este urmat apoi de mișcarea acestuia spre uter pentru a se implanta în peretele acestuia.
Zilele 25-28
Dacă ovulul nu a fost fecundat sau dacă implantarea acestuia pe peretele uterului nu s-a realizat, atunci schimbările hormonale semnalizează uterului să se pregătească de înlăturarea mucoasei, ciclul începând din nou în ziua 1 a sângerării menstruale.
Cu alte cuvinte, în zilele în care nu ești la menstruație, uterul tău se pregătește pentru o posibilă sarcină. Dacă nu s-a întâmplat, mucoasa pregătită special pentru acest eveniment este eliminată, proces care produce sângerare și care rezulta astfel în sângerările menstruale lunare.
Se numește ciclu menstrual deoarece durează aproximativ o lună pentru ca mucoasa uterului să se îngroașe și să se vascularizeze și apoi să se elimine. De altfel, termenul latinesc „menstruus“ înseamnă „în fiecare lună”
Cum îți afli zilele cele mai fertile pentru tine
Pentru a crește șansele de concepție, este recomandat să faci sex cu partenerul tău în ziua ovulației și în cele două zile înainte de aceasta, deoarece probabilitatea de a rămâne însărcinată este mult mai mare în acea perioadă specifică de timp.
Cu toate acestea, este recomandat ca înainte de concepție să te programezi la o consultație ginecologică specializată pentru a testa și pentru a evalua potențiale riscuri de sarcină dar și pentru a obține recomandări preconcepționale personalizate.
Pentru a afla singură zilele cele mai fertile pentru tine, poți începe un calendar al ciclului menstrual în care poți nota zilele de menstruație și simptomele prezentate (durere a sânilor, balonare etc).
După câteva luni de urmărire calendaristică a acestor schimbări și simptome, poți avea o idee mai bună a zilei de ovulație. Adițional, poți opta și pentru teste care analizează un hormon găsit în urină, nivelul acestuia crescând odată cu apropierea zilei de ovulație.
Dacă vreți să aveți un bebeluș, specialiștii noștri vă stau la dispoziție pentru consultații preconcepționale sau monitorizare pe tot parcursul sarcinii, printre multe altele.
Identificarea anumitor probleme asociate cu ciclul menstrual
Crearea unui calendar al ciclului menstrual nu este folositoare doar pentru a afla zilele optime de concepție ci și pentru a observa mai ușor orice potențiale modificări. Fiecare femeie are un ciclu menstrual diferit. Unele pot avea sângerări menstruale în aceeași perioadă a lunii, în timp ce altele pot avea ciclu neregulat. Mai mult decât atât, unele femei pot sângera o perioadă mai lungă de timp iar altele o perioadă mai scurtă.
Câteva dintre semnele și simptomele care pot indica prezența unei probleme asociate cu ciclul menstrual pot include:
- absența completă a menstruației;
- ciclu menstrual neregulat;
- sângerare pe o perioadă mai mare de șapte zile;
- perioada menstruației apare la un timp mai scurt de 21 de zile sau la un timp mai lung de 35 de zile;
- sângerări între perioadele de menstruație.
Toate aceste modificări pot fi observate mai ușor prin menținerea unui calendar/jurnal dedicat ciclului menstrual, informațiile acumulate putând fi apoi menționate medicului specialist.
Cauze și factori care pot duce la modificarea ciclului menstrual
Exista numeroși factori și cauze care pot schimba ciclul menstrual, cum ar fi:
- contraceptivele–unele contraceptive orale pot face perioada menstruației mai ușoară și mai scurtă, în timp ce altele o pot opri complet;
- sarcina–sângerările menstruale ar trebui să se oprească în timpul sarcinii;
- sindromul ovarelor polichistice–un dezechilibru hormonal care previne ovulul să se dezvolte normal în ovare. Această afecțiune duce la cicluri menstruale neregulate și chiar la absența completă a sângerărilor menstruale în unele cazuri.
- fibroame uterine–formațiuni tumorale benigne apărute la nivelul uterului care pot crește atât perioada de sângerare menstruală cât și volumul ei;
- tulburări alimentare–anorexia, bulimia și alte tulburări alimentare pot afecta ciclul menstrual, putând opri chiar perioada de menstruație în unele cazuri.
Cu toate că sângerările menstruale reprezintă pentru multe femei o problemă lunară care le împiedică să efectueze anumite activități, ciclul menstrual are o importanță majoră, iar monitorizarea acestuia poate ajuta la prevenirea sau tratarea timpurie a anumitor probleme de sănătate.