Programare
Ne unim forțele cu Rețeaua de Sănătate Regina Maria

Impresii de la cursul Hands-On ”FETAL BRAIN ULTRASOUND”

Fetal Care » Impresii de la cursul Hands-On ”FETAL BRAIN ULTRASOUND”
9 octombrie 2019

La finalul săptămânii trecute am găzduit la clinica Fetal Care cel mai avansat curs hands-on de neurosonografie fetală adresat medicilor specialiști, avându-l ca speaker pe binecunoscutul profesor Gustavo Malinger, proaspăt câștigător al premiului Stuart Campbell pentru educație.

La acest curs au participat medici specializați în segmentul medicinei materno-fetale, obstetricieni, radiologi și specialiști în ultrasonografie preocupați de diagnosticul neurologic prenatal.

Incluzând multe dintre progresele tehnologice disponibile în acest moment pentru diagnosticarea afecțiunilor neuronale congenitale în timpul sarcinii, cele aproximativ 8 ore de curs au cuprins aplicați live, sesiuni hands-on pe ecografe Voluson E10, sub ghidajul profesorului Malinger, accesarea cazuisticii personale a invitatului nostru folosind simulatoare de creier fetal de înaltă fidelitate, ateliere de lucru prin 4D View și sesiune de întrebări și raspunsuri cu accent pe diagnosticul și gestionarea anomaliilor cerebrale fetale.

În partea teoretică, domnul profesor Malinger a dezbătut cele mai importante subiecte cu privire la neurosonograma fetală, realizând prelegeri cu susținere grafică (din cazuistica personală) cu următoarele puncte focale:

  • CNS anatomy as demonstrated by US
  • The diagnosis of CNS anomalies early in pregnancy
  • Mild ventriculomegaly: everything starts here
  • Anomalies of the CC.
  • Posterior fossa anomalies
  • Malformations of cortical development

Feedback-ul primit de la toți profesioniștii care au participat la acest curs a fost unul care ne onorează și care ne confirmă din nou importanța
educației și a adaptării constante la standardele medicale internaționale dar și nevoia implicării active în creșterea profesională permanentă a medicilor români, pentru binele final al pacienților!

Ne bucurăm că am avut alături parteneri de nădejde, fără de care acest eveniment medical, în premieră în țara noastră, nu ar fi fost posibil! Au fost din nou la înălțimea așteptărilor Medist Imaging și Voluson by GE Healthcare oferindu-ne suport logistic dar și echipamente medicale de ultimă generație folosite în sesiunile hands-on. Mulțumim Dux MD Pharma Solutions și Gedeon Richter România pentru sprijin și promptitudine dar și pentru susținerea permanentă a activităților menite să contribuie la dezvoltarea și creșterea calității actului medical în România!

Le mulțumim medicilor participanți care s-au implicat activ atât în sesiunile hands-on, cât și în cele de întrebări, răspunsuri și networking medical, valorificând fiecare moment petrecut în prezența renumitului profesor.

În final, inspirați fiind de modul în care domnul profesor Malinger a explicat perspectivele abordării corecte a examinării ultrasonografice prenatale, putem să reîntărim o idee veche de peste 2300 de ani: ”Suntem ceea ce facem în mod repetat; prin urmare, excelența nu este un act singular, ci un obicei!” – Aristotel