Programare

Februarie – luna prevenției infecțiilor prenatale

Fetal Care » Februarie – luna prevenției infecțiilor prenatale
28 februarie 2018

Organizațiile internaționale de asistență medicală și-au făcut ca scop pentru luna februarie creșterea gradului de conștientizare asupra infecțiilor prenatale în rândul viitoarelor mămici 

Nu putem, așadar, să lăsăm acest februarie să trecă, fără a ne implica în această campanie internațională, pentru că scopul nostru este acela de a contribui la atingerea obiectivului de a avea mame și copii sănătoși, prin intermediul portofoliului nostru adresat femeilor însărcinate.

Una dintre cele mai mari probleme în prevenirea infecției prenatale este sentimentul de securitate falsă a mamei, ceea ce duce la a nu lua măsuri de precauție pentru a preveni apariția acestora. Mamele se gândesc la copilul lor nenăscut ca fiind în siguranță, izolat de cele mai multe pericole, iar gravitatea transmiterii unei infecții este rareori luată în considerare. Acest lucru se datorează în parte faptului că multe dintre infecții sunt adesea inofensive pentru adulți. Streptococul din grupa B (SGB), de exemplu, poate provoca probleme grave de sănătate atât pentru mamă, cât și pentru copil, însă, pentru că este atât de ușor de tratat, mamele rareori se gândesc la această infecție ca la un real pericol. Totuși, SGB este principala cauză a meningitei, pneumoniei și a sepsisului în prima săptămână de viață a nou-născutului.

Medicina secolului nostru este atât de avansată, încât este ușor pentru pacienți să presupună că orice afecțiune este tratabilă și, prin urmare, să nu ia măsuri serioase de prevenție sau tratare. Acest lucru, din păcate, poate duce la consecințe grave, în condițiile în care una din trei femei, la nivel mondial, poartă bacterii care provoacă infecții în timpul sarcinii. Aproximativ 40% din nou-născuții ai căror mame sunt purtătoare a streptococului B sunt contaminați în timpul travaliului, în special dacă acesta este prelungit sau prematur.

Infecțiile prenatale contribuie la o serie de efecte pe termen lung asupra sănătății, de care părinții trebuie să fie conștienți. Un număr tot mai mare de cercetări sugerează o posibilă legătură între infecția prenatală și cauze ale autismului, tulburarărilor bipolare și schizofrenie. Se crede că anumite infecții declanșează o apărare imună care favorizează aceste condiții. Rezultatele referitoare la aceste supoziții au fost publicate în Molecular Psychiatry Journal (29 martie 2016) și încurajează cercetările ulterioare pentru a afla mai multe despre mecanismele de prevenție și anihilare a eventualelor efecte secundare.

Ca parte a rutinii de îngrijire prenatală, la Fetal Care oferim îndrumare și soluții concrete femeilor însărcinate, prin implicarea directă a medicilor noștri, care vă vor pune la dispoziție opțiunile de screening prin aparatură de înaltă performanță și consiliere asupra metodelor de evitare a activităților care pot crește riscul de infecție.

Pentru programări sau alte informații, ne puteți contacta la numărul de telefon 0721 593 471, prin email la office@fetalcare.ro sau direct în locația noastră din Str. Sevastopol, nr. 24