Programare
Ne unim forțele cu Rețeaua de Sănătate Regina Maria

Cancerul mamar: simptome și diagnosticare

Fetal Care » Cancerul mamar: simptome și diagnosticare
25 februarie 2022

Cancerul reprezintă un grup mare de afecțiuni localizate în orice organ sau țesut al corpului. Boala se caracterizează prin creșterea și răspândirea necontrolată a celulelor din regiunea respectivă, invadând în cele din urmă și alte organe din corp. În cazul cancerului mamar, acesta se dezvoltă atunci când celulele de la nivelul sânului încep să se multiplice anormal. Conform Organizației Mondiale a Sănătății [1], cancerul mamar este cea mai răspândită formă de cancer, în anul 2020 fiind diagnosticate 2,3 milioane de cazuri.

Având în vedere prevalența și severitatea acestei afecțiuni, este indicat să se efectueze teste regulate de screening pentru depistarea precoce a cancerului și să se apeleze la consultații specializate dacă există semne și simptome îngrijorătoare.

Semnele și simptomele cancerului mamar

Cancerul mamar poate avea numeroase simptome. Cu toate acestea, primul simptom ușor de observat este, de obicei, prezența unui nodul sau a unei porțiuni mai groase de țesut mamar. Chiar dacă majoritatea nodulilor nu indică, de obicei, prezența cancerului mamar, tot este recomandată analizarea acestora de către un medic specialist. Alte simptome care ar trebui să te trimită la o consultație medicala specializată includ:

  • schimbarea formei sau a mărimii sânilor sau a unui singur sân;
  • secreții ale mamelonului, în special dacă acestea conțin sânge;
  • prezența unui nodul la nivelul sânului sau la nivelul axilei;
  • modificarea pielii sânului cum ar fi descuamarea acesteia, prezența „gropițelor” sau pigmentarea pielii;
  • modificări ale mamelonului.

Este cancerul mamar dureros?

De cele mai multe ori, cancerul mamar nu este dureros. Cu toate acestea, un studiu [2] publicat în 2016 a menționat că între 2% și 7% dintre persoanele afectate de acest tip de cancer prezintă durere a sânului ca prim simptom al afecțiunii.

Durerea prezentă la nivelul sânilor poate fi ciclică, adică este legată de schimbări hormonale, ciclu menstrual etc sau neciclică, atunci când este vorba despre o leziune sau accidentare. În comparație cu aceste tipuri, durerea prezentată de cancerul mamar tinde să apară treptat.

Când ar trebui să te adresezi medicului pentru durerea de sân

Dacă prezinți durere la nivelul sânului sau al sânilor atunci memorează momentul în care a apărut aceasta și orice posibile mecanisme declanșatoare care ar fi putut duce la acest disconfort (lovire, presiune prea mare etc). Pe lângă acest motiv, alte cauze care ar trebui să te facă să apelezi la o clinică specializata în acest domeniu includ:

  • durere inexplicabilă care durează mai mult de două săptămâni;
  • durere acompaniată de prezența unui nodul;
  • localizarea durerii într-o zonă specifică a sânului;
  • disconfort sau durere care tind să se agraveze odată cu trecerea timpului;
  • durere intensă care împiedică efectuarea activităților zilnice;
  • durere care este acompaniată și de schimbări ale țesutului mamar (inflamație, iritație etc).

Diagnosticarea cancerului mamar

Diagnosticarea cancerului mamar apare de obicei în urma depistării precoce a acestuia prin teste de screening sau prin examinările făcute în urma simptomelor menționate. Următoarele teste pot fi folosite pentru a evidenția afecțiunea și pentru a pune un diagnostic corect:

Examinarea fizică a sânului

Această examinare implică palparea sânilor pentru a verifica prezența/absența nodulilor sau a altor modificări apărute fie la nivelul pielii, fie la nivelul mamelonului. În timpul examinării, este posibil ca medicul să îți ceară menținerea brațelor în diferite poziții, cum ar fi deasupra capului sau cu mâinile pe șolduri.

Teste imagistice

Cancerul mamar poate fi depistat prin mai multe teste cum ar fi:

  • mamografia–este un test de screening care folosește raze X pentru a obține imagini din interiorul sânului. Acest test poate evidenția posibile anomalii sau noduli prezenți la nivelul sânului și poate indica medicului dacă este nevoie de teste adiționale.
  • ecografia mamară–acest test folosește ultrasunete pentru a analiza interiorul sânului; ultrasunetele sunt eficiente în special pentru diferențierea nodulilor prezenți, putând determina de multe ori dacă este vorba despre o masă solidă sau despre chisturi pline cu lichid.
  • imagistică prin rezonanță magnetică–testul este cunoscut și sub numele de IRM sau RMN și poate fi folosit ca investigație adițională după efectuarea unei mamografii sau ecografii; imaginile obținute pot fi folosite pentru a identifica afecțiunea sau alte anomalii prezente.

Biopsia

Prin biopsie se înțelege prelevarea unei probe de la nivelul țesutului afectat sau suspectat, probă care este transportată apoi la un laborator pentru mai multe analize detaliate. Rezultatele obținute în urma acestui test pot evidenția dacă celulele țesutului prelevat sunt canceroase; în cazul în care sunt, analiza dezvăluie și tipul cancerului care s-a dezvoltat (uneori, cancerul la sân poate fi și o metastază a unui alt tip de cancer).

În urma tuturor informațiilor obținute, medicul va preciza stadiul în care se află cancerul prin stabilirea mărimii tumorii, răspândirea acesteia și dacă este sau nu invaziv (adică s-a răspândit și la alte organe).

Întrucât cancerul mamar reprezintă o afecțiune foarte des întâlnită în rândul femeilor este indicată efectuarea regulată a testelor de screening și programarea la consultații periodice. Nu ezita să intri în contact cu medicul tău sau cu orice clinică în acest domeniu dacă prezinți simptome îngrijorătoare.